20 stipriausių pasaulio armijų  (7)

Credit Suisse ataskaitoje vertinamos pasaulio kariuomenės. Kadangi vertinami grynai kiekybiniai parametrai, kai kurios dvidešimtuko pozicijos stebina


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-04-28 20 stipriausių pasaulio armijų  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Credit Suisse pasaulinės ataskaitos, nežiūrint biudžeto apkarpymų ir dydžio sumažinimo, JAV išlaikė savo, kaip stipriausios pasaulio armijos, poziciją.

Nors JAV pasaulio karinių supergalybių sąraše tebėra stipriai atsiplėšusi nuo artimiausių varžovių, Rusija ir Kinija yra artimiausios. Tuo tarpu Kanada yra silpniausia šiame 20 šalių sąraše.

Credit Suisse ataskaitoje pažymi šio karinės galios palyginimo sunkumus. Siekiant atlikti objektyvų palyginimą, ataskaitoje vertinami šeši parametrai, iš kurių sudaromas galutinis rezultatas.

Kariuomenių vertinimo kriterijai:
aktyvios tarnybos kariai
5%
tankai
10%
atakos sraigtasparniai
15%
orlaiviai
20%
lėktuvnešiai
25%
povandeniniai laivai
25%

Šiame reitinge kariuomenės vertinamos grynai kiekybiniais matais ir neatsižvelgiama į tikrąją ginklų kokybę ir treniruotes. Dėl to kai kurių šalių vieta sąraše gali nustebinti.

 

 

 

 

 


 

№ 20. Kanada

Šalies kariniai pajėgumai

Kanada atsidūrė sąrašo gale dėl mažo aktyvios tarnybos karių skaičiaus, dėl to kad neturi lėktuvnešių ir atakos sraigtasparnių, ir nedidelio tankų ir povandeninių laivų skaičiaus. Bet Kanada dalyvavo JAV operacijose Afganistane ir Irake, ir yra NATO karinio aljanso narė.

Kanada yra ir JAV F-35 programos partnerė, nors gali sumažinti F-35 pirkimus po spalį vyksiančių rinkimų.

№ 19. Indonezijia

Šalies kariniai pajėgumai

Indonezija atsidūrė aukščiau už Kanadą, nes turi daug aktyvios tarnybos karių ir nemažai tankų. Tačiau kariuomenė neturi lėktuvnešių ir orlaivių, o taip pat ten nedaug povandeninių laivų.

№ 18. Vokietija

Šalies kariniai pajėgumai

Vokietija atsidūrė sąrašo apačioje nes neturi galios nukreipimo platformų. Vokietija neturi lėktuvnešių ir tik kelis povandeninius laivus, kurie, kas, pagal Credit Suisse metodologiją, sumažina jos reitingą.

Bet Vokietija turi nemažai atakos sraigtasparnių. Neseniai šalis ėmė svarstyti karinės paramos teikimą R. Europos NATO narėms.

№ 17. Lenkija

Šalies kariniai pajėgumai

Lenkija sąraše greta Vokietijos, nes turi daug tankų ir daugiau povandeninių laivų. Be to, Lenkija drastiškai padidino karines išlaidas, reaguodama į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir vykstančią Ukrainos krizę.

№ 16. Tailandas

Šalies kariniai pajėgumai

Tailando kariuomenė kontroliuoja šalį po 2014 gegužės karinio perversmo. Kariuomenė labai svarbi Tailando vientisumo išlaikymui, ir Tailandą Credit Suisse aukštai vertina už aktyvių karių ir tankų skaičių.

Tailandas neblogai pasirodė ir dėl turimo lėktuvnešio, nors neturi orlaivių, tinkančių šiam laivui.

№ 15. Australija

Šalies kariniai pajėgumai

Australijos kariuomenė santykinai maža – aktyvios tarnybos karių ir tankų skaičiaus vertinimas žemas. Be to, ji gauna vienus iš žemiausių įvertinimų už turimų orlaivių flotilės dydį.

Tačiau Credit Suisse pakelia Australijos vertinimą dėl jos atakos sraigtasparnių ir povandeninių laivų.

№ 14. Izraelis

Šalies kariniai pajėgumai

Vertinant absoliučiais dydžiais, Izraelio armija maža. Bet kadangi karo tarnyba privaloma, nemenka dalis Izraelio gyventojų turi karinį parengimą. Apsuptas agresyvių kaimynų, Izraelis turi daug tankų, orlaivių ir kovos sraigtasparnių.

Izraelis turi ir kokybinį karinį pranašumą. Jis turi kosminių aparatų, pažangių kovos lėktuvų, aukštųjų technologijų ginkluotų dronų, ir branduolinių ginklų.

№ 13. Taivanas

Šalies kariniai pajėgumai

Dėl grėsmės iš Kinijos, tebeplanuojančios įsiveržti ir užgrobti šalį, Taivanas savo karines galias sutelkė į gynybą. Todėl sala yra penkta sąraše pagal turimus atakos sraigtasparnius. Be to, ji turi nemažą orlaivių flotilę ir tankų.

№ 12. Egiptas

Šalies kariniai pajėgumai

Egipto kariuomenė – vienos iš seniausių ir didžiausių Vidurinių Rytų ginkluotųjų pajėgų. Ji gauna svarią finansinę paramą iš JAV ir turi penktą pagal dydį tankų armiją pasaulyje. Egiptas turi daugiau nei 1 000 tankų M1A1 Abrams, daugelis kurių stovi sandėliuose ir niekada nebuvo panaudoti.

Egiptas turi ir santykinai dideles ginkluotąsias oro pajėgas.

№ 11. Pakistanas

Šalies kariniai pajėgumai

Pakistano armija, vertinant aktyvių karių skaičiumi, yra vienos iš didžiausių pajėgų pasaulyje. Credit Suisse taip pat įvertino, kad šalis turi didžiųjų tankų, orlaivių, ir atakos sraigtasparnių flotile.

Be to, manoma, kad Pakistanas branduolinį ginklą kuria pakankamai spėriai, kad per kitą dešimtmetį galėtų tapti trečią didžiausią branduolinį arsenalą turinčia šalimi.




№ 10. Turkija

Šalies kariniai pajėgumai

Turkijos ginkluotosios pajėgos yra vienos iš didžiausių rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Nors lėktuvnešių neturi, tačiau Credit Suisse sąraše tik penkios šalys turi daugiau povandeninių laivų už Turkiją.

Be to, šalis turi įspūdingai didelį tankų arsenalą bei orlaivių ir atakos sraigtasparnių flotiles.

Turkija taip pat yra F-35 programos narys.

№ 9. JK

Šalies kariniai pajėgumai

Nors JK planuoja nuo 2010 iki 2018 metų sumažinti ginkluotąsias pajėgas 20%, ji tebelieka galybe viso pasaulio mastu.

Karališkasis laivynas 2020 metais planuoja į savo pajėgas įtraukti HMS Queen Elizabeth, lėktuvnešį, kurio pakilimo denis yra 18 211 m² ploto, ir galės gabenti 40 F-35B naikintuvų po visą pasaulį.

№ 8. Italija

Šalies kariniai pajėgumai

Italijos armija Credit Suisse ataskaitos sąraše aukštai iškėlė du aktyvūs lėktuvnešiai. Jie ir gan didelis povandeninių laivų ir atakos sraigtasparnių flotilės smarkiai pagerino Italijos reitingą.

№ 7. Pietų Korėja

Šalies kariniai pajėgumai

Pietų Korėjai turint pašonėje potencialiai agresyviai nusiteikusią Šiaurės Korėją, nelabai kas lieka, tik turėti didelę ir galingą armiją. Atsižvelgdama į tokias realijas, Pietų Korėja turi nemažai povandeninių laivų, atakos sraigtasparnių ir aktyvios tarnybos karių.

Šali taip pat turi nemažai tankų ir šeštas pagal dydį karines oro pajėgas pasaulyje.

№ 6. Prancūzija

Šalies kariniai pajėgumai

Prancūzijos kariuomenė santykinai nedidelė, tačiau gerai treniruota, profesionali ir gali suduoti stiprų smūgį.

Šalis turi praktiškai naują lėktuvnešį Charles de Gaulle, ir Prancūzija nuolat dalyvauja karinėse misijose Afrikoje, padėdama stabilizuoti vyriausybes ir kovodama prieš ekstremizmą.

№ 5. Indija

Šalies kariniai pajėgumai

Indija yra vienos iš didžiausių karinių pajėgų. Jose daugiau aktyvių kareivių, nei bet kurioje šalyje, išskyrus Kiniją ir JAV, be to, daugiau tankų ir orlaivių, nei bet kuri kita šalis, išskyrus JAV, Kiniją ir Rusiją.

Indija taip pat turi ir branduolinę ginkluotę. Manoma, kad iki 2020 ji taps ketvirta didžiausia ginkluotės pirkėja.

№ 4. Japonija

Šalies kariniai pajėgumai

Vertinant absoliučiais dydžiais, Japonijos ginkluotosios pajėgos gan mažos. Tačiau šalies įranga ypatingai gera.

Pasak Credit Suisse, jos povandeninių laivų flotilė yra ketvirta pagal dydį. Japonija taip pat turi keturis lėktuvnešius, tačiau šie laivai aprūpinti tik sraigtasparnių flotilėmis.

Pagal turim atakos sraigtasparnių skaičių, Japonija rikiuojasi ketvirtoje vietoje po Kinijos, Rusijos ir JAV.

№ 3. Kinija

Šalies kariniai pajėgumai

Kinijos kariuomenė pastaruosius dešimtmečius sparčiai augo tiek dydžio, tiek ir galimybių prasme. Vertinant vien karių skaičiumi, tai yra didžiausios karinės pajėgos pasaulyje. Jai priklauso antros pagal dydį (po Rusijos) tankų pajėgos ir antra pagal dydį (po JAV) povandeninių laivų flotilė.

Kinija taip pat sparčiai įvykdė kariuomenės modernizavimo programą, dabar kuria potencialiai galinčias pakeisti žaidimo taisykles karines technologijas, tarp kurių balistinės raketos ir penktos kartos orlaiviai.

№ 2. Rusija

Šalies kariniai pajėgumai

Rusijos ginkluotosios pajėgos yra nekvestionuojamai antros pagal stiprumą ginkluotosios pajėgos pasaulyje. Rusija turi didžiausias pasaulyje tankų pajėgas, antrą pagal dydį karinį oro laivyną (po JAV), ir trečią didžiausią (po JAV ir Kinijos) povandeninių laivų flotilę.

Nuo 2008 metų Kremliaus išlaidos karybai padidėjo beveik trečdaliu ir manoma, augs dar 44% per ateinančius trejus metus. Rusija taip pat pademonstravo savo galimybes panaudoti pajėgas užsienyje, įvedusi savo kareivius į Siriją.

№ 1. JAV

Šalies kariniai pajėgumai

Nepaisant išlaidų apkarpymų, JAV gynybai išleidžia daugiau pinigų – $601 milijardus – nei kitos devynios šalys Credit Suisse sąraše drauge.

Didžiausias JAV įprastinės ginkluotės pranašumas yra jos 10 lėktuvnešių laivynas. Palyginimui, Indija, statanti trečiąjį lėktuvnešį, pagal turimų lėktuvnešių skaičių yra antroje vietoje.

Be to, JAV turi daug daugiau orlaivių, nei bet kuri kita šalis, naujausias technologijas, pavyzdžiui, naują Laivyno bėginė patranka, didelės ir gerai treniruotos karių pajėgos – ir jau neskaičiuojant didžiausių pasaulyje branduolinių ginklų arsenalo.

Jeremy Bender
www.businessinsider.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(111)
(21)
(90)

Komentarai (7)