Pasaulio galingieji sunerimę: kas, jeigu karas persikels į kosmosą?  (1)

Galbūt atrodo, kad kosmosas yra mažiausiai tikėtina vieta karui, nebent žiūrėtume Holivudo filmą. Tačiau pastaruoju metu Žemės orbita tampa vis pavojingesne ir vis labiau įtempta zona, rašo „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosmoso saugumą mato kaip vieną iš gyvybiškai svarbių klausimų. „Potencialūs mūsų priešai mato, kaip stipriai mes priklausomi nuo kosmoso technologijų, todėl nori smogti būtent ten“, – aukštas Pentagono pareigūnas kovą sakė Kongresui, rašo „The New York Times“.

Anot jo, kosmose atlikti kariniai veiksmai galėtų sutrikdyti būtinas gynybines funkcijas – nuo orų prognozių ir telefono ryšio iki branduolinių ginklų kontrolės. „JAV nėra tinkamai pasiruošusi konfliktui kosmose su Rusija ar Kinija“, – sakė jis.

Palydovai Pentagonui leidžia karo lauke atrasti priešus, prižiūrėti ginkluotės susitarimus ir iš anksto nustatyti pavojų, jei priešiška šalis paliestų tarpžemyninę balistinę raketą.

Dar Šaltojo karo metais JAV ir Rusija ėmėsi ribotų antipalydovinių technologijų bandymų. Dabar į juos aktyviai įsijungia Kinija. Puolamosios technologijos galėtų būti paremtos lazeriais, ryšio trikdytojais ir kiberginklais, galinčiais sutrikdyti palydovų veikimą.

Lūžis tokių technologinių tyrimuose įvyko 2007 m., kuomet Kinija pirmą kartą sėkmingai išmėgino antipalydovinę programą ir sėkmingai sunaikino savo pačios orui prognozuoti skirtą palydovą, suskaldydama jį į daugiau nei 3000 dalių, kurios liko skrieti Žemės orbita. Kinijos ekspertai pareiškė, kad galėtų šią technologiją panaudoti ir prieš JAV.

Kinija ir Rusija pasiūlė pasirašyti sutartį, draudžiančią naudoti pajėgas ir ginklus kosmose, tačiau dauguma ekspertų tikina, kad tokio susitarimo sąlygos būtų nepatikrinamos. Protingiau esą būtų susitarti dėl antipalydovonių ginklų testavimo uždraudimo – tokio uždavinio liepą ketina imtis Jungtinės Tautos, tačiau susitarimas bus siūlomas Europos šalims, nepriklausomai nuo to, ar Rusija bei Kinija nutars prie jo prisijungti.

Baracko Obamos administracija pasiryžusi stiprinti gynybos priemones kosmose. Pareigūnai sako, kad per artimiausius penkerius metus kosmoso gynybinėms technologijoms bus papildomai skirti 5 mlrd. JAV dolerių. Visos didžiosios pasaulio valstybės atsiras rizikos zonoje, jei kosminio konflikto galimybė toliau didės, rašo „The New York Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (1)