DARPA sieks karius paversti bebaimiais – tam naudos biomechanines priemones  (0)

Karių būrys, skrendantis lėktuvu 10 km aukštyje, ruošiasi laisvam kritimui iki paskutinės akimirkos, kai galima išskleisti parašiutą. To reikia, kad tikimybė juos pastebėti nuo žemės būtų kuo mažesnė. O pasiekus žemės paviršių jiems reikės judėti tyliai ir išgelbėti į nelaisvę patekusį karį. Įtampa tiesiog tvyro ore. Todėl sulaukę signalo šokti visi jie per specialų įrenginį pakoreguoja savo nervų sistemos veikimą ir staigiai sumažina organizmo išskiriamo adrenalino kiekį. Ir šoka į tamsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų to niekada nebuvo. Bet tik kol kas. Antradienį ir trečiadienį JAV Gynybos departamento mokslinio padalinio DARPA surengtoje konferencijoje (Defense Advanced Research Projects Agency) įvairiausių nepriklausomų laboratorijų mokslininkai pristatinėjo savo biotechnologinius pasiekimus – mokslininkai tikisi, kad DARPA finansuos jų darbus.

Ir vienas labiausiai išsiskyrusių pristatymų buvo galimybės suvaldyti baimę bei nerimą išvystymas, rašo mic.com.

DARPA programų vadovas Dougas Weberis antradienį konferencijos „Biology Is Technology“ dalyviams metė iššūkį: sukurti pažangias bioelektrines mašinas arba įrankius, kurie tiesiogiai bendrautų su žmogaus nervine sistema, keistųsi su ja informacija.

Galimybė manipuliuoti mūsų organizmo procesais reikštų, kad būtų įmanoma dirbtinai sumažinti kraujospūdį, išjudinti paralyžiuotus raumenis, reguliuoti organizmo atsaką į infekcines ligas ir netgi suvaldyti adrenalino išskyrimą: tai leistų atsikratyti vaistų nuo nerimo ir pažaboti mūsų baimės reakciją.

„Tai būtų ypatingai naudinga mūsų kariams, kurie nuolat susiduria su labai stresinėmis situacijomis. Viena iš potrauminis streso sutrikimo (PTSD) pasekmių yra nerimo sutrikimai. Taigi, vietoje būtinybės vartoti vaistus, galėtume modifikuoto organizmo vidinius mechanizmus, reguliuojačnius streso lygį. Tai visiškai pakeistų žaidimo taisykles“, – sakė D. Weberis.

2010 metais publikuota „Army Times“ ataskaita skelbia, kad po Irako ir Afganistano karų, veteranai pradėjo vartoti neįtikėtinus kiekius psichiatrinių, antipsichozinių preparatų, dėl ko padažnėjo mirtys nuo jų perdozavimo ar nepageidaujamų sąveikų.

D. Weberis pripažino, kad adrenalino išskyrimo kontrolė nėra labai jau lengvai pasiekiamas tikslas – ne ką lengvesnis, nei funkcijos grąžinimas po insulto ar stuburo pažeidimo paralyžiuotiems raumenims. Tačiau technologija, galinti padidinti ar sumažinti kraujospūdį vien pasukus rodyklę jau dabar yra neįtikėtinai arti.

„Nustatyti tikslius anatominius taikinius kiek sudėtingiau, bet tą padaryti įmanoma. Nors jų efektyvumą dar reikia patikrinti, bet jau dabar yra tikrų, žmonėms naudoti pritaikytų įrenginių, kurie tokią galimybę suteiktų“, – sakė DARPA mokslo programų vadovas.

Milžiniškos naudos galima tikėtis ir iš galimybės išoriškai manipuliuoti imunine sistema – ir ne tik kariuomenei. Jeigu konferencijoje pristatyti projektai bus realizuoti, tai paralyžiuoti žmonės vės galės funkcionuoti kaip sveiki, be to, nepraras raumenų masės dėl senatvės.

Biologinis programavimas galės apsaugoti nuo įvairiausių uždegiminių ligų – nuo artrito iki išsėtinės sklerozės. Infarktų dėl vainikinių arterijų užsikišimo kiekį taip pat bus galima smarkiai sumažinti išoriškai sumažinant kraujospūdį.

Ir atsiras vaistų alternatyvų visiems, patiriantiems nerimo priepuolius – nuo vaikų iki sunkių potrauminio streso sutrikimo atvejų kariams. Kitaip tariant, kariuomenės tyrimų finansavimas gali pagerinti milijonų žmonių gyvenimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (0)