Ne vien nostalgija: disketėms ir Windows XP dar ne metas pensijon  (9)

Neseniai kompanija Sony paskelbė nutraukianti Betamax formato kasečių gamybą. Daugelis nustebo, kad šios kasetės kam nors buvo reikalingos. Kaip bebūtų, naudojamos Japonijoje – ir tai toli gražu ne vienintelė retrotechnologija, sėkmingai pragyvenusi iki mūsų dienų, pažymi BBC Future korespondentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvename spartaus technologijų progreso laikais: patys šiuolaikiškiausi išmanieji telefonai ir televizoriai tuoj pat pasensta ir juos po kelių mėnesių pakeičia kokia nors naujovė.

Todėl pareiškimas, kad Betamax formato kasetes (kurių populiarumo viršūnė buvo aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje) kompanija Sony nustoja gaminti tik dabar, nuskambėjo kaip netikėtas tolimos praeities pasveikinimas.

Kas išvis naudojosi Betamax formatu? Juk devintajame dešimtmetyje jį praktiškai iš rinkos išstūmė visiems įprastas VHS videomagnetofonų standartas – nors Betamax kokybė ir buvo šiek tiek geresnė.

Tačiau, visų nuostabai, šios kasetės iki šiol parduodamos Japonijoje. Tiesa, dabar jų dienos jau suskaitytos.

Kokios dar technologijos gyvuoja iki šiol, nors joms ir sumąstytos šiuolaikiškesnės alternatyvos?

Kompiuterių disketės

Daugelis su nostalgija pamena kompiuterių disketes, kurios buvo populiariausias duomenų perdavimo tarp kompiuterių būdas iki įrašomųjų CD, USB atmintukų išradimo ir, žinoma, interneto.

Pasirodo, disketes iki šiol reguliariai naudoja Norvegijos vyriausybė.

Rugsėjį Norvegijoje dirbantis Finnas Gundersenas savo bloge papasakojo, kad norvegai gydytojai kiekvieną mėnesį iš valdžios paštu gauna disketę. Joje būna naujausia terapeutų ir jų pacientų duomenų bazės versija.

Taip daroma, mat kiekvienas šalyje užregistruotas pacientas pasirenka gydytoją, kuriam ir priskiriamas – tačiau norvegai savo nuožiūra gydytoją gali pakeisti,tad duomenų bazę reikia nuolat atnaujinti.

„Disketės nebrangios, jos daug pigesnės už USB atmintukus, o tiek duomenų surašyti į disketę kur kas greičiau, nei į kompaktinį diską, – Paaiškino Gundersenas. – Taip jau istoriškai susiklostė, kad šiuos duomenis leidžiama siųsti tik paprastu paštu. O jų apimti neviršija 1,44 megabaito – taigi, logiška, kad buvo pasirinktos disketės“.

Faksai

Visur paplitęs elektroninis paštas ir dokumentų skeneriai, regis, turėtų reikšti, kad kadaise nepamainomi faksimiliniai aparatai turėtų patraukti paukščio dodo keliu.

Tačiau ši technologija, išrasta dar 1842 metais, iki šiol gan plačiai naudojama Japonijoje (kur masiškai išpopuliarėjo aštuntajame dešimtmetyje).

Japonų kultūroje labai svarbūs ranka rašyti laiškai ir kaligrafija (ypač, turint omeny, kad japonų kalboje tūkstančiai hieroglifų). Todėl faksas laikomas patogiu apsikeitimo formaliais ir asmeniniais laiškais būdu.

Faksu, žinoma, taip pat galima siųsti juridinius dokumentus ir įvairiausius oficialius sertifikatus. Kai kurios kompanijos netgi reikalauja, kad dokumentai būtų atsiųsti būtent tokiu būdu – tai padeda įsitikinti jų tikrumu.

Paprasti mobilieji telefonai

Pagal pardavimų apimtis, išmanieji telefonai jau prieš keletą metų aplenkė paprastus mobiliuosius (turinčius ribotas funkcijas, palyginus su iOS ar Android valdomais prietaisais). Tačiau, tarkime, Centrinėje Afrikoje ir toliau lyderiauja paprasti telefonai.

Šiais metais publikuotame nepriklausomo apklausų centro Pew Research tyrime sakoma, kad išmanieji telefonai populiarumu kol kas atsilieka nuo įprastų septyniose Afrikos šalyse.

Iš dalies tai lemia aukšta išmaniųjų telefonų kaina, iš dalies – bankų paslaugų, specialiai pritaikytų paprastiems telefonams, paplitimas.

Taip Taip M-Pesa paslauga Kenijoje ir Tanzanijoje gali atlikti įvairias operacijas – pavyzdžiui, pervesti pinigus tarp privačių asmenų sąskaitų – paprastomis SMS žinutėmis.

Septyniose šalyse kur buvo atliekamas Pew tyrimas, SMS siuntimas pasirodė esantis populiariausias mobiliųjų telefonų naudojimo būdas.

Daug mažesnis galimybės telefonu pasiekti socialinius tinklus ar atlikti santykinai sudėtingus veiksmus internete poreikis – pavyzdžiui, savo reziumė nusiuntimo darbdaviui.

Pneumopaštas

Pneumopaštas – vamzdžių sistema, pristatanti kapsules su įdėtu siuntiniu cirkuliuojančio oro srautu – buvo išrastas XIX amžiaus pradžioje.

Jis iki šiol sėkmingai veikia daugelyje viso pasaulio stambių ligoninių. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos sostinėje jis naudojamas Londono universiteto koledžo klinikose.

Taip yra, nes pneumopaštu galima į kitą stambaus medicinos komplekso galą greitai nusiųsti ne tik dokumentus, bet ir nedidelį siuntinuką – tarkime, vaistų pakuotę ar analizes.

Pristatymas vyksta labai greitai: kapsulė juda 7,5 m/s greičiu.

Priklausomai nuo reikiamos judėjimo krypties, vamzdyje sudaromas teigiamas arba neigiamas slėgis. Dabar vamzdžiais orą varinėjančių siurblių darbą paprastai kontroliuoja kompiuteris – kad kapsulės visada pasiektų reikiamą adresatą.

Windows XP

2014 metų balandžio 8 dieną kompanija Microsoft nutraukė techninį savo populiariosios operacinės sistemos Windows XP palaikymą.

Todėl sistemos naudotojai nebegauna jos atnaujinimų – kad ir kokios saugumo skylės aptinkamos.

Tačiau perėjimo prie naujesnės versijos kaina pasirodė neįkandama daugeliui Windows XP naudotojų.

Pernai Kaspersky laboratorijos tyrimas parodė, kad XP įdiegtas beveik 40 % kompiuterių Vietname; ši sistema tebėra populiari Kinijoje, Indijoje, Alžyre ir kitose šalyse.

Windows XP tebenaudoja ir kai kurios rimtos organizacijos – pavyzdžiui, JAV karinis jūsų laivynas.

Tiesa, amerikiečių kariškiai moka Microsoft didelius pinigus, kad būtų atnaujinamos XP saugumo sistemos.

Rašomosios mašinėlės

Įprasta raidžių ir simbolių klaviatūra iš pradžių buvo sukurta ne kompiuteriams, o rašomosioms mašinėlėms, kurių istorija tęsiasi jau daugiau nei šimtmetį. Ir jos vis dar po senovei kruta – kartais gan neįprastose vietose.

Pavyzdžiui, Niujorko policijos valdyboje. Šių metų vasarį vienas kongresmenas stengėsi inicijuoti įstatymą, kuriuo būtų uždrausta naudoti rašomąsias mašinėles policijos nuovadose – kuriomis čia iki šiol neretai spausdinami protokolai.

Laikraščio Wall Street Journal duomenimis, kai kurių valstijų laidojimo namai privalo atspausdinti mirties liudijimą rašomąja mašinėle.

Naujojo Džersio valstijoje yra ir firma Swintec, kuri ir toliau jas gamina.

Šiaip jau, technologijų progresas nėra toks nepermaldaujamas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio: pasaulyje visada atsiras žmonių, labiau vertinančių laiko patikrintus metodus nei madingas naujoves.

Chris Baraniuk
BBC Future