Degalų pardavėjai suka uodegą: kodėl naftos barelis išlieka pigus, tačiau kainos degalinėse kosminės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vardasas 2015-06-09 10:38
Nesu analitikas,nesigilinu i tas kainas perdaug. Man keistai atrodo tokie dalykai kai naftos kaina kyla tai ir kuro kyla bet jei atvirksciai tada kuro kainos nekrenta ir prasideda ivairus isvedziojimai. Jei zmones kvaili ir nori jiems isaiskinti tai aiskink ju kalba
FtBall 2015-06-09 11:12
Nesidomi, tai lengva tave apgaut. Pats irgi nesu analitikas, greičiausiai nežinau nė pusės kuro kainos sudedamųjų dalių. Tačiau tai man netrukdo paskaičiuot, atsižvelgiant į tas sudedamąsias dalis, apie kurias žinau. Ir rezultatas paprastas - kuro kaina, lyginant su 2014-06, pakilo 4%. Beje, pakilo nuo 1.32€ iki 1.2€.
immortallt 2015-06-09 11:16
Kuro kainos kolonėlėje pagrindinė sudedamoji akcizas. Jokiu analitiku ar specialistu būt nereikia. Tada nafta ir turbūt PVM'as. Tik naftą reiktų Eurais žiūrėti, o ne doleriais ar tuo labiau rubliais.
FtBall 2015-06-09 11:21
immortallt 2015-06-09 19:09
Iš esmės logika atrodo teisinga, skaičių atskirai netikrinau. Tik nereiktų prilyginti, kad 1 litras naftos=1l kuro. Taip pat skaičiuoji realiai naftos perdirbimo ir kolonėlių tinklo maržos pokytį. Realiai perdirbimo gamyklos pardavinėja kurą ne pagal naftos kainą, o pagal kuro biržos kainas. Jei staiga sutriktų kuro gamyba JAV ar dar kokioje šalyje, tai kuro kainos šokteltų į viršų, nors naftos liktų vietoje. Mažeikiai pasikeltų maržą, bet tik dėl to, kad tokia rinkos kaina susiklostytų. Pas mus aišku bambėtų, kad monopolistas ir apiplėšia žmones, bet Neste jau tik suomišku kuru prekiauja, tad deja deja, yra pilnai rinka. Kuro kolonėlės vėlgi gyvena ne iš tokios jau didelės maržos. Kai kas čia labai mėgsta vienus papigiąja prekiaujančius, bet vat pamiršta, kad degalinių tinklai suteikia nuolaidas iki 15ct/l (lietuviškų) bei dar leidžia atsiskaityti kortele, kas sudaro didžiąją dalį pajamų, kurias kolonėlė mato kaip savo ausis. O dar kai pridedi, kad yra pirštinės, šluostės, dažnai ir langus kur nusiplauti, padangas prisilūsti, siurblys ir +- švarus tualetas, tai nekreipia dėmesio. Anot jų, tai niekam nieko nekainuoja.