Libijos dykuma – neaprėpiama Antrojo pasaulinio karo ginklų ekspozicija po atviru dangumi (Video)  (3)

Metalas dykumoje išsilaiko ilgai. Aukšta temperatūra, sausas oras, beveik nelyja. Puikiausios antikorozinės sąlygos. Štai kodėl Libijos dykumą galima vadinti unikaliu ir neparėpiamu autentišku Antrojo pasaulinio karo muziejumi po atviru dangumi. Čia ir šiandien riogso 1941-1945 m. riaumojusi sunkioji artilerija. Ir, žinoma, tankai. Tankai, šarvuočiai, artilerijos pabūklai... Lėktuvai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrojo pasaulinio karo pradžioje Šiaurės Afrikoje vyko nuožmūs nacistinės Vokietijos ir sąjungininkų mūšiai. Jie vyko prieš 70 metų, tačiau Libijos dykumoje, o kai kur net ir miestuose, dar ir šiandien stūkso britų, vokiečių, italų ir amerikiečių tankų ir kitos sunkiosios ginkluotės liekanų. Puikiai išsilaikiusių liekanų. Panašu, kad jos čia taip ir riogso jau beveik 100 metų – nepatrauktos nė per centimetrą.

Kai kurių šio "muziejaus" eksponatų būklė (pvz., vaizdo medžiagoje užfiksuoto tanko M4A2 Sherman liekanos Tripolyje) gana apgailėtina. Bet ne tiek dėl gamtos sąlygų, kiek dėl ardomosios žmonių veiklos – nuo tanko nulupta beveik viskas, ką galima pavežti ir parduoti. Likęs tik keliasdešimt tonų sveriantis karkasas.

Tačiau pamatysite ir kur kas geriau išsilaikiusių egzempliorių: mini tanko M13 bokšteliai Kalanši Smėlio jūroje net blizga saulėje, ir jei ne kur ne kur rūdimis pabarstyti jų vamzdžiai... Arba lengvasis tankas M3 Stuart Hawari apylinkėse... Lyg iš antikvarinės krautuvėlės!

Kiek dar neatrastų tokių egzempliorių skendi Libijos smėlynuose? Tankų, šarvuočių, sunkvežimių, artilerijos pabūklų, lėktuvų...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(4)
(36)

Komentarai (3)