Puiki žinia iš „Sony“: kuriamos naujo tipo, gerokai talpesnės ličio baterijos  (7)

Japonų elektronikos milžinės inžinieriai savo laboratorijose kuria naujas ličio ir sieros baterijas, kurios turėtų veikti 40 proc. ilgiau nei įprastos ličio jonų baterijos, rašo „Engadget“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius penkis metus mobilieji išmanieji įtaisai tobulėjo neįtikėtinais tempais, tačiau viena jų dalis išliko beveik nepasikeitusi – tai baterijos.

Vienų elektronikos gamintojų inžinieriai su šia problema kovoja montuodami didesnes baterijas, bet tada išmanieji telefonai tampa gremėzdiški. Kitos gamintojos šią kliūtį apeina, kurdamos greičiau įsikraunančius akumuliatorius ir nors tai iš dalies pagerina situaciją, bet vistiek neišsprendžia amžino rūpesčio – „kur mano pakrovėjas ir kur artimiausias elektros lizdas?“

Panašu, kad japonų bendrovė „Sony“ ruošiasi įnešti baterijų srityje šiokio tokio proveržio – jos inžinieriai šiandien kuria naujo tipo ličio ir sieros baterijas, kurios turėtų būti apie 40 proc. talpesnės už tradicinius beveik visoje elektronikoje naudojamus ličio jonų akumuliatorius. Beje, būtent „Sony“ prieš daugiau nei dvidešimt metu sukūrė pirmąsias komercines ličio jonų baterijas.

Naujųjų „Sony“ baterijų esmė – iš sieros pagaminti elektrodai. Jau seniai ištirta, kad ličio ir sieros akumuliatoriai yra talpesni, tačiau siera labai greitai suyra tokiuose įtaisuose.

Todėl įkraunamos sieros pagrindu sukurtos baterijos iki šiol nebuvo tinkamos komerciniam naudojimui. Šiandien „Sony“ inžinieriai yra įsitikinę, kad netrukus jiems pavyks išspręsti šią problemą. Dar daugiau, bendrovės laboratorijose yra kuriamos magnio ir sieros baterijos, kuriose litis visai nenaudojamas.

Magnis yra daug dažniau randamas elementas nei litis, todėl ir tokių baterijų kaina būtų daug žemesnė. Be to, jos būtų talpesnės ir saugesnės, nes ličio pagrindu sukurtos baterijos yra linkusios įkaisti ir užsidegti.

Tiesa, naujųjų „Sony“ akumuliatorių reikės palaukti bent penkis metus – kompanija žada, kad baterijos su sieros elektrodais rinkoje pasirodys tik 2020-aisiais. Pirmiausiai šiuos elementus „Sony“ žada montuoti savo išmaniuosiuose telefonuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (7)