Štai ką gali tarakonai ir jų pavyzdžių sukurtas robotas - dar kyla klausimų, kodėl jų neįmanoma visiškai išnaikinti? (Video)  (0)

Tarakonams apibūdinti žmonės naudoja labai daug žodžių: šlykštūs, bjaurūs, klastingi ir atstumiantys. Tačiau čia reikėtų pridurti ir dar vieną – įkvepiantys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai sukūrė mažą paieškos ir gelbėjimo robotą. Kaip teigiama pranešime, būtent tarakonai juos įkvėpė šiam darbui: susižavėję kietakiaučių padarų gebėjimu naršyti griuvėsiuose, jie sukūrė robotą, kuris turėtų aptikti žmones po stichinių nelaimių ar sprogimų.

„Mes tikime, kad tarakonai yra vieni labiausiai atstumiančių gyvūnų gamtoje, tačiau jie gali mus išmokyti labai daug naudingų dalykų“, – tvirtino Kalifornijos universiteto (JAV) Berklio integruotos biologijos profesorius Robertas Fullas.

Naudodami specialiai sukurtą kliūčių ruožą, mokslininkai stebėjo, kaip tarakonai pralenda pro plyšelius, ketvirtadaliu mažesnius nei jų kūnai. Jie ne tik greitai pralįsdavo, bet ir galėdavo greitai judėti siaurais tuneliais, per sekundę nukeliaudami maždaug 20-čiai jų kūno ilgių prilyginamą atstumą. Taip pat pastebėta, kad tarakonai kojytėmis ne tik bėgioja žeme: prireikus jie gali judėti remdamiesi sienomis.

Išstudijavę gyvūnų judėjimo principus, mokslininkai sukūrė robotus, kurie gali manevruoti labai sudėtingomis sąlygomis.

„Gamta kupina įkvepiančių idėjų. Jos įvairovė sudaro prielaidas atradimams. Jūs niekada nežinosite, kur nuves jos tyrimai. Svarbiausi atradimai dažniausiai gimsta ten, kur jų mažiausiai tikimės“, – sakė mokslininkas.

Žvelgdami į amerikietiškąjį tarakoną, mokslininkai sukūrė minkštakūnio, daugiakojo roboto prototipą. Jį pavadino CRAM. Tikimasi, kad ateityje jis suras ir padės išgelbėti žmones po žemės drebėjimų ar kitų priežasčių lemtų pastatų griūčių.

Šis robotas yra nebrangus ir gana paprastas. Jo ilgis – 18 centimetrų, aukštis – beveik 8, o sveria jis 46 gramus. Jis gali perorientuoti kojų judesius ir suspausti savo kūną taip pat kaip ir tarakonas.


 


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)