Lietuvos kariuomenė artimiausiu metu įsigys itin modernų ginklą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2015-12-15 12:28
jei jau turim tuos 2% bvp isleist, tai prieslektuvine gynybos sistema dar galima pateisint, tik 14km aukscio lubos skamba labai jau skystai...Su-34 iki 15km skrenda, Su-27 iki 18km...
Rukis 2015-12-15 12:37
Kažkada seniai seniai propagavau Patriot sistemas, bet jos mums tikrai per brangios. Šitie žaisliukai norėdami atakuot taikinius ant žemės turės gerokai nusileist, o ne maksimaliame aukštyje kaboti.
Audrius 2015-12-15 12:43
na, nepirktu tu boxer mesoveziu butu uz ka normalesne oro gynyba isidiegt. o siaip , zemos aukscio lubos yra labai didelis minusas, nes is 15km galima ir bombarduoti ir tuo labiau zvalgyba uzsiimineti.
rndmintzdude 2015-12-15 13:01
Turkai ta lektuveli kur nuleido, tai padare ~10km auksti, taigi jei su-27 realiai galetu is 15km savo uzduotis atlikt - ta butu ir dares
Auksine Logika 2015-12-15 13:18
Ir tik 40km nuotolis...
Erodas 2015-12-15 13:26
dabar civiliu automobili gales ne tik apsaudyti, bet ir su sarvuociais apsupti, taranuoti ir t.t. o deka raketines sistemos, iskils gresme ir civiliams lektuvams
- 2015-12-15 13:26
Tai vidutinio nuotolio ginklas.
Berserkas 2015-12-15 17:24
Aš manau, kad gerai padarė nusipirkdami Boxer ir pzh200. Tikrai galėtu pirkti ir prieš lektuvine ginybos sistema. Viso labo 2% BVP krašto ginybai skiriama pinigu, bent jau 4% galėtu skirti, manau imanoma viska išdeliot taip, kad sudarytu daugiau pinigų kuriuos skirtu krašto ginybai. Nes visa tai tiek saugumo prideda nuo kitų valstybių, galimų terorizmu bei būti kariškai stipresne. Manau viskas tarnautu ilgai, o kad veliau, veliau tai taip ir nieko nenusipirksim.
SaMaras 2015-12-15 17:47
Drįsiu nesutikti, iki 2proc šiuo metu dar toli toli, o tu siūlai didinti ~3 kartus iki 4 proc. Ir kieno sąskaita siūlytum stiprinti kaip tu sakai "GINIBA" pensininkų, ligonių, studentų ar kokių menininkų sąskaita? Reikia modernizuoti, reikia dalyvauti programose su sąjungininkais, bet, mano nuomone, nereikia pulti į kraštutinumus ir niekuo nesirūpinti išskyrus gynyba. Nereikia kad potencialus priešininkas bijotų būtent mūsų su visa mūsų galybe (potencialiai), užteks kad priešininkas bijotų NATO
dainiusx 2015-12-15 18:04
Lietuvos kariuomenė artimiausiu metu įsigys itin modernų ginklą. mane vien tik pavadinimas nuzude is juokiu, gal 20a ir buvo modernius ginklas bet sais laikais 40 km bet kuris naikintuvas pabeges nuo raketos. Lietuvai reikt mazausia nors 300 km tokiu atveju butum nors saugus o cia kaskoki metalo lauza perka tik pinigu metimas y bala.
Arns 2015-12-15 18:36
dainiusx, tokio nuotolio ginklo Lietuvai per akis. 40 km yra pakankamai nemažai, nes radarais galima sekti kur kas tolimesnį atstumą, radarų tinklu ir iš dar toliau, o atakuodamas lėktuvas turės visviena priartėti. Žinoma yra galingesnių sistemų, bet jų kainos nuo pusės milijardo eurų prasideda, ir čia tik pati kaina, priežiūra per kelis metus naudojimo sunaudos tokią pačią sumą. Šalys nepasveriančios savo galimybių, rizikuoja su ginkluote prisižaisti kaip Graikija. Jei gera technika ne saugoma sandėlyje, o naudojama, ji kainuoja. Kuo geresnė, tuo gražesnės ir palaikymo kainos. rndmintzdude, o tu iš vis kažkokias nesąmones plaukioji. Visų pirma Su-27 ten nelabai galėjo būti, nes šis modelis yra skirtas oro kontrolei, o ne bombardavimui. Visų antra, jis būtu galėjęs apsiginti, ko Su-24 negalėjo nei praktiškai nei teoriškai (iki turkų akibrokšto, nebuvo reikalo vietoj reikalingų bombų vietas užimti oras-oras raketomis).
Berserkas 2015-12-15 20:30
Ną nebūtinai 4% BVP, bet esmė tame, kad 2 kartus skirti daugiau. O nuo visko po truputi pajėmus, padidinus įvairias baudas, truputi mokesčius ir pnš. Iš visko po truputi. Nebūtinai 2 kartus, kad 1,5 karto daugiau skirti.
Talkatif 2015-12-15 20:47
Atsisakius sovietinės otkatų sistemos, daug ką būtų galima nusipirkt.
Berserkas 2015-12-15 21:25
Daug kur skiriama net nereikalingai pinigu.
Ernestass 2015-12-15 21:35
Kariuomenė ne kažkokia biurokratinė kontora, ją reikią tausoti ir auginti. Žala padaryta Lietuvos kariuomenei politikų dar kokį gerą dešimtmetį nebus sutvarkyta. Atsiradę deficitai kaip nesutaisyta įranga, jos tinkamas neprižiūrėjimas bei bendras jos pasenimas reikalauja didelių finansinių resursų jeigu ji nebuvo atnaujinta savo laiko per mažas dalis. O mes čia ne tik kalbame apie Lietuvos kariuomenės ginkluotės modernizavimą, bet dar ir naujų galimybių diegimą! Nors tos galimybės ir tėra: ,,gebėjimas transportuoti karius mūšio regione'' tačiau nereikia tikėtis, kad mūsų kariuomenė yra kažko šiuo metu geresnė nei, kad Rusijos prieš 15'a metų. Tereikia gerai ją papurtyti netikėtomis treniruotėmis, mobilizacijomis, inspekcijomis ir pamatysime, kad ji sugriūtų ir be priešo pagalbos. Šiaip yra smagu matyti, kad tai ką propogavau seniau dabar yra vykdoma. Minėjau, kad Lietuvai reikia vidutinio nuotolio prieš-lėktuvinių kompleksų, efektyviam oro kontrolės išlaikymui ties esminiais objektais. Tačiau tai tėra tik maža dalis to, ko padoriai kariuomenei reikia. Lietuvai dar reikia įsteigti savo karines oro pajėgas bei aprūpinti tankais savo kariuomenę. Ir tai nėra skirta tam, kad Lietuva būtų koks karinis milžinas. Ne, tam tėra tiktai tam, kad Lietuva galėtų visų pirma pasirūpinti savimi ir būti naudingu bei rimtu partneriu Nato organizacijai kuri sugebėtu realiai eksportuoti saugumą, dalyvaujant tarptautinėse misijose. Lietuvos kariuomenės paskirtis turėtų būti pilnavertis dalyvavimas Nato misijose, o ne tolimesnės iliuzijos apie PK 3 ir Nato prieš Rusiją kovas. Rusija tokios idėjos jau seniai atsisakę ir tai yra matoma iš jų pajėgų paskirstymo ir karinės infrastruktūros fokusavimo ties vidurio rytais, o nes ties Europos frontu.
Arns 2015-12-15 21:49
, papildomai gavo pinigų haubicoms įsigyti. Per ateinančius kelis metus bus sumokėta, visų vienerių metų KAM biudžetui prilygstanti suma už "Boxer" (kas savaime suprantama papildomos dotacijos iš šalies, o ne biudžeto susiveržimo). Reiškiasi nuolatiniam tokiam palaikymui reiktu kasmet skolintis, taigi nuo tos papildomos sumos dar priskaičiuok bent 3% palūkanų. Saugumas svarbiau? Tuo pačiu požiūriu vadovavosi ir Graikija. Kokia jos ekonomikos ir savarankiškumo padėtis turbūt nereikia kalbėti. Svarbu išmokti gyventi pagal turimus pinigus.
kiesza 2015-12-15 22:03
Manaiu, kad Lietuva pirkdama boxerius išleis 400 000 000mln, o kaip straipsnis praneša, pasirodo sutaupysim 100 milijonų..
Ernestass 2015-12-15 22:43
Svarbiau yra mokėjimas prioritezuoti gaunamas lėšas, nes valstybės kurios nesugeba to padaryti, visados ,,neturi'' pinigų. Kaip, kad pavyzdžiui Vokietija. Jos kariuomenė tai tėra niekinė, popierinė, griūnanti. Kodėl? Nes nesugeba valdžia tinkamai jos finansuoti dėl esamos politikos. O dabar paimkime kitą pavyzdį, Rusiją. Ji tęsia savo planus su minimaliais jo sumažinimais netgi per finansinę krizę. Pinigų trūkumas yra finansuojamas iš kitų sektorių, kaip matėte nors ir mano nurodytam straipsnyje, naujienų forume. Taip pat ir čia, Lietuviai visados bambės kaip Lietuvoje yra blogai gyventi ir nesvarbu kokia realybė, jiems niekados nebus gerai, kol nepasikeis generacija. Arba kitas pavyzdys, iš kur mums kilo 08/09 krizė jeigu prieš metus mūsų ekonomika buvo 7% mažesnė? Laba diena, nereikia visko iki paskutinio cento išleisti vos gavus papildomas lėšas. Ženklų apie resesiją būtą ir, bet kokiu atveju, geras valstybės biudžeto tvarkymas visados įskaitys nemenką dalį į finansines atsargas sunkiai dienai. Pavyzdžiui, nors ir kiek nekenčiate Rusijos, ji sugebėjo susikaupti nemenkus finansinius resursus iš kurių ji šiuo metu gyvena. Netgi naftos žlugimas jai leis gyventi kaip gyveno iš inercijos (rezervo) apie metus. Kadangi neturime išminties tai dabar mokame milžiniškas palūkanas kai tvarkingos valstybės turi tiktai labai menkas skolas biudžete. Dalykas labai paprastas, pažiūrėkite kiek valstybės skola išaugo per nepriklausomybės laikotarpį. Pastebėsite, kad ji rimtai šoktelėjo ir pradėjo augti per finansines krizes. Faktas tas, kad tvarkingai valdant biudžetą, skolintis nebūtų reikėję. O dabar pažiūrėkite kiek valstybė išleidžia skolų valdymui per metus. Po to įsivaizduokite ką būtų galima nusipirkt už tokius pinigus ir kiek Lietuvos kariuomenę būtų galima praplėsti už vien tai, kiek finansų yra skiriama skolų valdymui... Ir čia mes dar esame viena iš finansiškai atsakingų tautų. Patys susimokame už savo socialines išmokas ir visus malonumus. Įsidiegtume geresnę mokesčių sistemą su progresiniais mokesčiais, mažesniu spaudimu verslą pradedantiems ir padidintume spaudimą didžiosiom žiuvims, tuo met ir valstybės biudžetas ir jo ekonominė situacija visai kitokia būtų buvusi. Taip pat, ką verta bekalbėti apie eurą, kuris mūsų turtą pavogę. Be jo įvedimo būtume buvo turtingesni šiuo metu. Na, bet kadangi bėgame link vakarų kaip akis išdegę, tai gauname tai, ko norime- greitą bei visapusišką integraciją į juos.
Arthuras 2015-12-15 22:52
Pagal kai kuriuos nevispročius, tai turėtumėm visus studentus priverst susimokėt už mokslą, ligonius už gydymą(medicina ir šiaip jau Lietuvoje finansuojama juokingai silpnai) ir t.t., bet va turėt belekokią karinę įrangą. Idiotizmas konkretus.
Ernestass 2015-12-15 22:52
Jeigu Lietuvių politikai nebūtų nupirkti ar turėtų daugiau proto, būtų priėmę Švedų pasiūlymą. Lietuvai reikia pirkti ne geriausią įrangą, o efektyviausia kainos bei kokybes atžvilgiu. Galų gale, nereikia ir naujos įrangos, sena įranga taip pat yra gera jeigu ji tiktais tinkamai modernizuojama, o ko modernizuoti neįmanoma- perleidžiama į rezervą ir paliekama mūsų šauktiniams apginkluoti.