Neįtikėtinas projektas virsta realybe – Marokas įjungė didžiausią pasaulyje saulės jėgainę (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2016-02-29 18:15
Super. Planeta kolkas dar vis saugoti reikia, kaip ten bebūtų su tuo klimato šilimo dėl "žmonių veiklos" burbulu. Bet man kyla toks keistas klausimas be atsakymo. Tecnologijos?... Yra Išteklių, žemės salyginai nenaugingo ploto, medžiagų ir įrankių?... Yra Žmonių kurie tą gali suprojektuoti ir padaryti?... Yra Ar tai ekonomiškai naudinga ir atsiperka per bent jau 10-15 metų = 10-6,7% dividentų, kas yra fantastinės palūkanos, kai bankai siūlo nulines?... Taip Ko trūksta, kad tai nėra masinis reiškinys tokie ir panašūs projektai?... TIK PINIGŲ ir nieko kito. Kas yra pinigai ir kodėl jų truksta, kaip galime tą vienintelį stabdį visoj grandinėj išspręsti? Juk visokie eyriborai ir panašiai yra 0, arba arti 0. pinigū kaina arti 0%. Tai wtf?
Creatium 2016-02-29 19:21
Ir žmonija tikrai turi neribotą kiekį pinigų, kuriuos tik ir laukia kur nors sukišti? Ta prasme, labai paviršutiniškas požiūris. Kas iš to, kad vienas LTU gyventojas turės po 1000 eurų laisvų. Tai nereikš, kad Lietuva gali suinvestuoti 3 mlrd. eurų į bet kokią iniciatyvą. Nors tie pinigai yra, jie yra palaidi ir nesukoncentruoti.
MindaugasV85 2016-02-29 19:22
Politika su savo visais besmegeniais yra svarbiau už bet kokį atšilimą ar kataklizmus.
01 2016-02-29 19:25
Va tau ir WTF. Deja atsakymas žiauriai paprastas, tik va nesiruošiu apie tai net pradėt diskutuot, nes absoliuti dauguma yra taip paveikti, kad nesupras. Kaip ir visad - tik puls agresyviai ir silpnaprotiškai mekenti jiems įkaltas tiesas. O ir beje - nieko nemokamai ir niekada nebuvo ir nebus. Niekada. Ką dabar mokam už iškastinius ir teršiančius energiją generuojančius resursus, lygiai tiek pat mokėsim už bet kokias kitokias technologijas, kad ir kokios jos švarios bebūtų ir atrodytų nemokamos - tipo saulė visų, vejas visų, bangų energija visų, tipo tai bus nemokama, kaip bus nais, šviesus rytojus... Pamastykit dar kartą. Kaip jums atrodo kas valdys ir kam priklausys visos tas technologijas ir kas dabar masiškai į jas investuoja besibaigiant naftai. Tuoj bus masiškas reiškinys tokie projektai, jau labai greitai, ne piniguose visai reikalas... deja tokioms valstybėlėms kaip Marokas nebus jokios naudos iš to... Kaip ir dabar afrikoje - kuri tik šalis turi naftos ar kitu vertingų iškasenų - taip tik vienos nelaimės ir vienos bėdos.
MindaugasV85 2016-02-29 19:30
Tai jo tos valstybės sienos, ta valdžia, "teisingi įstatymai", net pats dieva... kažkur čia: http://ecx.images-amazon.com/images/I/9 ... L1500_.jpg Nu arba čia: http://www.atlasoftheuniverse.com/galaxy.gif
Evil Goku 2016-02-29 20:08
Man įdomu, kaip jie žada akumuliuoti elektros energiją? Nes energijos gamybos netolygumas bus dižiulis. Elektrinės galai milžiniška, bet kokie nenumatyti trukdžiai gali turėti labai blogų pasiekimų visam elektros tinklui. Maroko ir kaiminių elektros suvartojimas/gamyba nėra didelis. O atstumas nuo Ouarzazate iki artimiausio nemažo Europos miesto ~670km. Energijos transportavimo kaštai yra didžiuliai. Afrikos valstybės nepasižymi stabilumu. Investuoti ten gali būti rizikinga. Pavojų kelia ne vien teroristiniai išpuoliai. Gali tekti mokėti kyšius ir remti vietinius rėžimus, tačiau atsipirkimas per mažas, kad rizikuotu užsitraukti vakarų šalių visuomenės nemalonę. Neatmestina ir nacionalizavimo galimybė. Gali pasikartoti ir Irano įvykiai, kai "liaudis" sukils prieš užsienio kapitalo įmones, kurios "siurbia" tos šalies resursus. O tada graža bus -100%.
bahuriux 2016-02-29 20:40
Dėl politikos neturiu ką pasakyti. O dėl energijos akumuliavimo, tai druskos didelius kiekius įkaitina iki aukštų temperatūrų per dieną, o ta įkaitinta druska suka garo trubinas, kaip įprastoj šiluminėj elektrinėj, kad ir visą parą. Tokių elektrinių ir balansuoti nereikia, beveik šiluminė elektrinė, nors ne tai yra termobranduolinė elektrinė jei pagaunat bajerį.
immortallt 2016-02-29 20:44
Akumuliuoti koncentruotos saulės jėgainės energijos nereikia - ji gamina kiaurą parą, pagal poreikį. Finansuoti statybas nėra viskas. Turėkit omeny, jei pristatysi daug pajėgumų, numuši kainą ir projektas neatsipirks. Taip pat nėra eilėse norinčių finansuoti projektus, kurių atsiperkamumas 10-15 metų. Taip pat, įrangos pagaminamas ribotas kiekis, tad plėtra sparti sukeltų kainas, bet ne paspartintų. Taip pat reikalinga ir infrastuktūra energijai perduoti. Visa tai kainuoja didelius pinigus ir kaip dabartinės energetikos infrastruktūros nepastatė per 5 metus, taip ir jos nepakeisime į atsinaujinančią per 5 metus. P.S. saulės energija puikiai koreliuoja su energijos suvartojimo pikais dėl kondicionierių ir įmonių darbo laiko.
Evil Goku 2016-02-29 21:10
Ši elektrinė gali dirbti iki 20 valandų per parą. Netikiu kad ji bet kada per tą laiką gali gaminti nominalią galią. Meteorologinės sąlygos taip pat turi įtakos naudingumui. Balansuoti tokios galios elektrinę, prastoje infrastruktūroje gali būti didžiulis iššūkis. Bet galios mažinimas turėtų būti žiauriai paprastas.
immortallt 2016-02-29 23:35
Balansuoti bet kokią elektrinę, kai infrastruktūra prasta - didžiulis iššūkis. Šita galbūt 20h, kitos jau 24h. Kol kas koncentruotos jėgainės nėra itin populiarios ir jos dažniausiai brangesnis sprendimas nei fotovoltoninės, bet turėkit omeny, tuose kraštuose iki pusės elektros sunaudojama kondicionieriams, būtent, kai yra saulės pikas. Ar geriau sumažinti anglių vartojimą 70%, ar deginti vien tik anglis? Beje, Indijoje skelbia sparčios plėtros pradžią. Ten importinė anglis brangesnė, nei fotovoltoniniai saulės elemenetai. Kadangi vietinės išgauna per mažai (išgauna realiai vos ne plikom rankom), tai būtinas energetinis importas. Pakeitus saulės panelėmis - atpigtų elektra, sumažėtų prekybos balanso deficitas ir ateityje galbūt galėtų pradėti eksportuoti pagamintus elementus. Kur problemos? Visa tai reikia įgyvendinti šalyje, kur vyrauja chaosas, korupcija, skurdas.