85-erių ir vis dar vairuojantis Valerijonas: „Mes važiuojame atsargiai, o jaunimas – be proto“  (11)

Visų Šventųjų diena ir Vėlinės yra tos dienos, kai miestų gatves ir užmiesčio kelius užplūsta garbaus amžiaus vairuotojai su savo senais, dažniausiai išpuoselėtais automobiliais. Tik keletą kartų per metus prie vairo sėdantys senjorai neretai sulaukia piktų žvilgsnių ir nepasitenkinimo signalų, mat važiuoja gerokai lėčiau nei kiti eismo dalyviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garbaus amžiaus vairuotojų prieš Vėlines toli ieškoti nereikia. Užtenka atvykti prie kapinių. 

Nustatyti prie kurio automobilio prieis garbaus amžiaus vairuotojas – nesudėtinga. Tereikia išsirinkti seną, maždaug 30 metų senumo automobilį, kuris išoriškai atrodytų gana gerai išlaikytas. Tuomet reikia apsišarvuoti kantrybe ir luktelėti kelias dešimtis minučių, kol prie transporto priemonės prieis vairuotojas.

Niekada nėra sukėlęs avarijos

Pirmiausia vairuojančių senjorų paiešką pradėjome prie Panevėžio Kristaus Karaliaus kapinių. Važiuojant per automobilių stovėjimo aikšteles už akių užkliuvo senas BMW 316, automobilių gerbėjų geriau žinomas „chuligankės“ pravarde. Čia ilgai laukti nereikėjo. Prie automobilio už penkiolikos minučių, pasiramsčiuodamas lazdele, priėjo garbaus amžiaus vairuotojas.

Netrukus su 72-ejų metų Vladu užsimezgė pokalbis apie beveik pusšimtį metų siekiančią vairavimo patirtį bei vairavimo ypatybes atėjus garbiam amžiui.

„Ne kasdien, bet kartais išvažiuoju dar. Ant kapų atvažiuoju. Žiemą nevažiuosiu. Nėra kur važiuoti. Vairuoju BMW. Jį turiu jau 8 metus. Iki tol turėjau „Moskvič“. Visą gyvenimą dirbau vairuotoju. Neturėjau jokių avarijų. Tiesa, vieną kartą į „Moskvič“ galą buvo atsirėmusi moteris“, – prisimena Vladas.

Pensininko paklausėme, kaip jaunesni vairuotojai reaguoja į vyresnio amžiaus kolegą bendrame eisme. Vladas patvirtino, kad visuomet stengiasi važiuoti atsargiai ir atidžiai, tačiau tą kiti eismo dalyviai ne visuomet įvertina.

„Būna, kad papypsi, lenkia per dvigubas ištisines linijas. Aš stengiuosi lėčiau, atsargiau. Labai žiūriu, kai važiuoju per sankryžas. Į kapines sumaniau atvažiuoti anksčiau, nes mažiau eismo. Ryt, poryt gal irgi atvažiuosiu. Žvakutes reikės uždegti. Šiaip retai bevažinėju, tik tokiomis progomis“, – pokalbį baigė Vladas ir, pasisodinęs žmoną, savo raudonu BMW išvyko namo.

Jaunimui siūlo susiprotėti

Persimetę keliais žodžiais ir atsisveikinę su Vladu nusprendėme pravažiuoti pro kitą aikštelę prie tų pačių kapinių. Netikėtai pastebėjome „Opel Ascona“ automobilį. Sustojus prie jo net nekilo minčių, kad šią transporto priemonę galėtų vairuoti kas nors kitas, o ne senolis.

„Opel“ kompanijos 125-ių metų jubiliejui skirtas ribotos serijos „Ascona“ buvo išskirtinai švarus, nepaveiktas korozijos, salone nesimatė nė menkiausios dulkelės.

Sustojome greta ir ėmėme laukti. Praėjus pusvalandžiui prie automobilio niekas nepasirodė, tačiau rankų nenuleidome. Galiausiai, po 50 minučių nuo sustojimo, prie „Ascona“ atėjo vyras.

Paaiškėjo, kad šį „Opel“ vairuoja Valerijonas, kuriam jau 85-eri metai. 61-erius metus jau vairuojantis senjoras sutiko papasakoti apie tai, ar dažnai išvažiuoja ir kaip jam sekasi vairuoti sulaukus tokio garbaus amžiaus.

„Kol turėjau sodą, tol dažniau ir toliau važinėdavau. Ir po Vilnių, ir po Kauną. Šiemet tai tik po miestą važiuoju, jei kur reikia. Žiemą tai nevažinėju visai, nes langus reikia grandyti, šildyti. Kartais būna, kad mane lenkia ir agresyviai. Iš dešinės pusės netgi lenkia, per linijas. Jauni vairuotojai neturi proto. Reikėtų daugiau tolerancijos“, – tvirtino Valerijonas.

Ilgai vairuoti nebeplanuoja

Pasikalbėję su Valerijonu pasukome link Šilaičių, kur įkurtos Panevėžio miesto kapinės. Sukant ratus po aikštelę akis užkliuvo už už ryškiai mėlyno „Lada“. Jo vairuotojo ilgai laukti nereikėjo.

Vos už kelių minučių prie automobilio priėjo senjoras Petras, kuriam jau 82-eji metai. Vyras tvirtina, kad vairuoja jau daug metų, bet savo vairuotojo karjerą jau ketina baigti.

„Vasarą į sodą važiuoju dažnai. Vairuoju nuo 1954-ų metų. Žiemą tai nevažinėsiu, nes neturiu žieminių padangų. Važiuoju tik vasarinių padangų sezono metu, kol sodas mano veikia.

Nežinau, ar dar ilgai vairuosiu. Man jau viskas. Nebeleis važinėti, kitą kartą nebepereisiu medicininės komisijos“, – pasakoja Petras.

Petras tvirtina, kad siekdamas išvengti didelio eismo, į kapines nusprendė atvykti keliomis dienomis anksčiau.

„Savaitgalį čia bus neįmanoma atvažiuoti, o dar ir kelias čia remontuojamas. Po savaitgalio gal vėl kurią dieną atvažiuosiu, žvakes uždegsiu. Būna, kad kiti vairuotojai man pypsi signalais, nors, atrodo, ir pats mieste kartais važiuoju net greičiau nei galima. Vistiek lenkdami signalizuoja“, – tvirtina Petras.

Vairuoja kasdien, turi kabrioletą ir kilometrus suka šimtais

Tiesa, ne visi senjorai savo automobilius iš garažo ištraukia tik per šventes. Yra ir tokių vairuotojų, kurie, nepaisant garbaus amžiaus, vairuoja kasdien ir neretai per dieną įveikia net po kelis šimtus kilometrų.

Vienas tokių vairuotojų – Lietuvoje gerai žinomas fotografas Algimantas Brazaitis, draugų ir pažįstamų maloniai vadinamas Seneliu.

„Aš važiuoju normaliai. Lėtai, gražiai. Žiūriu į pėsčiuosius. Važinėju kasdien, o vakar net su dviem automobiliais teko pasivažinėti. Automobilį vairuoju nuo 1978-ų metų. Iki tol dar važinėjau motociklais. Tris motociklus „suvažinėjau“.

Važiuoju ir į sodą, ir fotografuoti. Automobilį naudoju nuolat. Nesijaučiu kažkokia kliūtis kelyje. Priešingai – kaip ir jauni vairuotojai, taip ir aš nemėgstu „antraeilininkų“ ir kitų, kurie trukdo eismui.

Aišku, aš nevažiuoju taip, kaip važiuoja koks nors Valiukevičius, Milius ar Samutis, bet manau, kad nekeliu daugiau pavojaus kelyje, negu milijonas kitų. Važiuoju išties daug. Kartais gal kai kur ir nebereikėtų važiuoti, bet norisi. Iš į Klaipėdą, ir į Palangą iš Vilniaus sulakstau ir jaučiu, kad dar tiek pat be vargo nuvažiuoti galėčiau“, – pasakoja A.Brazaitis.

A.Brazaitis tvirtina, kad vyresni vairuotojai išties važiuoja atsargiau ir dažnu atveju protingiau. Senjoras netrukus savo teiginį pagrindė argumentu – daugumą skaudžių avarijų sukelia jaunesnio amžiaus vairuotojai.

78-erių metų vairuotojas ne tik važinėja kiekvieną dieną, bet turi netgi du automobilius. Žiemą A.Brazaitis vairuoja niekuo neišsiskiriantį automobilį, bet vasarą persėda į kabrioletą.

„Šiaip vairuoju „Volkswagen Passat B6“ ir turiu „Renault 19“ su nuimamu stogu. Net ir ne kabrioletų sezono metu šiuo automobiliu išvažiuoju pavažinėti, kad mašina neužsistovėtų. Kai jau ateina žiemos sezonas, tuomet „renukas“ jau būna garaže“, – pasakoja fotografas Senelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Tomas Markelevičius
(5)
(0)
(5)

Komentarai (11)