Nulaužti mobiliojo ryšio operatoriai skėsčioja rankomis: taip, mūsų klientus apvagia, bet nesupratame kaip!

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vardasas 2016-04-29 12:00
idomu kokiu tikslu isilauzti i paskyras ir klastoti isklotines? Visdelto jei klastoja tai ta daro patys rysio operatoriai tik jiem butu naudinga. Antru atveju kur tiek prakalbeti? Panasu kad netycia nusispaude ir prisiskambino i kokia agentura kaip transline, ten automatiskai pakelia rageli ir gali nors ir visa diena laukti niekas neatsiliepia nes ten padidinto tarifo skambuciai
mch0lic 2016-04-29 13:16
Dėl #1 tu visiškai teisus, dėl antro nusišnekėjai. Manau android/windows phone ar netgi iphone malware'as, kuris inicijuoja skambučius vartotojui to nežinant. Buvę atvejų kai siųsdavo premium SMS ir pan, manau čia visiškai tas pats. Skambinant į premium/business rate numbers (minimas 0843) skambučiai apmokestinami papildomai, tas papildomai paskuj byra kažkam į kišenę (aišku tenka dar dalintis su operatorium), bet čia bent yra motyvas.
Borland 2016-04-29 13:32
o tai ką negali susekti kam byra tie pinigai? Jei yra numeris kuris papildomai apmokestintas, tai tie pinigai juk kažkam į sąskaitą ikrentą, tai į kokią sąskaitą ikrenta ir kas už jos stovi?
Shinigami 2016-04-29 15:14
Nepagautas ne vagis. Kaip posakis sako. Sakykim, tu sūkuriai verslą kuriame savo telefono numerį papildomai apmokestinai. Ir tavo klientai į jį skambina, žinodami apie apmokestinimą (teoriškai). Kažkoks programišius sugalvojo pasinaudoti savo rasta programinę (ar user'io) klaida ir mobiliojo ryšio vartotojų telefonų skambučius nukreipė į tavo telefono numerį. Tu nieko blogo nedarai, tik teiki paslauga. Paslauga buvo suteikta ir už ją tikiesi atlygio. Kaip policija įrodys, jog tu nulaužei vartotojų telefonus ir jiems nežinant skambinai į savo papildomai apmokestinta numerį? Be tiesioginių įrodimų, policija tavęs negali apkaltinti. Tu paslauga suteikei tad turi gauti atlygį. O vartotojas neturi jokių įrodimų, kad jis pats neskambino. Čia nėra aišku ar operatoriau pusė buvo nulaužta ar vartotojo. Žinant kad tai nėra kažkokio vieno operatoriaus problema, galima spėti, kad ne operatorius buvo nulaužtas. O vartotojo telefonas.
vardasas 2016-04-29 15:40
shinigami vadinasi vartotojas samoningai skambina adidinto tarifo numeriu ir klausosi kazko po keliolika valandu poto skundziasi kas nelabai tiketina nes lengvai issiaiskintu. Kitu atveju kazkoks gerietis nulauze teleefona ir priskambinejo. Na nebent tie numeriai i erotines linijas tada viska keicia
amas 2016-04-29 15:47
Nulaužt telefono turbūt net nereikėjo, juk instaliuojant apsus niekas net nepažiūri su kuo sutinka ir ką leidžia programai daryt...
raimism 2016-04-29 16:22
iš mobilaus telefono pusės lyg ir paprasta - programėlė, kuriai suteiktos teisės skambinti. ''Įsilaužimas'' ir ''skambučių išklotinės suklastojimas'' greičiausiai yra paprasčiausias skambučių sąrašo redagavimas, ištrinant šiuos premium skambučius, kad vartotojas to nepastebėtų. Jokiu būdu netikiu, kad įsilaužia į Vodafone ir iš jų apskaitos sistemos sugeba ištrinti skambučius. Jei taip būtų - skambučių nebūtų sąskaitoje ir (automatiškai) nebūtų jokių išlaidų. Greičiausiai tai tik skambučių sąrašo ''pravalymas'' - nieko sunkaus bet kokiam apps'ui su reikiamomis teisėmis. Tačiau yra kitas dalykas - kiek žinau pas visus Lietuvos operatorius skambutis ''nukertamas'' po 1 valandos, berods UK irgi yra tas pats - šis skambučio nutraukimas yra kaip ir ''gero tono'' pavyzdys telco rinkoje. Ir ypač jei tai skambučiai į premium numerius. Skaitau šį straipsnį ir kažkas man čia ''nelimpa''.
Shinigami 2016-04-29 16:23
Teismai vadovaujasi įstatimais, nes nežino ką vartotojas vartojo prieš skambindamas į padidinto tarifo numerį ir klausėsi 12 valandų. O kas svarbiausia, aš nekalbėjau apie tai ar skambino ar ne. Bet ar policija ir teismas gali nubausti padidinto tarifo numerio savininką ar ne. Jei policija neturi įrodimų, kad jis pats sau skambino iš svetimo telefono. Juolab, kad tas telefono numeris gali būti kitoje šalyje.
bahuriux 2016-04-29 17:28
Man yra buve prieš du metus panašus bajeris, tas vyko ne Lietuvoj ir ne telefone, o už 4G internetą, atėjo ko ne dviguba sąskaita. Parašiau IP tiekėjui emailą, tipo kaip suprasti tokį bajerį? Jie rašo, kad skambinau, ar tai siunčiau sms į padidinto tarifo nr, rašau kad ta sim kortelė įdėta modeme ir nieko aš nesiunčiau, nei skambinau nei į jokį nr, ne tik kad į padidinto tarifo. Jie man vistiek rašo, kad turėsiu sumokėti. Suraties terminas dar nebuvo pasibaigęs, bet vistiek užkėliau triukšmą ir pareiškiau, kad nemokėsiu nei cento daugiau, o jei reiks kreipsiusi į vartotojų teisių gynėjus, teismą ir paskelbsiu ant viso interneto kokie jūs sukčiai tt. Tada nusileido, atsiprašė, parodė kaip išjungti skambučius ir sms į padidinto tarifo nr, o aš sumokėjau kas priklausė už internetą ir nė cento daugiau. Pagooglinau tai pasirodo, kad dar keletas žmonių buvo susidūre su panašia problema pas tą patį IPT, ėjo nesunkiai rasti, nes ta paslauga (tą scamerių kontora) turėjo kažkokį tai specifinį pav. Bet tai IP tiekėjai irgi suskiai geri palieka palei nutylėjimą įjungtas tokias funkcijas, kai iš tos sim kortelės reikia tik interneto ir nieko daugiau.
Shinigami 2016-04-29 17:45
Va čia valstybė galėtu įsikišti. Banko kortelė apsaugota PIN kodų, o SIM kortelė (kai skambini padidinti tarifo numeriu) ne. Tad valstybė galėtu išleisti įstatimą, kuris draustu laisvai skambinti padidinto tarifo numeriais. Kad tokie skambučiai pagal nutylėjimą butu išjungti, o jei vartotojas nori, tai gali sutartyje pažymėti, kad nori skambinti padidinto tarifo numerių. Bei toks skambutis turėtu būti apsaugotas PIN kodų. Ir prieš sujungiant prašytu jį suvesti. Jei nesuvedei, nesujungia. Kaip dabar žmonės gali paskambinti į padidinto tarifo numerius: 1) Kai nori skambinti (paaukoti pinigų telefonų ir t.t.) 2) Kai yra apsvaigę ir nesupranta ką daro. 3) Kai vaikas pasiima telefoną ir skambina reklamoje matytu numeriu tėvams nežinant (kas tikrai įmanoma, o tėvai operatoriui aiškins, kad neskambino). 4) Kai virusas užvaldo telefoną (nesvarbu ar savavališkai patekęs, ar naudotojo instaliuotas). Jei reiktu PIN kodo skambinant į padidinto tarifo numerius arba siunčiant ten SMS, tai butu galima išvengti pusė šių atvejų.
Paramotoras 2016-04-29 22:55
Siaip jau galaxis 6 jei skambinu i koki spec tarifo nr ar siunciu apmokejima sms visuomet papildomai klausia ar sutinku su tokiu ar kitokiu apmokejimu.
mch0lic 2016-04-30 05:15
Čia greičiau operatorius, ne prietaisas tavęs prašo tokio patvirtinimo. Dėl 12h, tai apps'as gali padėt po 30 ar 55min ir vėl perskambint. Dar vienas varijantas, tam kad paslėpt pėdsakus, skambint ne tik į savo premium numerį bet dar ir visokius random (arba per sąrašą, juk nesunku susigooglint) kurie priklauso net net tau. Tokiu atveju niekas prie tavęs per daug nekips, nes tame tarpe galbūt bus ir visiškai legitimate verslų, ten kokių tesininkų įmonių ir pan, kur lupa skūra už kiekvieną skambuti ir dar sąskaitą įkala. PS: Papraščiausias būdas platint tokį gėrį yra per linkomanijas ir panašius saitus, kurie kelia pvz nupiratintus android apps'sus. Kas trukdo padaryt fake apps'ą su populiaraus premium appso assetais? Nereik net veikiačo, paleidus gali paspringt klaida, kol vartotojas ištrins spėsi 10 premium sms išsiųsi ar pora minučių priskambint...
Eič 2016-04-30 12:28
kestutisz 2016-04-30 19:28
Tai čia irgi papildomas softwarinis workaraound'as pačiame telefone bjauriai problemai su operatoriais - jei koks kenkėjiškas softas tą funkciją išjungs, operatorius padidinto tarifo skambučius praleis net nekriuktelėdamas. Na, tiesiog visam tarpoperatoriniame bendravimo protokole yra bjauri skylė, kad lyg ir negalima iš anksto sužinoti kiek konkrečiai kainuos skambutis, tik iš po to atėjusios sąskaitos. Nors telefonai dabar jau nebe laidiniai (ir tai, iš senų filmų sprendžiant operatorė prieš sujungiant pasakydavo kiek kainuos), sujungimo protokole galėtų būti numatyta galimybė sužinoti tarifą dar prieš sujungiant. Galima net įtarti, kad opeatoriam irgi nubyra šioks toks procentukas, todėl niekas nesikeičia - kam rizikuoti, kad vartotojai išvis pareikalaus užsiblokuoti mokamus skambučius ir nebus galima išsiginti techninių galimybių nebuvimu?
soulshot 2016-09-14 16:08
stai tau ir ismaniuju rinka....su senesniais telefais tiek bedu nebudavo...
MantasKer 2020-07-01 13:30
Buvo tų bėdų visada.. nebent šnekame apie laidinius O šiaip tai buvo, tik aišku šiek tiek kitokia išraiška