Keleivis papasakojo, kaip skrydžio metu nulaužė „Boeing“ valdymo kompiuterį  (8)

„United Airlines“ avialinijų lėktuvo „Boeing 737-824“ kompiuterį atakavo vienas iš keleivių. Jis buvo pašalintas iš skrydžio, tačiau savo „Twitter“ paskyroje paskelbė keletą pranešimų, kaip jis įsilaužė į orlaivio kompiuterį naudodamas po sėdyne esančią pramogų sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip vėliau paaiškėjo, vyras yra saugos inžinierius ir žinomas hakeris Chrisas Robertsas (Chris Roberts). FTB agentai pranešė, kad keleivis nuėjo per toli, apklausė jį, bet dėl įrodymų stokos paleido. Praėjus mėnesiui po incidento Chrisas pasakoja kaip nulaužė lėktuvo kompiuterį ir užvaldė vieną iš variklių bei pakeitė orlaivio kursą. Valdymo kompiuterių saugumo problemos aptinkamos reguliariai, tačiau gamintojai net gaudami įspėjimą tvirtina, kad apsaugoje „skylių“ nėra. Chrisas Robertsas balandžio 15 d. Skrido „United Airlines“ lėktuvu iš Denverio į Čikagą, o kai agentai jį patikrino, priešais keleivio sėdynę esančioje elektroninėje sistemoje rado pažeidimo požymių. „Twitter‘yje“ Robertsas neneigia, kad nulaužė kompiuterį, tačiau pabrėžia, kad skrydžio metu neatliko jokių pakeitimų, kurie sukeltų grėsmę orlaivio saugai. Nepaisant to, šiuo metu jis įtariamasis lėktuvo kompiuterio nulaužimo byloje.

FTB agentams, jis sakė, kad norėjo tik pamatyti srauto rodiklius iš pilotų kabinos ir pridūrė, kad jei jis tikrai tikėtų, kad sistema gali būti nulaužta, tai atitinkamą eksperimentą būtų atlikęs dirbtinėje aplinkoje.

Savo kompiuterį prie orlaivio sistemos Robertsas prijungė per Ethernet kabelį. Po to jis gavo prieigą prie valdymo sistemos ir iš naujo sukonfigūravo vieną iš lėktuvo variklių. Dėl to Chrisui pavyko pakeisti orlaivio kursą.

Šis incidentas yra rimtas įspėjimas FTB specialistams, kurie siekia užtikrinti skrydžių saugumą. Dabar agentams teks daug atidžiau stebėti keleivius, kurie per Ethernet arba Wi-Fi ryšį bando prisijungti prie lėktuvo valdymo kompiuterio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(88)
(3)
(85)

Komentarai (8)