Google „prisidirbo“ – Didžiajai Britanijai turės sumokėti per 170 mln. svarų  (0)

Interneto milžinas „Google“ turės sumokėti daugiau nei 170 mln. svarų į Didžiosios Britanijos biudžetą. Taip atsitiko dėl neskaidrios kompanijos veiklos, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Didžiosios Britanijos verslo naujienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“, kaip ir daugelis kitų tarptautinių kompanijų, stengiasi mokėti mokesčius šalyse, kuriose taikomas mažas mokesčių tarifas (šiuo atveju – Airijoje), nors pelnas gaunamas kitose šalyse.

Apie mokesčių vengimą buvo prabilta dar 2012 m., kai visuomenė išreiškė pasipiktinimą dėl tarptautinių kompanijų neetiško elgesio. Šios veiklos legalumu susidomėjo ir Didžiosios Britanijos bei kitų didžiųjų Europos valstybių mokesčių surinkėjai. Po kelerius metus trukusio tyrimo ir derybų Didžiosios Britanijos valdžia pagaliau susitarė dėl mokesčių sumos. Tačiau šešėlinio kabineto finansų ministras teigia, kad „Google“ mokės „draugų tarifą“ – apskaičiavus kompanijos gautą pelną Britanijoje, jų mokesčių tarifas – vos 3 proc. per metus.

Ekspertai taip pat sukritikavo šalies valdžią, nes „Google“ leista ir toliau naudotis Airijos būstine, per kurią kompanija į Bermuduose esantį banką pervedė daugiau nei 10 mlrd. eurų. Davidas Cameronas gynė sandorį su „Google“ ir teigdė, kad jo sąlygos palankios Britanijai.

Tarp tarptautinių kompanijų, kurios pakeitė vidinę mokesčių kultūrą, – didžiausias pasaulio kavinių tinklas „Starbucks“ bei internetinė parduotuvė „Amazon“. Jų būstinės buvo įsikūrusios Olandijoje bei Liuksemburge.

Brangsta gyvenamieji būstai ir jų nuoma

Didžiojoje Britanijoje toliau brangsta gyvenamieji būstai ir jų nuoma. Naujausiais duomenimis, vidutinė būsto kaina šalyje viršija 250 tūkst. eurų, o vidutinė nuomos kaina – beveik 1 300 eurų per mėnesį. Kainos pakilo dėl pasiūlą lenkiančios paklausos, mažų palūkanų bankuose ir augančios gyventojų perkamosios galios.

Šioje šalyje vyrauja būsto kultas – šalies gyventojai stengiasi pirkti gyvenamąjį plotą pasitaikius pirmai progai. Ekspertų teigimu, statybų bendrovės nespėja statyti naujų namų, todėl Didžiojoje Britanijoje beveik visuomet trūksta gyvenamojo ploto, kas stumia jo kainas aukštyn. Šalies valdžia taip pat bando skatinti gyventojus pirkti būstą, tačiau lengvai prieinamos vyriausybės remiamos paskolos – vienas veiksnių, dėl kurių namai pabrango.

Didelė dalis gyventojų, ypač jauni miestiečiai, neturi susitaupę pradinės įmokos ir yra priversti butus nuomotis. Prognozuojama, kad iki 2025 m. apie pusė žmonių, kuriems iki 40 metų, gyvens nuomotuose būstuose. Prie kainų augimo taip pat prisideda nekilnojamojo turto agentai, kurie ragina savininkus kelti nuomos kainas norėdami gauti didesnius komisinius mokesčius. 

Britai skundžiasi prastu interneto ryšiu

Jungtinės Karalystės parlamentarai siūlo suskaldyti stacionaraus telefonų tinklo monopolį turintį Didžiosios Britanijos „Telekomą“ ir priversti kompaniją parduoti varinių laidų tinklą valdančią dukterinę kompaniją „Openreach“. „Telekomas“ sulaukė kritikos dėl prasto interneto ryšio, kuriuo skundžiasi milijonai šalies gyventojų bei verslininkų.

Vyriausybė, kad būtų gerinami tinklai, skyrė daugiau nei 2 mlrd. eurų. Tačiau Didžioji Britanija vėluoja modernizuoti interneto tiekimo paslaugas ir interneto greičiu atsilieka nuo daugelio Vakarų Europos valstybių.

Parlamentarų užsakyto tyrimo duomenimis, internetu nepatenkinti 42 proc. mažo ir vidutinio verslo savininkų. Lėtas ir nereguliarus internetas minimas kaip viena priežasčių, dėl kurių verslininkai uždaro kompanijas, kas kainuoja ekonomikai beveik 15 mlrd. eurų. Ekspertai teigia, kad varinius laidus reiktų keisti šviesolaidiniais, nes vario technologijos – nepatikima atgyvena.

„Telekomo“ atstovas kaltinimus pavadino nepagrįstais ir teigė, kad šalies internetas – vienas greičiausių Europos Sąjungoje. Jam antrino ir Kultūros departamento atstovai – jie teigia, kad kitais metais plačiajuostis internetas bus prieinamas 95 proc. šalies gyventojų.

Teroro išpuoliai sumažino turistų skaičių

Didžiosios Britanijos pigių skrydžių operatorius „EasyJet“ teigia, kad teroro išpuoliai Paryžiuje bei Egipte sumažino turistų skaičių. Paskelbus praėjusių metų paskutinio ketvirčio duomenis, paaiškėjo, kad oro kompanijos pelningumas sumažėjo beveik 4 proc. Tačiau kompanija sugebėjo išvengti didesnių nuostolių, nes sumažėjo kuro kainos.

„EasyJet“ atstovai teigia, kad jų sėkmės paslaptis – didelė pigių skrydžių pasiūla ir mažos verslo išlaidos. Kompanija kol kas nežada atnaujinti skrydžių į Egiptą. Anksčiausia galima skrydžių į Egiptą data – gegužės mėnesio pabaigoje. „EasyJet“ teigia, kad skrydžių kainos į didesnės rizikos zoną kainuos pigiau nei įprasta.

„Tesco“ apkaltintas nesąžiningu elgesiu

Didžiausias Jungtinės Karalystės prekybos centrų tinklas „Tesco“, kaip ir „Google“, apkaltintas nesąžiningu elgesiu. „Tesco“ sąmoningai atidėliojo mokėjimus tiekėjams ir mokėjo mažesnes sumas, nei buvo sutarta, norėdamas pasiekti finansinius taikinius.

Mažmenininkų kontrolierė, tyrusi „Tesco“ elgesį, teigia skaičiusi vidinius kompanijos elektroninius laiškus, kuriuose siūloma neatsiskaityti su tiekėjais siekiant pagerinti finansinius rodiklius. Tiekėjams paprašius grąžinti skolas, „Tesco“ atstovai kartais delsdavo kelerius metus.

Dabartinis prekybos tinklo vadovas teigia, kad kompanijos elgesys pasikeitė, ir pripažįsta, kad koncentravimasis ties pelnu kompanijai pridarė daug žalos. „Tesco“ taip pat laukia tyrimo dėl sukčiavimo išvadų – tada kompanijos finansiniai rodikliai buvo išpūsti daugiau nei 0,25 mlrd. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Paulius Kaliačius
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)