JAV kuria technologiją, leisiančią matyti kiaurai per sienas  (0)

Pentagono technologijų tyrimų padalinys ieško būdų sukonstruoti trimatį objekto vaizdą iš vieno apžvalgos taško – įskaitant tuos objekto elementus, kurie yra uždengti kliūčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot JAV kariuomenės mokslinių tyrimų agentūros DARPA pareiškimo, tokia technologija ilgainiui kariams suteiktų galimybę pasiruošti slaptoms grėsmėms – pavyzdžiui, sužinoti, kad priedangoje pasislėpę užpuolikai.

Šiuo metu agentūra siūlo jiems teikti pasiūlymus, kaip iš šviesos dalelių būtų galima išgauti daugiau informacijos, nei geba įprastinės kameros. Šviesos dalelės, vadinamos fotonais, perneša daug informacijos apie savo aplinką sluoksnių, tačiau tradicinės vaizdo fiksavimo sistemos, tokios, kaip dabar mūsų naudojamos kameros, sugeba užfiksuoti tik dalį tos informacijos, skelbia DARPA.

Mokslininkų tikslas yra „pritaikyti matematinius metodus, leisiančius iš fotonų išgauti daugiau informacijos apie tai, kur jie buvo ir ką matė“, – sakė DARPA Gynybos mokslo biuro programų vadovas Predragas Milojkovicius.

Išvysčius tokią technologiją būtų įmanoma „išžvalgyti objektą“ nekeičiant savo fizinės buvimo vietos. Be to, naujoji sistema galėtų kariams padėti identifikuojant radioaktyvias ar chemiškai agresyvias grėsmes.

Tyrimų programa, pavadinta „Revolutionary Enhancement of Visibility by Exploiting Active Light-fields“, yra padalinta į dvi 24 mėnesių trukmės fazes. Pirmosios fazės metu būtų nustatoma, kokios yra teorinės objekto vaizdo konstravimo iš vieno apžvalgos taško galimybės, o antroji fazė būtų skirta kurti technologijas, leidžiančias iš fotonų išgauti daugiau informacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai (0)