„Intel Core M“: kuo šie procesoriai skiriasi nuo kitų „Intel“ šeimos procesorių  ()

Rinkoje pradėjus platinti „Intel Core M“ serijos centrinius procesorius, iki tol nusistovėjusi nuomonė, kad svarbiausias CPU rodiklis – sparta, pradėjo keistis. Poreikis gaminti lengvus ir plonus nešiojamus kompiuteris privertė atsižvelgti ir į tokius aspektus, kaip taupiai vartojama energija ar kur kas mažesnis kaitimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Core M“ serijos centriniai procesoriai pasirodė „Intel“ pristačius „Broadwell“ architektūrą ir nuo to tada jie vis dažniau integruojami ne tik nešiojamuose kompiuteriuose, bet ir įvairiuose hibriduose. Būtent dėl tokių „Core M“ savybių šiuo metu pavyksta sukurti kompiuterius, kurių korpuso storis nesiekia nei 9 mm.

Dydis

„Broadwell“ architektūra pagaliau leido CPU kūrimui panaudoti 14 nanometrų lustų gamybos technologiją. Naudojant mažesnius tranzistorius, jiems reikėjo mažiau energijos, o svarbiausia, sumažėjo ir pats CPU. Pavyzdžiui, „Core M“ centrinis procesorius kompiuterio motininėje plokštėje užima vos 495 mm2 plotą, o tuo tarpu norint kompiuteryje sutalpinti ketvirtos „Haswell“ architektūros „Core i" serijos CPU jau prireikia net 960 mm2 laisvo ploto.

Galingumas

„Core M“ CPU yra net 50 % mažesni ir jų vidutinis suvartojamos galios rodiklis (angl. Thermal Design Power – TDP) net 60 % žemesnis nei ketvirtos „Haswell“ kartos „Intel Core i“ centrinių procesorių. Būtent todėl kompiuterio su „Core M“ CPU baterijoje energijos užtenka net 1,7 valandos ilgiau nei, pavyzdžiui, naudojant „Haswell“ architektūros „Core i5" centrinį procesorių.

Pavyzdžiui, „Core M“ centrinių procesorių TDP rodiklis yra 4,5 W , kai tuo tarpu „Haswell“ architektūros mažiausio našumo „Core i5“ ar „Celeron“ serijos CPU pačiu geriausius atveju vidutinis galios suvartojimas TDP siekia 11,5 W, o „Core i7“ atveju bus ne mažesnis nei 57 W. Ir nors mažesnis TDP rodiklis glaudžiai koreliuoja su ilgiau laikančiomis kompiuterio baterijomis, „Core M" CPU pasiekta galios sunaudojimo riba taip pat reikšminga ir dėl to, kad centrinį procesorių galima aušinti visiškai pasyviai, nenaudojant jokių papildomų išorinių ventiliatorių.

Sparta

Ieškant analogų, „Core M“ serijos centriniai procesoriai panašesni į „Core i“ serijos CPU, nei į kitus „Intel“ gaminamus. Visų pirma, taip yra ir dėl juose diegiamų tokių techninių sprendimų, kaip „Turbo Boost“ ar „Hyper-Threading“.

Be to, „Core M“ CPU yra „Intel HD“ vaizdo posistemė. Dėl šių savybių, pavyzdžiui, „Core M-5Y10“ CPU bazinis taktinis 800 MHz dažnis esant poreikiui dinamiškai gali būti padidintas net iki 2 GHz, o integruoti du branduoliai yra pajėgūs apdoroti net keturis nepriklausomus duomenų srautus tuo pačiu metu.

Be to, procesoriuje integruotos vaizdo plokštės „Intel HD Graphics 5300“ našumo gana UHD raiškos (3840×2160) ekrano aptarnavimui.

Tačiau lyginant procesorius pagal spartą, „Core M“ kol kas tikrai nusileidžia „Core i3“, „Core i5“ ir „Core i7“ procesoriams. Bendrame „Intel“ siūlomų CPU spektre „Core M“ rikiuojasi po minėtų „Core i“ serijos centrinių procesorių, tačiau pagal našumą yra priskiriami aukštesnei kategorijai nei „Atom" serijos CPU.

„Core M“ serijos centriniai procesoriai daugiausiai orientuoti ne į spartą, bet į ilgą kompiuterio baterijos tarnavimą vertinančius pirkėjus. O pagal našumo galimybes juos racionalu lyginti tik su „Westmere“ architektūros centriniais procesoriais (pvz., „Core i5-520UM“) arba dar anksčiau pristatytais „Core i7" serijos CPU.

Šiuo metu didesnės dviejų branduolių „Core M“ centrinių procesorių spartos tiesiog negalima pasiekti dėl techninių aspektų, kurie susiję su natūraliu poreikiu riboti maksimalų leistiną CPU galios suvartojimą. Nepaisant to, „Core M“ centriniai procesoriai vis tiek yra sukurti taip, kad net ir be papildomos išorinės vaizdo plokštės užtikrintų sklandų ir visavertį darbą tiek su „Windows“, tiek su „Linux“, tiek su „OS X“ operacine sistema.

Kada verta rinktis „Core M“

Šie CPU puikiai tinka kompiuterių pirkėjams, besiruošiantiems juo tik naršyti internete, redaguoti pateiktis ar dokumentus ir atlikt kitas bazines užduotis. Kitaip sakant, „Core M" centriniai procesoriai visiškai netinkami kompiuterinių žaidimų ar vaizdo įrašų kūrimo bei redagavimo entuziastams.

Būtent dėl to „Intel“ dažnai akcentuoja, kad nešiojami kompiuteriai su „Core M“ CPU yra puikiai tinkami verslo segmento atstovams. Čia jų našumo pakanka su kaupu, o pirkėjas gauna nešiojamąjį patrauklaus dizaino itin ploną nešiojamąjį kompiuterį su pastebimai ilgiau laikančia baterija.

Logiška, jog „Intel“ taip pat yra linkusi pabrėžti, kad „Core M“ centriniai procesoriai nėra orientuoti į biudžetinių nešiojamų kompiuterių segmentą. Tikslinė pirkėjų grupė yra ta, kuri nusiteikusi mokėti daugiau už ypač ploną korpusą ir ilgai laikantį akumuliatorių. O sumokėti daugiau tikrai reikės – kompiuteriai su „Core M“ gali būti net du kartus brangesni, lyginant su įprastiniais biudžetiniais kompiuteriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(4)
(42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: