Rudeninės nešiojamų kompiuterių naujienos iš viso pasaulio  (6)

Baigiasi vasara. Ką įdomaus parengė nešiojamųjų kompiuterių gamintojai? Be abejo, šių metų naujiena yra Windows 10 operacinė sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji nešiojami kompiuteriai netrukus bus pardavinėjami su ja. Kadangi ši OS yra nemokama, turėtų mažėti ir naujų nešiojamų kompiuterių kainos. Tokiu būdu Google Chrome nešiojamiems kompiuteriams atsirado labai rimta konkurencija.

Nešiojamųjų kompiuterių gamintojas Acer praneša, kad netrukus rinkoje pasirodys nauji modeliai – Acer Aspire One Cloudbook 11 ir Aspire One Cloudbook 14. 11 ir 14 reiškia ekrano įstrižainę coliais. Jų kaina – 189 ir 199 dolerių atitinkamai. Kainos pritaikytos JAV rinkai, tad kitose šalyse jie pasirodys vėliau ir kainuos kiek brangiau 11 colių kainuos apie 269 eurus, o 14 colių – 299 eurus.

Kodėl jie tokie pigūs? Atsakymai yra 3:

  1. „Cloudbookai“ yra tiesioginis konkurentas Google „Chromebookams“, naudojantiems Chrome OS ir daugiau orientuotiems į Google produktus.
  2. „Cloudbookai“ neturi HDD ar net SSD. Jie naudoja eMMC atmintį, kuri yra nedidelė – 32-64 GB. Tiek pakanka paleisti Windows 10 ir instaliuoti keletą programų. Jei reikia atminties, teks naudotis išoriniais įrenginiais arba „debesies“ talpykla OneDrive, kuri 1 metams suteikia priėjimą prie 1 TB „debesies“ talpyklos.
  3. Naudojama geresnė Operacinė sistema Windows 10, kuri yra nemokama. Taip pat 1 metams suteikiama ir Office365 licencija. Tai pranašesni produktai už Chrome OS ir Google Docs.

Vienas minusas – visa atmintis yra debesyje, tad jai pasiekti reikės interneto ryšio.

Tiesa, „Chromebookai“ jau pakilo į konkurencinę kovą ir pranešė, kad Dell Chromebook 13 nešiojamieji kompiuteriai turės ir Chrome OS ir Windows. Tiesa, tai bus daroma virtualiai.

Kas naujo pas kitus gamintojus? Daugybė naujų vienas už kitą geresnių modelių, tačiau dėmesį patraukia pora tikrai originalių naujienų. Štai, pavyzdžiui, Lenovo kuria nešiojamąjį kompiuterį ThinkPad Retro, kuris bus labai panašaus dizaino į 1992 metų IBM ThinkPad 700C. OMD! KPV? („kas per velniava?“) Kam reikalingas naujoviškas kompiuteris senoviškoje „dėžėje“?

Lenovo vadovybė tam turi logišką paaiškinimą. Jie save lygina su tam tikrais automobiliais, kurie po dešimčių metų buvo perdaryti ir išlaikė panašias formas, tačiau gavo naujus variklius, važiuokles ir borto kompiuterius – Mustang, Fiat 500, MINI. Automobilių pasaulyje šie modeliai mėgaujasi dideliu pasisekimu, tad Lenovo surizikavo būtent taip atkreipti į save dėmesį. Manoma, kad jiems pavyko, nes tikrai atsiras tų, kurie prieš 2 dešimtmečius naudojosi tuo senu IBM nešiojamu kompiuteriu ir vis dar jam jaučia nostalgiją ir kitas malonias emocijas.

Pamenate Sony VAIO nešiojamus kompiuterius? Savo laiku jie buvo labai aukšto lygio ir ganėtinai brangūs, tad Lietuvoje visada atkreipdavo dėmesį. Jie buvo gana reti, todėl mes paprasčiausiai jais mažais domėjomės. Pasirodo, Sony pardavė VAIO prekės ženklą kitai kompanijai ir atsikratė nešiojamų kompiuterių verslo. Dabar VAIO prekės ženklas atgimsta iš naujo ir išleidžia naujus modelius – VAIO Z Canvas. Gaila, bet iki mūsų jie irgi gali eiti labai ilgai, nes pirmiausia jie bus parduodami JAV ir Brazilijos rinkose, o tada – Japonijoje. Bet kuriuo atveju – sveiki sugrįžę, VAIO hibridiniai kompiuteriai!

Toshiba nešiojamieji kompiuteriai Lietuvoje neblogai pažįstami. Jų Satellite serijos modelių nereikia pristatinėti. Nieko labai naujo jie nepasiūlys, tačiau yra viena naujovė, kuri išvers iš klumpių visus Windows 10 fanus – Toshiba nešiojamieji kompiuteriai turės papildomą mygtuką, skirtą Cortana virtualiai asistentei iškviesti.

Kalbama, kad gali pasirodyti ir pelytės su specialiu mygtuku, tačiau visa tai kol kas tik gandų lygyje. Akivaizdu, kad Toshiba nešiojamieji kompiuteriai su Windows 10 operacine sistema pasiruošę stipriai draugystei su Cortana.

P.S. Jau dabar sklinda trumpas anekdotas – „Cortana, kodėl neveikia Siri mano iPhone“?

Kompanija Synaptics kuria ir jau artimiausiu metu pradės diegti specialius lietimo jutiklius (touchpad) nešiojamiesiems kompiuteriams su pirštų atspaudų skaitymo technologija. Šis mechanizmas sujungiamas su Windows Hello programa. 

Ši programa dabar veikia su kamera, kai Windows 10 leidžia apsaugoti kompiuterį ir atrakinti jį tik nuskenavus veidą. Turbūt esate matę kompiuterius su specialiu laukeliu pirštų antspaudams skaityti. Jie nėra labai patrauklūs dizaino požiūriu, todėl įdiegus antspaudų skaitymo mechanizmą į visus lietimo jutiklius, nešiojamųjų kompiuterių saugumo srityje gali įvykti didelė revoliucija.

Ir pabaigai norėtume pristatyti dvi naujas klavišų kombinacijas, kurių nebuvo iki šiol. Turbūt naudojate Ctrl+C ir Ctrl+V teksto nukopijavimui ir įklijavimui, taip pat Alt+Tab langų perkeitimui? Windows 10 operacinė sistema turi dvi smagias funkcijas, kurios gali būti valdomos vos vienu pirštų paspaudimu. Pirmoji patiks plačių ekranų ir monitorių (taip pat ir TV) savininkams.

Windows klavišas + kairė rodyklė arba dešinė rodyklė sutraukia esamą langą per pusę ekrano ir parodo likusius langus kairėje arba dešinėje atitinkamai. Tada galite dirbti vieną ekraną padalinę į 2 lygias dalis.

Antroji kombinacija labai patiks mėgstantiems simuliuoti darbą. Arba tiems, kas nori naudotis virtualiais darbalaukiais.

  • Sukurkite naują virtualų darbalaukį: Windows + Ctrl + D
  • Uždarykite virtualų darbalaukį: Windows + Ctrl + F4
  • Perjunkite virtualų darbalaukį: Windows + Ctrl + Right

Pabandykite, jums tikrai patiks ši funkcija, net jei ir nedirbate su 2 monitoriais.

www.fortakas.lt
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(7)
(-3)

Komentarai (6)