Praktiškumo pamoka iš Afrikos: kaip apylinkių prakeiksmas virto pragyvenimo šaltiniu  (6)

Ožkas nuodijantys nuodingi krūmai, augantys Didžiajame Lūžių slėnyje įsikūrusio Kenijos Marigato miesto apylinkėse, buvo šio miesto baubas. Dabar šioje Afrikos šalyje jie virsta ekologišku kuru, įgalinančiu apšviesti namus ir leidžiančiu aplinkinių kaimų gyventojams uždirbti iki 1000 dolerių per metus, praneša uk.reuters.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skėstašakio algarobo (prosopis juliflora) krūmą keniečiai laikė tikru prakeiksmu. Jis užauga iki 12 metrų aukščio, keroja ganyklose ir nuodija gyvulius, kadangi pasižymi toksiškomis savybėmis. Prieš penkerius metus Kenijos vakaruose esančios Baringo apskrities valstiečiams iš esmės grėsė bankrotas, iš nevilties jie pradėjo bylinėtis su vyriausybe, mėgindami priversti ją išnaikinti krūmus ir padengti patirtus nuostolius dėl kritusių gyvulių. Vyriausybei reiškiamos pretenzijos buvo motyvuojamos tuo, kad būtent ji kartu su Jungtinėmis Tautomis prieš ketvirtį amžiaus pasodino skėstašakį algarobą, kad sustabdytų dirvų eroziją ir dykumėjimą. Valstiečiai bylą pralaimėjo, bet dabar jiems atsirado galimybė pagerinti savo materialinę padėtį. O jų pajamų šaltiniu tapo ne kas kitas, kaip šis nelemtas augalas. Marigate buvo pastatyta biokuro elektrinė, kurioje deginama šių krūmynų mediena. Norinčiųjų tiekti elektrinei kurą atsirado per du tūkstančius vietinių gyventojų šeimų. Žmonės renka ir parduoda nuodingų krūmų šakas ir gauna po 2 Kenijos šilingus (apie 2 eurocentus) už kilogramą. Elektrinės operatorius „Cummins Cogeneration Kenya“ prognozuoja, kad valstiečiai galės uždirbti iš pardavimų po 1000 dolerių per metus. Kompanija planuoja kasmet pirkti žaliavos iš vietinių gyventojų už 4 mln. dolerių. Iš jos artimiausius 20 metų bus galima pagaminti 12 megavatų elektros energijos per metus. Vyriausybė viliasi, kad iš gyventojų pristatytos žaliavos pagaminta elektros energija bus tiekiama į kaimus ir įstaigas, tarp jų – ligonines.

„Dėl prastų kaimo elektrifikavimo tinklų klinikoms ir ligoninėms kartais tenka ištisą savaitę būti be elektros, – sakė Marigato sveikatos centro medikas Robatas Rono. – Toli nuo miestų centrų esančios ligoninės paprastai priverstos pasikliauti generatoriais“.

„Energetinis projektas pakeis žaidimo taisykles šio regiono ekonomikoje. Mes netgi planuojame padidinti vietų skaičių mūsų ligoninėje, jeigu šis elektros energijos šaltinis pasirodys esąs patikimas“, – pridūrė daktaras.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: