Saugumo eksperto patarimas tėveliams: jei nenorite problemų, žaislus rinkitės atsargiai (Video)  (0)

„ESET“ kompanijos ekspertai pataria ieškantiems šventinių dovanų savo atžaloms tėvams atidžiai rinktis išmaniuosius žaislus ir įsitikinti, kad jie nepažeis jų vaikų privatumo. JAV televizijos kanalas „NBC“ neseniai pranešė, jog naujausioji „Barbie“ lėlė yra pažeidžiama hakerių atakų. Ekspertų manymu, kibernetinis nusikaltėlis gali šnipinėti vaiką ir jo šeimą įgydamas prieigą prie mikrofono integruoto į žaislą dėka užfiksuotų įrašų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hello Barbie“ lėlėje pritaikyta „ToyTalk“ siūloma balso atpažinimo technologija. Šis sprendimas leidžia atsakyti žaislui į vaiko užduodamus klausimus. Visi įrašyti klausimai Wi-Fi dėka persiunčiami į gamintojo debesį, kur yra įrašomi ir remiantis surinkta informacija algoritmas pateikia atsakymą į vaiko užduotą klausimą.

Amerikiečių IT saugumo ekspertas Matt Jakubowski atskleidė, jog lėlė turi saugumo spragą, kuri leidžia gauti prieigą prie žaisle įdiegtos programinės įrangos, informacijos susijusios su tėvų paskyra, įrašytų garso failų ir tiesioginę prieigą prie mikrofono. Kaip „NBC“ televizijai teigė Jakubowski, tai tėra laiko klausimas, kada hakeriai pakeis serverius ir pradės siuntinėti vaikams kokius tik panorės atsakymus. Be to, žaisle surinkta informacija gali padėti hakeriams perimti naminio Wi-Fi tinklo valdymą, o tai reiškia, kad jie nesunkiai gali gauti prieigą prie kitų prie tinklo prijungtų įrenginių ir konfidencialių duomenų.

Tačiau „ToyTalk“ vadovas Oren Jacob eksperto Jakubowski padarytą „atradimą“ apibūdino kaip „entuziasto mokslininko“ darbą, mat lėlėje visiškai nėra saugumo problemų. „Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad visa informacija „Hello Barbie“ klientams prieinama per „Hello Barbie Companion“ skaitmeninę programėlę. Mūsų žiniomis nei naudotojų duomenys, nei „Barbie“ duomenys, nei jokios esminės saugumo ir privatumo apsaugos nebuvo pažeistos“, – teigė Oren Jacob.

Vis daugiau žaislų ir vaikams skirtų aksesuarų turi prisijungimo prie interneto galimybę. Ką vaikas daro žaisdamas su tokiu žaislu, tėvams ypač sunku stebėti, todėl prieš įsigyjant tokį daiktą mažiausiems, reikia gerai pagalvoti“, – komentuoja „ESET“ kompanijos saugumo ekspertas Kamil Sadkowski.

Tai tikrai ne pirmas toks atvejis, kai žaisluose vaikams randomos tokios spragos, leidžiančios panaudoti tą daiktą kiek kitu būdu nei planavo gamintojas. Dar visai neseniai saugumo ekspertai įspėdavo apie įsulaužymo galimybę į mobiliąją auklę. „ESET“ ekspertai prognozuoja, kad tų spragų žaisluose ir kasdienio naudojimosi daiktuose bus nemažai, o viskas todėl, kad vis daugiau įrenginių yra prijungiama prie tinklo, pavyzdžiui: dantų šepetėliai, orkaitės, šaldytuvai, televizoriai. Specialistų manymu, šia augančia tendencija tikrai gali pasinaudoti kibernetiniai nusikaltėliai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (0)