Rusijos ekonomikos traukinys jau pasiekė „nulio zoną“. Kas toliau?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

w00xer 2014-09-12 15:53
is straipsnio supratau, kad realiai ES sankcijos itakos rusijai nelabai ir turejo, tik patys savo mesle rusai po truputi gilyn kasasi. Ir nebent atsisuktu naftos kranai is kitur, rusijai nelabai idomu kas ka apue juos kalba ar galvoja...
vanduo4 2014-09-12 16:51
Zodziu ne vienas karas nebuvo trumpas, t.y. tesesi tol kol kapituliuoja agresorius. Tad nusiteikime ilgam dirzu verzimo vajui ir tikekimes, kad tai neperaugs y karinius bei teroristinius susidurimus.
vanduo4 2014-09-12 16:56
- Ytariu, kad dar karta turi skaityti straipsny, nes nieko nesupratai. - Straipsnyje nieko nekalba apie Rusijos ekonomikos problemu priezastis (sankcijos ar ne sankcijos). Ten tik kalba apie fakta, kad Rusijos ekonomika nustojo augti ir Rusija tegali tik taupyti gyvendama is savo resursu (apie 5 metus) ir tikedamasi nauju pajamu saltiniu. - Manau, tokia tikimybe - greitai sutvarkyti dujotiekiai y Kinija. Bet kol kas jie neveikia tiek, kad padengtu nuostolius Europoje.
technologas 2014-09-12 18:55
„Kaip panaudoti protingai“ (rus. „Как потратить с умом“). ~~ Kaip išleisti su protu. Panaudoti būtų использовать
Simplicity 2014-09-12 19:55
Pinigus galima ne tik išleisti, bet ir panaudoti, tad logikai toks vertimas nenusižengia. Kai moki atlyginimus, tai pinigus ne išleidi, o panaudoji.
immortallt 2014-09-12 20:43
Na kaip čia, Rosneft reikia 1.2 trilijonų rublių dėl ES sankcijų jau. Ne žala? Plėtoti gamybos naftos ir dujų negali taip paprastai. Įmonių dalis turi problemų su finansavimu, rublio vertė krenta (maža dalis įtakos, bet prisideda). Taip pat užsienio investicijos bėga, o vietiniai verslai stengiasi pinigus iškelti į užsienio šalis, žinoma užsienio valiuta.
bahuriux 2014-09-12 20:49
Galima, bet jie paraše "потратить"=išleisti ir taškas.
Simplicity 2014-09-12 21:28
Visų pima, tai šis straipsnis nėra kokia nors naudojimo instrukcija ar gamybinio proceso aprašymas, kad jį būtų būtina versti griežtai pažodžiui. Be to, norint diskutuoti apie semantinę žodžio „потратить“ reikšmę, reikėtų būti gana stipriai pasikausčius rusų filologijoje, paanalizuoti patį rusišką straipsnį ir paspėlioti ką rusiško straipsnio autorius norėjo savo antrašte pasakyti. (Gero savaitgalio.)
Ernestass 2014-09-13 01:31
Man visas šitas spekuliavimas primena patarle, ,,Juokiasi puodas, kad katilas juodas''. Europiečiai patys turi ekonominių problemų per akis, bet vistiek skambina varpais ir bado pirštais į šalį dėl tokio menkniekio kaip stagnacija. Tokios šalys kaip Japonija patyrę stagnacija dešimtmečiais, o dabar norima įteigti, kad tuoj tuoj sugrius ta Rusija.
vyckas 2014-09-13 06:04
Parodyk man europos valstybę, turinčią tiek gamtinių resursų ir tokią ekonominę būklę ir suprasi kodėl visas pasaulis bado pirštais ir juokiasi iš rusijos.
Arns 2014-09-13 12:21
Pamiršti jog Rusija be galo didelė, žmonės gyvena gana išsibarstę, ir tik europinėje dalyje daugiau mažiau mums įprastas pasaulis. Sibire milijonais žmonių skaičiuojama dar įvairių tautelių, kurios vis dar klajokliai arba pusiau. Kai Europoje, tik Švedijoje-Suomijoje esantys samiai vis dar išlaikę tokį gyvenimo būdą. Tokie būtent ir muša per statistiką smarkiai Rusijos reitingus, nors bendrai jos didelio atsilikimo tikrai nėra, kai žvalgaisi po civilizuotas teritorijas. Juk klajokliui elnių augintojui nereikia didelės algos, nereikia kelių mobiliųjų, raštingumo-kompiuterinių žinių irgi...
punktyras 2014-09-13 12:29
Whataboutism at it's best… Rusijos „stagnacija“ neatsirado savaime, kaip, na, nežinau, vystymosi ir tvarumo ženklas, o kilo dėl pritaikytų sankcijų, kapitalo traukimosi. O kur dar korupcija, stiprinanti sankcijų sukeltą ekonomikos lėtėjimą.
Ernestass 2014-09-13 13:04
Rusijos ekonomika stagnavo dar ir prieš uždėtas sankcijas ir nežinia kiek dešimtadalio to BVP augimo buvo suvalgyta dėl jos konflikto su vakarais. O ir ką korupcija? Ankščiau ji netrukdė ekonomikai augti. Taip pat ir Kinijoje, korupcija klesti, bet ekonomika stipriai auga.
lucy 2014-09-13 13:37
Na kiek teko kalbėti su furistais 100km nuo Maskvos didžiulis skurdas, o Maskva tai ne Rusija tai ir yra Maskva O šiaip manau viskas logiška Rusija turi tokį plotą ir toks mažas gyventojų tankis tai kelių visur nenutiesi ir tai labai trukdo ekonomikai vystytis + žiemos/vasaros ciklas smarkiai apgadina kelius nekaip kur kokioje prerijoje nutiesia kelią jis ten ir bus ilgą laiką be labai didelių erozijos požymių. Na bet nepaisant to man vis tiek labai keista kodėl Rusija importuoja maistą ir tt, nes ten žemė labai derlinga. PS ta Rusiška bekelė ne kartą jiems išsaugojo kailį karo metu tai gal ir nesiskubina kelių tiesti
immortallt 2014-09-13 13:50
Rusijoje žmonės išsibarstę? Juokauji matyt. Didelės teritorijos negyvenamos ir šimtmečiais žmonių neįžengtos. Kelių tiesti visur ir nereikia, o šiais laikais keliai mažai ką lemtų net karo atveju. Tam yra aviacija. Rusijos problema milžiniška korupcija, resursų švaistymas, vieno asmens kultas, gamybos nevystymas, mokslo ir technologijų sužlugdymas. Europos ekonomiką turi problemų, bet lyginti Rusijos ekonomiką su Europos juokinga. Dauguma rusų tik svajoja gyventi tiek gerai, kiek europiečiai, o ir Rusija realiai yra pasmerkta po to, kai realiai naftos poreikis kris žemyn/gavyba. Čia kai kurie, kurie labai tikisi, kad Eksportas į Kiniją bus nerealu, tai kinai spaus kainą žemyn, produktotiekis turi būti baisiai ilgas, atitinkamai reikia daug naftos užpildyti jam, o kur dar ir pati statyba, kai metalai yra dabar ~8-10x brangesni, nei kai statė sujungimus su Europa. Be to ir kiekiai ten bus tik kažkur berods apie pusę tiek, kiek į Europą parduoda, čia kai abu jau bus parengti pilnai veikti - anksčiausiai po 5 metų.
007 2014-09-13 14:11
BVP yra vienas iš pagrindinių rodiklių, rodančių šalies ekonomikos išsivystymo lygį. BVP yra apibrėžiamas kaip galutinė prekių ir paslaugų sukurtų šalyje rinkos vertė per tam tikrą laiko tarpą. BVP gali būti apskaičiuojamas trimis metodais per tam tikrą laikotarpį sumuojant: sukurtą pridėtinę vertę (gamybos metodas); patirtas išlaidas (išlaidų metodas); gautas pajamas (pajamų metodas).Dažniausiai naudojamas būdas matuoti ir suprasti BVP yra išlaidų metodas: BVP = vartojimas + investicijos + valstybės išlaidos + (eksportas – importas) Kinija labai skiriasi nuo Rusijos. Jos ekonominio augimo priežastis yra didžiulis eksportas. O BVP vienam gyventojui nėra įspūdingas. Rusijos atveju, eksportas pagrinde mineralai, dujos. Verslas sukuria mažą dalį BVP. Didelis importas. Taigi korupcija viską tik apsunkina.
Broniusg 2014-09-13 14:13
Kokia svarbi pasirodo kai kam Rusijos ekonomika. Kaip emociškai diskutuojama, kokių tik išvadų neprieinama... Kad tik toliau nuo savo kiemo kaip stručiai.
007 2014-09-13 14:38
Tas tiesa. Bet tam yra labai populiari priemonė atgrasymui nuo pavydo Europiečiams. Nuolatinis propagandos skleidimas. Vakarai - supuvę, neturi vertybių, gėjai, lesbietės ir pan. Tas rusams suteikia išskirtinumo efektą ir žmonės galvoja, kad nors europiečiai gyvena geriau, bet rusai - sielos žmonės, vertinantys šeimą ir jos vertybes.
007 2014-09-13 14:44
Prie ko čia dabar mūsų kiemas, jei tema apie Rusiją? Nejaugi kiekvienoje temoje pradėsim apie Lietuvos problemas kalbėti? Straipsnis apie Rusiją - Lietuvos problemos, straipsnis apie Europą - Lietuvos problemos, straipsnis apie iPhone - Lietuvos problemos. Aš asmeniškai jau prisikalbėjęs apie Lietuvą užtektinai. Noriu ir apie Rusiją pakalbėti. Gerai, pažinoti kaimynus.
Ernestass 2014-09-13 15:18
Ir ką ta pamoka nori man pasakyti? BVP stagnaciją vakarai stipriai pervertina ir čia ne pirmas kartas kai ištisais dešimtmečiais modernios vakarų valstybės stovėjo su ypač mažu BVP prieaugiu. Realybė tokia, jei turi 0% BVP augimą tai tu šiais metais būsi lygiai toks pat stiprus kaip ir praeitais metais. Ypač jeigu ekonominį augimą tu panaudoji dėl diplomatinės bei karinės galios praplėtimui tada galima sakyti, kad bendrai Rusija netgi išlošė. Kai kurių šalių staigus ekonominis augimas yra nesveikas ir netikras. Pavyzdžiui Kinija yra tam puikus pavyzdys. Jų ekonomika neauga dėl jų valdžios didžiulio išmintingumo. Ne, ji auga, nes tiesiog užsienio kapitalui yra patogiausia ten kurti savo verslus. Čia mes patys auginame kitų šalių ekonomikas vietoje to, kad pačios šalys būtų susigalvojusios ypač protingus BVP auginimo planus. Kodėl nesveikas jų augimas? Dėl to, kad šalys, netgi pati Kinija prisiskolinusios iki ausų. Žinoma, tam tikra skola valstybei yra netgi sveika, tačiau pasiekus tam tikrą ribą, skola tampa nebekontroliuojama ir našta visai valstybei. Po to ir reikia valstybėms sistemingai bandyti kelti infiliaciją, nes jos pačios ''nemokios'' arba kitaip, prisidirbusios tiek skolų, kad apie jokį skolų atidavimą net kalbos negali būti. Duodu nuorodas tam, kad kam įdomu susipažintu su ankščiau įvykusiomis ir vykstančiomis valstybių ekonominėmis bėdomis. Gal po to suprasite, kad Rusijos ekonomikos stagnacija nėra joks ypatingas reiškinys. Visa Europa kartu dabar stagnuoja su Rusija ir nėra ko čia mums juoktis kai mūsų pačių kieme netgi dar didesnės bėdos laukia. Žinoma, Rusijos ekonomika kenčia ir jos stagnacija yra bėda kurią jos valdžia turės ištaisyti tačiau jos nereikia sureikšminti per daug. Kinijos skola: http://www.economist.com/blogs/freeexch ... -gdp-level Japonijos prarastas BVP augimo dešimtmetis: http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Decade_(Japan) Apie Europos ekonomiką: http://www.reuters.com/article/2013/04/ ... 7T20130414