Tyrimų išvados: šiluminė elektrinė išmeta daugiau radiacijos nei atominė jėgainė  (6)

Atomines jėgaines dauguma žmonių įsivaizduoja panašiai, kaip rodoma animaciniame seriale „Simpsonai“: Springfilde apstu įspėjamųjų ženklų apie radioaktyvumą, o pono Degėlos atominės elektrinės darbuotojai kartais netgi švyti. Taigi daugybei žmonių atrodo, kad atominė energetika neatskiriama nuo skaisčiai žalios spalvos švytėjimo ir radioaktyvumo, kuris sukelia mutacijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu anglies deginimas daugumai asocijuojasi su labiau tradicinėmis problemomis – nelaimėmis anglies kasyklose, rūgščiaisiais lietumis ir šiltnamio efektą sukeliančiomis emisijomis. Tačiau deginama anglis nesukelia mutacijų.

Vis dėlto pastaraisiais dešimtmečiais atlikti tyrimai parodė, kad šie stereotipai gali būti klaidingi. Vienas labiausiai stulbinančių atradimų – atliekos, kurias išmeta šiluminės jėgainės, į aplinką išskiria daugiau radiacijos nei atominės elektrinės. Skaičiuojama, kad anglies jėgainės išmetami pelenai į aplinką išskiria 100 kartų daugiau radiacijos negu atominė elektrinė, sukurianti tiek pat elektros energijos.

Daugiausiai problemų kelia dvi anglies sudedamosios dalys – uranas ir toris, kurios yra radioaktyvios. Kuomet anglis virsta pelenais, urano ir torio koncentracija padidėja 10 kartų.

Šie radioaktyvūs pelenai dažniausiai nusėda aplink elektrinę esančiose žemėse ir vandens telkiniuose, o tai ilgainiui paveikia pasėlius ir, galiausiai, virsta maistu. Žmonės, gyvenantys 0,8–1,6 kilometro spinduliu aplink šiluminę elektrinę, įkvepia nedidelius kiekius radiacijos.

1978 metais atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, gyvenantys netoli šiluminių elektrinių, yra veikiami radiacijos lygiai taip pat ar netgi labiau negu žmonės, gyvenantys netoli atominių elektrinių. Tuo metu netoli šiluminių elektrinių auginamas maistas buvo nuo 1,5 iki 4 kartų labiau radioaktyvus.

Vis dėlto būtina pabrėžti esminį šių jėgainių skirtumą: šiluminės jėgainės atliekas (pvz., pelenus) išskiria tiesiai į aplinką, tuo metu atominių elektrinių atliekos yra saugomos specialiose talpose.

Be to, mūsų kūnai kasdien sugeria nedideles radiacijos dozes, o šiluminių elektrinių „indėlis“ yra gana nedidelis. Šalia jų gyvenančių žmonių patiriamas radiacijos kiekis per metus vidutiniškai yra 5 procentais didesnis.

Besivystančiose šalyse, tokiose kaip Kinija ar Indija, 7 iš 10 elektrinių degina anglį, o JAV anglies elektrinės pagamina pusę visos šalies suvartojamos elektros energijos. Tačiau didžiausią pavojų deginama anglis turi klimatui, kurio šilimas šiuo metu yra, ko gero, aktualiausia pasaulinė problema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(6)
(14)

Komentarai (6)