Automobilių pirkimas šiemet pasikeis: rengiamas apynasris sukčiams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2015-06-29 13:18
Vienas mažas įdomus klausimas - o kaip pačiam savininkui prisiminti kokiam įvykyje yra sudalyvavęs? Penkeri metai tik atrodo nedaug, kaip tik va karutį po tiek metų eksploatacijos reikės parduoti ir pamenu tik taip, kažkas kažkada buvo sumalęs sparną/lempą tiesiog stovinčiai aikštelėje. Draudikai aišku kažkur kažką turi užsirašę, bet aš tai net draudimo kompanijos neprisiminsiu. Gal reiktų geriau iš kito galo pradėti - jei jau draudiminis įvykis, draudimas visus pažeidimus/remontus/kilometražus ir suveda į vieną duomenų bazę, iš kurios pagal VIN paskui ir galėtum pasižiūrėti už bent simbolinį mokestį. Arba kitas variantas - o jei karutį turėjau tik metus, kaip man žinoti kas su juo nutiko prieš dar 4?
immortallt 2015-06-29 14:27
Jei pirkai nesenai - bus duomenys iš praėjusio pirkimo. Įvyko įvykis - pasiliksi sąskaitą ar dar ką ir susivesi. Tam pačiam draudimui davus užklausą įtariu gautum išrašą. Anyway, tiems, kas nebando nuslpėti problemos kilti neturėtų ir niekas nekalba apie šiek tiek įlenktą sparną ir pabraižytą bamperį.
Arns 2015-06-29 14:37
kestutisz, taip dažnai patenki į įvykius, kad nesugebėtum atsiminti? Galų gale jei ne pas garažinį remontuojasi, sekis visu čekius ir iš jų galėsi prisiminti kas buvo daryta.
- 2015-06-29 14:44
Kaip matau, pasipylė standartinė atmazgė - „o jei aš tik metus/mėnesį/dieną“. Nu tai pirkai gi iš kažko, ir tas kažkas JAU turės pateikti 5-kių metų istoriją. O jei naują pirkai - dar paprasčiau.
kestutisz 2015-06-29 14:50
Na tai ir buvo kartą per penkmetį, o kadangi nebuvo privaloma registruoti tai realiai net nebežinau. Senesnio kibiro atveju net sulamdytas sparnas ne garažiuke pakainuos kokį trečdalį vertės - tai čia didelis damage'as ar mažas? Tiesiog manau, kad tokie įstatymai daromi tik dėl paukščiuko*, nieko neužgriebiantys iš esmės. Jei jau registruoti avarijas tai ir turi būti normali administruojama duombazė. Jei tai tik popieriukas tai ne ką geriau už turgines "knygutes". Šiai dienai mes ir taip berods turime tvarką, kad pardavėjas atsako už visokias paslėptas bėdas - tik kad va pardavėjo dažnai net nėra , t.y. pardavėjas yra "vokietis" pagal "kauferį" (visi tie delfiniai paverkimai kaip vaje vaje apgavo, o taip tikėjausi jog nupirksiu gerą už pusę kainos). Nors tokius versliukus galėtų elementariai išgaudyti būtent tokiam darbui įdarbinti keli "slapti pirkėjai". * apie paukščiukus - jau pats buvau susidūręs su būsto energetinio efektyvumo klasėm kai tapo privaloma pažyma - kiek buvo diskusijų kaip ten viską pagerins, kaip ten pirkėjai puls pagal jas kažką skaičiuoti domėtis, o realybėje tai tik papildoma eilutė notaro paslaugų sąskaitoje - berods 50lt ir atsigula į bylą ta "pažyma" su defaultine G klase, nors jos nereikia (žemesnės klasės net nėra), ir nei pardavėjui nei pirkėjui neįdomu ją kažkaip užkėlinėti. Tiesiog turi būti numatyta oficiali "klasė" - BBD kai ir pardavėjas neturi tikslo kažką nuslėpinėti (nežaidžia žaidimų - tipo neturiu laiko duoti apžiūrėti nusimanantiem), nei pirkėjas neturi iliuzijų nusipirkti seną trantą su naujo daikto garantijomis.
immortallt 2015-06-29 15:34
Būtent pardavėjas ir atsiranda, kuris RAŠTU nurodo viską, ką iki šiol neva žodžiu sutardavo.
kestutisz 2015-06-29 15:59
Įrašys kokią nors paprastą frazę tipo "sold as is" (ar "būklė nežinoma") ir viskas, visi patenkinti. Nors ji ir taip pagal default'ą buvo. Pirko pagal "kauferius", iš neaiškaus pardavėjo galimai netgi vogtas, bet nebepirks su popieriuku "nežinau kas sugedę". Stuktelėjimai ir taip matysis, o rimtesni gedimai (turbinos, transmisjos, variklio - nebent jei aišku stabdyta varikliu) į problemų aprašus nepapuls. O jei ir juos reiktų aprašyti tai už kokią senos mašinos detalę galėtum pats garantuoti? Aš tokių nežinau, gal nebent atsarginis ratas ar gesintuvas? Galbūt būtų neblogai leisti pardavinėti privatiem asmenim tik tokius automobilius kuriem dar TA galioja ne mažiau nei pusę laikotarpio (kitaip tik į šrotus), bet ir tai jokių garantijų - pats neseniai praėjau technikinę su palūžusia spyruokle - jaučiau kad važiuoja kažkaip netaip, garažiukams viskas normoj, tai galvojau va ant stendo tai jau pamaigys ir pasakys ką taisyt. Nė velnio. p.s. aš šiaip už šiokią tokią kontrolę, gal net norėčiau jog pirkti-parduoti būtų galima tik su mažiausiai TA lygio patikra TA centruose, avarijų deklaracijos registruojamos ir prieinamos viešai ir pan. Bet ne už tokius įstatymus dėl paukščiuko ala "mes rūpinamės", o iš tiesų tai dėjom.
Arns 2015-06-29 16:30
kestutisz, na tai parašysi jog "viskas nauja", suges kokia dalis, meistrai patikrins ir pareikš išvadose jog dalis neorginali (nors pagal tave tokia turėjo būti), galės jis pagal šiuos dokumentus tave priversti grąžinti pinigus arba per teismus prisiteisti žalos padengimą.
- 2015-06-29 16:36
prilyginam frazei „viskas tvarkinga“ ir taikom trijų mėnesių garantinį laikotarpį, perkant naudotą daiktą. Per tris mėnesius suges- mokėsi iš savo kišenės. Pirkta iš „vokiečio“? Atsako tarpininkas. Nu apskritai, baigtųsi nesąmonės su paslėptais gedimais, atsukimais, „nedamatymais“, ir visa kita.
kestutisz 2015-06-29 16:44
O dabar tokios sutarties negali pasirašyti? Kuom ji bus blogesnė už privalomą? Jei jau perekūpas šiandien tokios nepasirašo, tai atsiradus privalomom tikrai ją parašys (jei parašys - gi turginiai išvis dažniausiai popieriuose nefigūruoja) aptakiai ir niekas nepasikeis. Ir ką reiškia "suges ... meistrai patikrins" - gi pirkėjas irgi gali pasitaikyti "labai gudrus" ir gerą detalę pakeisti sugedusia ar šiaip sujoti, o po to apkaltinti pardavėją. Taisyklės ir procedūros turi būti aiškios ir griežtos kaip KET, o ne kažkokie rašinėliai.
Arns 2015-06-29 17:04
.
kestutisz 2015-06-29 17:41
Tai kad būtent ne, čia tik papildomas pašnekovo (šiuo atveju eilinio vairavimo instruktoriaus) pageidavimas jog "būtų neblogai". O visi skundai pagrinde ir yra dėl to, kad žmonės pamato "gerą kainą" (palygina su dilerio - vo, kokius 50% pigesnis!), lyg ir iš išorės neblogai atrodantį automobilį, ir tada jau maunasi ant bet kokių makaronų ("neturiu laiko patikrinti servise", "šimtai pirkėjų jau ir taip duoda pinigus", "tik į bažnyčią sekmadieniais", "rytoj emigruoju" ir reikia greitai forminti). Nebus turgaus tai atiduos pinigus net nematę pačios mašinos, o turginiui mokės "už atvežimą". Ir visas džiaugsmas dėl tų pažymų baigsis kai jos masiškai atrodys taip - "būklė nežinoma, už ją neatsakau" (lyg ir nešviečia įstatymas parduoti _tik_ idealios būklės naudotus kibirus/namus/televizorius/skalbiankes ar pan?), ir pirkėjai vistiek turės rinktis pagal faktą, o ne popieriuką (kurie na pas visus bus tiesiog vienodi). Arba kol derėsis - taip taip, idealus, aCakau, o prieėjus iki sutarties pasirašymo - popieriukas jau "neatsakau", ir tiek kurie šiandien lengvai įkalbami net netikrinti perkamo daikto, lygiai taip pat sėkmingai nupirks tokį "neatsakau", bele pYgiai.
Arns 2015-06-29 17:54
kestutisz, o paskui patenkama į avariją ir paaiškėja jog mašina putomis lopyta, pasyvios saugos sistemos padarytos taip kad jos nė nesilanksto, saugos pagalvių nėra... Valstybės pareiga rūpintis piliečiais, gal dar pasakysi jog labai blogai privaloma 2 metų garantija naujam gaminiui? Atseit pats kaltas kad funkcijos neatlieka, ar po savaitės nusibaigė? Negalėsi parašyti "neatsakau", pats sudarydamas sutartį įsipareigoji pateikti kokybišką prekę arba su nurodytais defektais. Tavo bus bėda ar pas gerą servisą varysi aiškintis, ar pabursi kokiom kortom, faktas, kad figuruosi kaip "pardavėjas" ir jei ką, teisme galėsi įrodinėti kas ir kaip. manai bus per sudėtinga parduoti, daug vargo dėl mažų pinigų? Gal atsiras firmų, gal tiesiog į metalo laužyną priduosi...
kestutisz 2015-06-29 18:15
Nu tai visi surašys "viskas sena ir sugedę" ir formaliai bus teisūs. Įstatymas ruošiamas apie popieriuko buvimą, o ne jo turinį. Kaip žmonės pirko loterijos bilietus, taip ir toliau pirks. O ten dėl perlūžusių per pusę - gali būti, kad ji dar prieš dešimtmetį, prieš tris savininkus sulopyta - to irgi popieriuke nerasi. Turi būti arba rimtai, arba išvis ne. Sakytum, kad nemoka duomenų kaupti - moka, TA patikrinimų istorija yra, bent jau aš kandidatų visada persižiūriu (pilna tokių ku vieną dieną su nesveikais gedimais, o kitą dieną kitam centre jau "kaip nauja"), mielai peržiūrėčiau ir avarijų istoriją (gedimų dar kol kas nesitikiu, bet manau ateis laikas, bent jau dilerių parduodamiem egzemplioriam). Ar kad nėra kur laikyti - kas nors tikrai pasaugotų duomenis, ne tiek jau jų daug, reikia tik noro užsiimti.
Arns 2015-06-29 18:28
kestutisz, esmė pats žmogaus protinimas. Jei pirks už "parduodu dalims", tai jo ir bėda. Bet kai , o išties kitaip, turėsi ir aiškinti kitaip, nebepripilsi visokių tepaliukų variklio defektams nuslėpti (antraip kam spausi rašyt jog variklius su defektu, nors girsi jog jis "grynakraujis eržilas" ). Kodėl sistemos nedaro, sunku pasakyti, gal dėl to jog žino kiek žmonių arba remontuojasi patys arba pas "pažįstamą iš garažiuko" ir liks gedimų istorija neužpildyta. Vokietis ar net amerikietis dėl tų kelių banknotų nesidraskys ir leis servisuose viską atlikti.
Simplicity 2015-06-29 18:44
tokiom juokingom priemonėm nepaimsit.
- 2015-06-29 19:11
grabų tėra tik nuo kalno riedantys vežimai.
immortallt 2015-06-29 19:18
Norit gyventi pagal vokišką tvarką, ar pagal rusišką? Tai jei norim gyventi pagal vokišką, tai reikia ir daryti, kaip vokiečiai daro, o ne rusai. Nedašyla? Nu tada telieka pabandyti iš 9 aukšto iššokti, gal tada suprasit apie pasekmes kiekvieno sprendimo.
Simplicity 2015-06-29 19:28
Kol Lietuvoj atlyginimai bus rusiški, tol ir tvarka bus rusiška. Jei nedašyla, tai kairėj pusėj yra straipsnis apie GOODYEAR padangas.
kestutisz 2015-06-29 19:41
Nieko ten nepaprotins. Be sistemos bus tik eilinis privalomas popieriukas. Žmonės ir dabar rašosi sutartis su sumažinta kaina (== nepagalvoja jog net visiško kracho atveju teismas priverstų grąžinti ne visą sumą) ir bėdos nemato :) O tas remontuojasi pas pažįstamus tai taip, bet šiuo atveju kalba eina apie avarijų deklaravimą kas paprastai reiškia užpildytas deklaracijas su konkrečiais pažeidimais. Ir netikiu jog draudikai tų duomenų nekaupia - ką jau ką, o pinigų skaičiavimui reikia saugoti jų kuo daugiau. Galima būtų ne tik va nuo šiandien įvedam ir po 5 metų jau turime duomenų - manau būtų galima paprašyti ištraukti ir istorinių.