„Dėl homoseksualumo propagavimo“ kompanijai „Apple“ gresia baudos Rusijoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tarkvinijus Išdidusis 2015-10-01 12:33
Na, turbūt, tai kad PSO aštuntajame dešimtmetyje paskelbė, kad homoseksualumas nėra liga, todėl jo ir nėra baudžiake (kita vertus man tik keista, kodėl 1940 m. į baudžiaką, o ne į kokį psichinių ligų sąrašą lietuvišką šitas buvo įrašytas. Šiaip nepakaltinamų kaip ir draudžia bausti kalėjimu, bet 1940 m. BK žiūri pro pirštus į tai, oh wel...)
Aidas 2015-10-01 12:38
PSO tai paskelbe 8 desimtmety, o LTSR BK, kuris bent iki 1993 m. tikrai galiojo LT, buvo analogiskas 122 str., tik mazesnes sankcijos. Priemus LR BK veika dekriminalizuota. Edit: kad cia nekiltu nesusipratimu norejau pasakyti, kad i tai pro pirstus buvo ziurima dar gerokai po 8 desimtmecio. Formaliai BK 122 str. buvo, taciau neteko girdeti, kad kas butu emesis iniciatyvos tirti tokias veikas. Nebent, surinkus irodymus, tai buvo galima panaudoti santazui. Teisybes delei reikia pasakyti, kad tame BK, kuriame buvo kriminalizuoti homoseksualus vyru lytiniai santykiai (moteru tai neliete), buvo galimybe nutraukti byla veikai praradus pavojinguma visuomenei. Tai gi, manau, kad iki mano pamenamu 1993 m. ar veliau bet kuris teismas realiai butu nutraukes tokias bylas arba, blogiausiu atveju, bent jau neskyres laisves atemimo. Edit2: 1992-1993 m. buvo mano pirmas kursas (turiu tik teisininko diploma, praktikuoti neteko). Kai nagrinedavome nusikaltimus asmens seksualinio apsisprendimo laisvei niekada neteko analizuoti mano mineto 122 str. Destytojai jo neliesdavo, klausimu apie tai nebudavo. Jau tuomet sis formalus straipsnis buvo, mano supratimu, nebeaktualus.
Hmz 2015-10-01 14:38
Ė, bičas, o kas pasikeitė žmogaus sandaroje, kad staiga ėmė ir panaikino feodalizmą (variantai - vergovę, moterų nelygybę, rasinę segregaciją)?
Niemand 2015-10-01 14:39
Pasikeitė ne žmogaus sandaroje, o kaip į tą sandarą žiūrima. Anksčiau į psichinių ligų sąrašus buvo traukiama dėl to, kad kažkas to laikotarpio vidutiniam gyventojui atrodė "iškrypimas" ar "nenormalumas". Ir kairiarankiai pabuvojo tame sąrašiuke. Vėliau nugalėjo mokslinis požiūris, reikalaujantis objektyvių argumentų, kodėl kažkas turėtų būti laikoma liga. Šiaip normalūs psichiatrai (kurie atsiribodavo nuo "iškrypimų") pradedant nuo Froido, jei ne anksčiau, visada teigė, kad homoseksualumas nėra jokia liga.
elcucuy 2015-10-01 14:56
Esmė tame, jog tavo dėstomos vertybės primestos, prieš tūkstančius metų žmonėms nusispjaut buvo, kas su kuo seksu užsiima. Kažkuriuo metu atsirado nekurios religijos (smegenų plovyklos) pradėjusios varžyti žmonių pasirinkimus ir reglamentavusios jų elgesį. Jokia evoliucija žmogaus psichologijoje neįvyko - homoseksualų buvo prieš 2000 metų, jų yra ir dabar. Kaip kažkokie įstatymai gali reguliuoti privatų asmenų elgesį jei šis nepažeidžia kitų asmenų teisių. Vertybė ne pats homoseksualumas, o laisvė būti laimingam ir nebūti žeminamam dėl to koks esi.
UTF16 2015-10-02 11:15
Įdomu, kad to sovietinio straipsnio amžius viso labo – 7 metai. Iki 1933 m., kol Stalinas neatėjo į valdžią ir nesugalvojo susidoroti su politiniais priešininkais, nieko panašaus sovietiniame BK nebuvo. Tai klausimas: kuri chromosoma liaudies genome pasikeitė Stalinui atėjus į valdžią?