JAV karo analitikas: lyginant su Estija, dabartinė Lietuvos gynybos strategija yra visiška nesąmonė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kalambūras 2016-03-06 14:40
Vau... Tiesiog vauu. Mobilunkas tavo komentaras yra tiesiog įspūdingas. Atitarnauja chebra, susipakuoja lagaminus ir visi iki vieno į emigracija. Tai išvis kam ta kariuomene - visi emigruojam ir viskas.
Arthuras 2016-03-06 14:59
Sunaikinti tam tikrus taikinius iš oro, Rusija galėtų labai greitai ir staigiai. Vargu ar Zoknių lėktuvai spėtų pakilti. O ir pratybos gali pakrypti kita linkme. Be to, jei tavo nuomone, turime dvi dienas - tai kokios problemos??? Skiriam 2 proc., padidiname profesionalių karių skaičių ir drąsiai sulauksime pagalbos. Ir kodėl miestuose tarp profesionalaus kario ir rezervo kario riba nebūtų tokia ryški?.. Sakyčiau atvirkščiai. Spec. pajėgos, tokios kaip Aras (ir jų pasirengimas gerokai geresnis, nei profesionalaus paprasto kario) treniruojamos veiksmams miestuose, kur reikia tikslumo, kur negalima visko tiesiog sunaikinti, nes aplinkui civiliai. Mano nuomone, veiksmai mieste kaip tik reikalauja didesnės kvalifikacijos.
Arthuras 2016-03-06 15:01
Emigracijos fakto atmest negali, nes didžioji dalis sveikų vyrų, turi galimybę emigruot. Ir jei ekonominė situacija Lietuvoje negerės, tai taip ir bus, didelė dalis rezervo bus emigracijoje.
- 2016-03-06 15:56
Offtopic about politics: Tokie išsireiškimai yra grasinimas, ir tai yra suvokiama kaip tiesioginis grasinimas. Čia prasideda politikos menas - pagrasino tiesiogiai, o tu matai „tiesiog“. O jei tiesiogiai apkaltinsi Rusijos ambasadorių grasinimu, jis atsakys, jog pasakė „tiesiog“. Lingvistiškai jis teisus. Aber dass ist das Politik.
Kalambūras 2016-03-06 16:39
Tu geriau pasikliauni faktai.lt, ekspertai.eu ir bukimevieningi.lt, nes jie yra neįtakojami ir rašo vien tiesą. Dar kartais pagarini actą, nes nori apsisaugoti nuo masonų pasiųstų driežažmogių, kurie tau nori įsodinti čipą.
Šinšilas 2016-03-06 17:18
Che, che... Tik šituos du kandidatus žinai? Yra dar toks demokratas Sandersas, kuris lipa Hilari ant kulnų, tai jis save atvirai vadina socialistu. Gal Amerika pribrendo prezidentui socialistui? Kažin, dar turbūt kiek per anksti, bet aišku viena, jog pasaulis stipriai keičiasi, jei jau socialistas Amerikoje turi milžinišką palaikymą prezidento postui. Na, prezidentu greičiausiai taps Trumpas,turi daug pinigų savireklamai, o žmonės pavargę nuo visažinių, aptakiai kalbančių politikų. Populistai visame pasaulyje ant bangos nes pasaulis keičiasi ir tai gerai.
Arthuras 2016-03-06 17:30
Aš nesu įsigilinęs į tavo nurodytų karų eigą, neturiu dabar tam laiko. Grozno pavyzdys atkrenta vien jau todėl, kad jis yra 20 metų senumo. Rusijos kariuomenė lyginant su tais laikais, kai buvo neseniai griuvusi SSRS - pažengusi.
Kalambūras 2016-03-06 18:06
OK. Visos šios diskusijos / ginčo esmė yra šauktiniai vs profesionalūs kariai. Visu pirma aš pilnai sutinku, kad profesionali kariuomenė yra siekiamybė ir ji yra kur kas efektyvesnė už šauktinius, bet ... A) Mes esame itin nedėkingoje strateginėje situacijoje, nes mus gali pulti iš trijų pusių (iš Latvijos per Daugpilį, iš Baltarusijos ir iš Kaliningrado srities pusės) . Jo gynybai Lietuvos pajėgoms reiktų išsitempti 100km + greičiausiai dar tektų išlaikyti pajūrį. Ir čia susiduriame su pagrindine problema - kariuomenių dydžiu. Kad ir kokia profesionali kariuomenė būtų, ji negali būti dvejose ar trejose vietose vienu metu. O papildžius profesionalų skaičių rezervistais ir šauktiniais gynyba palengvėtų vien todėl, kad galima būtų apginti visą ruožą + atskiriems daliniams sumažėtų galimybė patekti į apsuptį. B) Kaip jau paminėta straipsnyje rezervo buvimas veikia kaip atgrasantis veiksnys. 100 tūkst. rezervistų skamba įspūdingiau nei keliais tūkstančiais daugiau profesionalų. C) Profesionalų kariuomenė + šauktiniai yra lankstesnis variantas finansiškai nei vien profesionali kariuomenė. Sakykim po dešimt metų Rusija subyra į gabalus ar pasikeičia valdžia ir liberalizuojasi visas valdžios aparatas. Lietuva turi 20000 tūkstančių kariuomenę ir paaiškėja, kad tokio dydžio pajėgos jau nebereikalingos, nes kaip ir nebeegzistuoja didžiausia grėsmė. Mažinimas reiškia jo į išankstinę pensiją išleidžiama didelis kiekis karių. Vėlgi išlaidos. Tuo tarpu profesionalios kariuomenės + šauktiniu atveju užtenka tiesiog nutraukti šaukimą ir viskas. O rezervistai nieko nekainuoja. Kaip jau rašiau užtenka pažvelgti į Rusijos kaimynus ir tampa aišku, kuris variantas yra tinkamas Lietuvai. Net tokios ekonomiškai daug kartų už Lietuvą stipresnės šalys kaip Norvegija ar Suomija nemano, kad efektyvios gynybos receptas slypi vien profesionalioje kariuomenėje.
Kalambūras 2016-03-06 18:19
OMG gerą čia skėlei Šinšilai. Sandersas prezidentas Kuris iki šiol yra surinkęs 2,5x mažiau delegatu, nei Hilari http://www.nytimes.com/interactive/2016 ... Multimedia Trumpas turi šansų tapti prezidentu, bet tai būtų itin blogos naujienos mums. Todėl tikiuosi, kad kalbos, jog dalis respublikonų svarsto galimybę Trumpo pergalės kaip respublikonų kandidato atveju, teikti kita kandidatą yra atitinkančios tiesą.
vytautas50 2016-03-06 18:43
Kalambūras 2016-03-06 19:23
WTF? Kas čia per sąmokslo terorijos? Kas nori užimti ir sunaikinti Rusiją? Jeigu kažkas būtų norėję sunaikinti Rusija tai puiki proga buvo po Sovietų Sajungos subyrėjimo.
Rukis 2016-03-06 19:48
Sandersas turi labai realius šansus laimėt. Hilari turi du kartus daugiau delegatų, nes visi "Super delegatai" ją palaiko. Čia jau reikėtų gilintis į jų politinę sistemą, bet trumpai tariant tie super delegatai nėra išrinkti piliečių atstovai, kaip normalūs delegatai. Kaip istorija ne kartą parodė super delegatai beveik vieningai pereina į labiausiai demokratų (rinkėjų) palaikomą kandidatą prieš išrinkdami partijos prezidento posto nominaciją. Fun fact: Apklausos parodė, jog jei Hilari gaus demokratų partijos prezidento posto nominaciją ji turi šansų pralaimėti Donaldui Trumpui (jei jis bus nominuotas respublikonų), tuo tarpu Sandersas laimi prieš Trumpą beveik 15 procentų. Yra daug amerikoje piliečių kurie nekenčia Hilari ir darys viską, kad jai pakenktų, net gi balsuojant už Trumpą.
vytautas50 2016-03-06 19:55
Vytax 2016-03-07 09:38
Apie kokias sankcijas kalbate? Apie draudimą eksportuoti į Rusiją karines technologijas? Apie uždėtą draudimą kelioms dešimtims itin įtakingų Kremliaus oligarchų atvykti į ES? Jeigu taip, tai šios sankcijos didelės įtakos neturi. Rusiją dabar smaugia kritusios naftos kainos, savo pačių įvestos sankcijos ir aišku karas. O istorija linkusi kartotis. Dabar situacija panaši kaip 1970-1980 laikotarpyje. Iš pradžių buvo labai stipriai pakilusios naftos kainos. Tai leido sovietams fantazuoti apie imperines utopijas (socialistinį/komunistinį/rusų pasaulį ir pan.). Po to sekė staigus naftos kainos kritimas. Dar po to sekė įsivėlimas į karą kurio neįmanoma laimėti (tada buvo Afganistanas, dabar Sirija). Visa tai išeikvojo SSRS/Rusijos resursus būtinus ekonomikai funkcionuoti. Kas buvo ir dar bus ateityje turbūt pats jau žinote.
vytautas50 2016-03-07 10:19
Arns 2016-03-07 18:00
Šiuos du karus lyginti, tai kaip pirštą su ... Sirijoje Rusija beveik nieko neišleidžia, praktiškai jei ne bombos, tas valandas būtu per treniruotes atskraidę. Afganistane reikėjo išlaikyti šimtatūkstantinę kariuomenę, reikėjo specialiai karui ruošti šauktiniu, atstatyti Afganistano infrastruktūrą (bent savo poreikiams). Vien naudotos aviacijos skaičius ženkliai didesnis ten buvo nei dabar Sirijoje.
Kalambūras 2016-03-07 20:05
Tu JAV karinio biudžeto dydį žinai? Kam jiems šauktiniai.
Rukis 2016-03-07 20:49
Ernestass 2016-03-07 21:19
Aš norėčiau jums priminti, kad visi Rusijos kovoti karai buvo visiškai netikėti. Nebūkite tingūs ir negalvokite, kad potencialus naujasis karas bus numatytas iš anksto. Rusija jau ne kartą įrodė, kad jos taktika iš esmės pasikeitė ir ji renkasi hybridinį bei oportunistinį karą kurio iš principo negalime numatyti bei sulaikyti. Šauktinis bei savanoris karys yra bevertis Lietuvai. Taip, ištęsto karo atveju jie sukuria mums pigų rezervą tačiau šiais laikais karai trumpi ir viskas priklauso nuo kaip gerai priešui sekasi užimti strateginius objektus pirmosiomis dienomis tam, kad po savaitės galėtų sėdėti prie derybų stalo turint pranašumą prieš savo oponentus. Taip pat, prasidėjus kariniams veiksmams, mums reikia karių šiuo metu. Motorizuoti bei mechanizuoti daliniai gali visą Lietuvą kirsti keletos valandų bėgyje. Priedo, mes turime potencialias kybernetines atakas bei elektroninį karą, kurios sunaikins šalies vidines komunikacijos priemones. Jeigu Rusai bus gerai pasiruošę, beveik viskas apie ką dabar yra kalbama yra visiškai beverčiai dalykai. Generolai ruošiasi kovoti praeitą karą, tai galime matyti iš beprasmės svečio nuomones, kurioje jis išreiškia pasipiktinimą beprasmiu dalyku. Ko mums reikia tai vėlinimo taktikos, nuostolių bei rizikos priešui didinimo ir bei gerai parengtų bei ginkluotų karių kurie būtų pasiruošę pasitikti priešą valandos/ų bėgyje. Jie privalo aiškiai žinoti savo užduotį prieš puolimą, būti treniruoti ją atlikti ir be abejonių ar laukimo iš šalies politikų, galėti ją vykdyti. Jeigu Rusija ir vėl pasityčiotu iš savo priešų kaip ir Ukrainoje, bijau, kad kartosime savo istorija. Kryme kareiviai buvo apsupti ir gėdingai turėjo išžygiuoti iš savo kareivinių. Šiuo metu toks pats pažeminimas gresia ir Lietuvos kariuomenes. Kariniai manevrai turi mažai reikšmės kai esi apsuptas bei izoliuotas. Tuomet iš esmės tėra du pasirinkimai: savižudybė arba pasidavimas.