TOP 10: svarbiausi energetikos įvykiai Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-12-29 13:03
Neblogai pasikeitė situacija energetikos rinkoje. Dabar beliko sukurti fondą, kuris pigiai perskolina vėjo energetikos plėtotojams ir sudaryti sąlygas statyti vėjo jėgaines dirbant iškart rinkos kaina. Galėtume tapti žalios energijos eksportuotojai ir iš to neblogai uždirbti.
Profesorius :) 2015-12-30 17:07
o kada eilinis Lietuvos vargdienis pajus viso sito nauda? turbut,kad niekada?
immortallt 2015-12-30 17:21
Elektrą turi namie? Turi. Darbą turi? panašu, kad taip. Elektra pabrango? Ne. Tai kas tau nepatinka? Nori, kad kokybė gerėtų ir dar dirbti nebereiktų ir už tai pinigus gautum?
Simplicity 2015-12-30 18:17
Gal iškart statom kosmodromą? Galėsim savo paslaugas visiems norintiems pardavinėti. Gi, pagal tavo logiką, jei jau kažką turim pasistatę, tai automatiškai tampa puikia investicija ir neblogu pelnu. Perspektyvūs projektai investicijų sugeba susirasti ir be valstybės subsidijų, pigių perskolintų pinigų ir t.t. Vienintelis dalykas, kurio galima prašyti iš valstybės,- kad ji netrukdytų verslui dirbti kaitaliodama įstatymus ir mokesčių dydžius. Kaip šiandien niekam nereikia brangių lietuviškų dujų iš SGD terminalo (net ir savus tenka prie jų varu varyti), taip niekam nereikės ir tos tavo žalios energijos, nes rinkose pilna pigios ir švarios hidroelektrinių ar atominių elektrinių elektros. (Lenkai dar ir šiandien sėkmingai elektrą iš anglies gaminasi.) Iš avantiūros su žalia energija būtų galima išlošti tik vieninteliu atveju- Briuselis uždraustų naudoti ne iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją. Atsiversk Google Maps ir pasižiūrėk į kaimynus. Baltarusiai ir rusai turi savo pigios atominėse elektrinėse pagamintos elektros; švedai turi pigios hidroelektrinėse pagamintos elektros. Lieka latviai, estai ir lenkai, bet pažiūrėjęs į elektros kainas pamatysi, kad tose šalys buitiniai vartotojai už elektrą moka tiek pat kiek ir Lietuvoje, o pramonininkai- tiek pat ar gerokai mažiau. Tai man taip ir lieka neaišku kam tu tą savo žalią energiją eksportuosi ir iš ko tu uždirbsi.
WWr 2015-12-30 18:53
Tu čia užlankstei. Rusų ier švedų atominės neamžinos, jas uždarys o naujų niekas nestatys, iškastinis kuras po 30 metų išvis nebebus deginamas niekur - Paryžiaus klimato kaitos konferencija.
Arns 2015-12-30 20:12
Gal baik visur svaigti su kažkokiom konferencijom. Net tie patys "malūnėliai" be iškastinio kuro elektrinės šiandien užsilenktu. Jei išsipildytu tavo pliurpalai, liktu vienintelės AE galinčios stabilizuoti tinklus.
Simplicity 2015-12-30 22:47
Dar vienas interneto ekspertas, kuris net nesugeba su GOOGLE'u pasitart. Nors švedai didžiąją dalį elektros energijos pasigamina hidroelektrinių pagalba, bet dar turi ir veikiančių atominių jėgainių. Jei reikės, ši turtinga šalis savo senus reaktorius pakeis naujais, nes įstatymai to nedraudžia. Kabelį Baltijos dugnu tikrai tiesėm ne tam, kad jiems savo elektrą parduotumėm. Kabelis tam, kad galėtumėm pigios hidroelektrinių pagamintos elektros užsipirkt. (Vėl gi, protingos vyriausybės galvos apie tai metų metus kalba.) Lygiai tas pats galioja ir Rusijai. Kad ir kaip mums nepatinka, kad ir kokiais ubagais juos belaikytumėm, bet pasak to paties interneto, šiuo metu RF teritorijoje yra statomos 8 naujos atominės elektrinės. (Manau, statosi jie ten pas save ir hidroelektrines, ir vėjo malūnus, bet mums tai neįdomu- įdomiau Putino pabezdėjimai, Boxeriai ir pan.) Negalima imtis milijardus mokesčių mokėtojams kainuosiančių projektų tik todėl, kad kažkam Seime šovė į galvą geniali mintis. Pradžiai reikėtų parašus po sutartimis sudėt, rankomis sukirst ir kapsulę į pamatus įleist, o ne Naujųjų Vasiukų statybos imtis. Verslininkai už savo pinigus nestato "Akropolių" Balbieriškio lygio miesteliuose ar dangoraižių Biržuose, tačiau visos LR vyriausybės imasi vienokių ar kitokių nepamatuotų projektų. Merkiami milijardai eurų į projektus, kurie nei reikalingi, nei kada nors atsipirks. Kaip SAMSUNG'as gamina lenktus (tik niekam nereikalingus) televizorius, nes gali ir moka, taip mūsų vyriausybės puola taškytis mokesčių mokėtojų pinigais, nes 4 metus gali prie jų prieiti. p.s. Buvau visom keturiom už SGD terminalą, nes tos pačios protingos galvos aiškino, kad dujas pirks latviai, lenkai ir estai- tapsim eksportuotojais. Dabar jau visi atvirai kalba, kad dujos iš mūsų terminalo nieko nedomina- estai tariasi su suomiais, lenkai planuoja savo SGD terminalus, o latviai turi ilgalaikes sutartis su Gazpromu. Negana to, dujų kratosi ir didžiųjų miestų šilumininkai, nes lygiagrečiai INDEPENDENCE projektui buvo vykdomas ir perėjimas nuo dujų prie biokuro. (Visi atvirai apie tai kalba.) Neliko eksporto, bet liko energetinė nepriklausomybė, tad gal teisūs buvo tie ekspertai, kurie pačioj pradžioj siūlė statytis gerokai mažesnį dujų terminalą? (Belieka tik pasidžiaugti, kad VAE projektas pradinėj stadijoj sužlugo, nes be niekam nereikalingo laivo turėtumėm dar ir niekam nereikalingą atominę elektrinę.)