Kas nutiktų, jei visgi iš butelio būtų išlaisvintas Azijos džinas?  (1)

Susitarimas dėl branduolinės programos su Iranu pasirodys neįgyvendinamas. Ilgainiui Teheranas taps dominuojančia ekonomine ir karine galia Viduriniuosiuose Rytuose ir, jeigu tik norės, kurs branduolinį ginklą, CNBC rašo profesorius, ekonomistas Peteris Morici.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV pasisekė mobilizuoti tarptautinę bendruomenę ir paskelbti Iranui griežtas sankcijas. Dėl apsunkinto technologijų pasiekiamumo, užvertų tarptautinių bankų durų ir nepasiekiamų elektroninių mokėjimo sistemų Irane nedarbas ir infliacija matuojama dviženkliais skaičiais, ir būtent jie nustūmė Iraną prie derybų stalo dėl branduolinės programos.

Vienas klausimas yra pirkėjų savo naftai suradimas, visai kitas – negalėjimas pervesti pinigų į tarptautinius bankus.

Baracko Obamos administracija siekė išardyti Teherano branduolinę infrastruktūrą, įskaitant požemines Teherano centrifugas, kurios prisotina uraną iki daliųjų medžiagų.

Tačiau Iranas delsė, o ir kiti įvykiai regione privertė B.Obamą desperatiškai siekti sandorio – „Islamo valstybės“ iškilimas Irake ir Sirijoje, neramumai Libijoje ir pan.

Susitarimas reikšmingai sumažins Irano centrifugų skaičių ir kitą branduolinę infrastruktūrą, tačiau tai tik sulėtins branduolinio ginklo kūrimą, kurį Teheranas vis tiek galės pasigaminti per mažiau nei metus.

Teoriškai tai yra pakankamas laiko tarpas Vakarams išsiaiškinti, ar Iranas laikosi susitarimo. Bet tik teoriškai.

Ekonominių sankcijų atšaukimas gali Iraną padaryti ekonomine supergalia, turinčia piktavališkų, antivakarietiškų siekių.

Iranas turi tiek naftos, kiek Saudo Arabija, tiek dujų, kiek Rusija, tiek mineralų, kiek Australija, įskaitant geležies rūdą, boksitą ir varį, taip pat didžiules cinko atsargas. Taip pat Iranas turi 80 mln. gyventojų ir stiprią viduriniąją klasę.

2010 metais Iranas pagamino 1,6 mln. automobilių. Dėl sankcijų šis skaičius 2014 metais nukrito iki milijono, tačiau Iranas turi tokį technologinį potencialą, kad greitai galėtų pagaminti tiek automobilių, kiek jų pagamina Pietų Korėja ar net Prancūzija.

Iranas yra rusiškų dujų alternatyva Vakarų Europai ir Kinijai.

Europos, Kinijos ir Amerikos investicijų plaukimas į Iraną bus Aukso karštligės, kuri lėmė modernios Kalifornijos gimimą, priminimas. Ir kai tik tie eurai, juaniai ir doleriai bus Irane, iš naujo paskelbti sankcijas Iranui bus labai sunku.

Jeigu Iranas pradėtų gaminti medžiagą ginklams, bet kurie Vakarų veiksmai prasidėtų kalbomis. Europos didžiausia ekonomika – Vokietija – būtų labai atsargi, bijodama prarasti priėjimą prie Irano gamtinių dujų ir dėl bet kokių kitų savo komercinių interesų.

JAV koziris buvo tarptautinė bankinė ir mokėjimų sistema, tačiau čia Azija galės pasiūlyti alternatyvų.

Nors sankcijos ir paralyžiavo Iraną, jis veikė per Libaną, Iraką, Jemeną ir kitur. Kai tik Iranas išsilaisvins nuo pančių, iškils kaip didelė ekonominė ir karinė galia su antivakarietišku požiūriu, pažengusia technologija, pramone ir Saudo Arabijos, Rusijos ir Australijos resursais.

Taigi sulaikyti Irano branduolines ambicijas per 12 mėnesių taps labai sunku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(70)
(7)
(63)

Komentarai (1)