Sukurtas mažiausias pasaulyje savarankiškai veikiantis kompiuteris  (0)

Taip jau susiklostė, kad elektronikos plėtra vystosi miniatiūrizacijos kryptimi. Kompiuteriai – neišimtis. Pirmieji prietaisai užimdavo visą kambarį, iš esmės būdami tik didžiuliais skaičiuotuvais, tačiau po kelių dešimtmečių turime daug daugiau galimybių ir našumo siūlančius aparatus, telpančius net į kišenę. Tačiau ir tai dar ne riba – pristatytas autonomiškas kompiuteris, dydžiu galintis varžytis su ryžių grūdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Michigan Micro Mote (M3)“ – mažiausias pasaulyje savarankiškai veikiantis kompiuteris. Jo matmenys yra tik vienas kubinis milimetras. Nepaisant savo dydžio, prietaisas gali fotografuoti, nustatyti temperatūrą ir įrašyti slėgio parodymus. Ir tai yra ne koncepcija arba ankstyvas prototipas – mokslininkai teigia, kad jie yra pasirengę pradėti masinę gamybą jau dabar. Žinoma, šis šviesa įkraunamas kompiuteris neturi klaviatūros, pelės arba monitoriaus jungčių, todėl teko surasti kitą bendravimo su „Michigan Micro Mote“ būdą. Tam tikslui mokslininkai nusprendė išmokti mikrokompiuterio programavimo. Siųsdamas tam tikrus impulsus dideliu dažniu, operatorius gali perduoti informaciją į kompiuterį (paprasčiau tariant, jį užprogramuoti), o duomenų gavimas iš prietaiso vyksta naudojant radijo signalą.

Pristatytos galimybės rodo, kad kūrėjai taikė į sveikatos priežiūros pramonę. Kompaktiški matmenys leidžia „M3“ įvesti į organizmą, kur jis galėtų atlikti gyvybinių rodiklių stebėjimą. Tačiau pritaikymo galimybės neapsiriboja medicina – susidomėjimą mikrokompiuteriu demonstruoja ir naftos pramonės atstovai, tikėdamiesi palengvinti naftos telkinių aptikimą.

Patys kūrėjai mato ir labiau žemiškas galimybes – „M3“ gali tapti unikaliu kompiuteriu, vystant „daiktų interneto“ infrastruktūrą. Pavyzdžiui, galima sukurti paieškos žymeklius, tam kad surasti pamestus daiktus – pakanka tiesiog po vieną prietaisą pritvirtinti prie raktų, piniginės ir bet kurio kito daikto.

Kūrėjai nekantrauja pradėti dar mažesnio kompiuterio gamybą, kurį jie tarpusavyje vadina „protinga dulke“. Mokslininkai tikisi pasiekti užsibrėžtą tikslą, kad kompiuterio dydis būtų matuojamas mikronais: „Tada mes galėsime turėti lustus ląstelių viduje“.

„M3“ jau paruoštas gamybai ir netrukus, jei mikrokompiuteris ir toliau bus tobulinamas, galėsime jį pamatyti daugelyje masiniam vartojimui skirtų įrenginių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(81)
(2)
(79)

Komentarai (0)