Viena gražiausių išmaniųjų apyrankių: ką gausime sumokėję 150 eurų?  ()

Išmaniosios apyrankės, skirtos aktyvų gyvenimo būdą kasmet tampa vis populiaresniu aksesuaru, todėl jų gamintojos pradėjo galvoti ne tik apie funkcijas, bet ir apie išvaizdą. Šiais metais pasirodė viena patraukliausių tokių apyrankių – „Fitbit Alta“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elegantiškai atrodantis aksesuaras puikiai atrodo ant riešo vienas bei neblogai dera su kitomis apyrankėmis. Pagrindinė šios apyrankės funkcija – matuoti vartotojo fizinį aktyvumą, fiksuoti jo sporto pasiekimus bei miego kokybę. Pažvelkime, ar „Fitbit Alta“ turi viską, ko reikia, kad už ją būtų verta sumokėti beveik 150 eurų.

Madų diktuotojai

Bendrovė „Fitbit“ buvo viena pirmųjų, prieš septynis metus pradėjusių gaminti nešiojamus fizinio aktyvumo matuoklius. Pirmieji tokie įrenginiai priminė USB atmintines ar archajišką erą prieš mobiliuosius primenančius „peidžerius“, tvirtinamus prie sportinės ar laisvalaikio aprangos – viduje buvo diegiamas akselerometras, gebantis fiksuoti žmogaus judėjimą ir skaičiuoti žingsnius.

Per tuos metus „Fitbit“ vis tobulino savo įrenginius, kol galiausiai bendrovės inžinieriai sugalvojo, kad visgi daug patogesnė apyrankės forma. Nuo tada „Fitbit“ tapo viena populiariausių ant riešo nešiojamų išmaniųjų aksesuarų gamintojų – jei pas kažką yra išmani apyrankė, greičiausiai tai bus „Fitbit“.

Pastaraisiais metais dauguma išmaniųjų apyrankių ir laikrodžių gamintojų susiprato, kad žmonėms neužtenka tik išmanių funkcijų tam, kad jie rinktųsi nešioti kažką ant riešo – tai aksesuaras, kuris dar ir turėtų gražiai atrodyti. Todėl „Fitbit Alta“ pagrindinis dėmesys skiriamas būtent išvaizdai.

Siaura apyrankė atrodo tarsi įprastas aksesuaras riešui – tik blizgus ekrano stikliukas išduoda, kad tai išmanus įrenginys. Pats elektroninis įtaisas yra blizgus ir juodas tarsi oniksas, o lengvai nuimamas dirželis gali būti keturių spalvų.

Tiems, kas nori šiek tiek prabangesnio įvaizdžio, vertėtų įsigyti odinį dirželį arba metalinę apyrankę. Visgi grožis reikalauja aukų – kiti dirželiai kainuos visai ženklią sumelę, kuri bendrą „Alta“ kainą gali priartinti prie išmaniojo laikrodžio kainos.

Sporto trūksta

Turint omenyje „Fitbit Alta“ kainą, išmanumo šioje apyrankėje norėtųsi šiek tiek daugiau. Dauguma fizinio aktyvumo stebėjimo funkcijų šioje apyrankėje yra automatinės. „Alta“ automatiškai fiksuoja žingsnių skaičių ir bendrą judėjimo lygį. Vienas iš apyrankės trūkumų yra tai, kad ji neturi GPS ar širdies pulso matuoklio.

Įrenginukas taip pat turi įdiegtą automatinę funkciją, kuri „pastebi“ aktyvų sportavimą – žaidžiant krepšinį, futbolą ar tenisą, „Fitbit Alta“ rinks duomenis apie šią veiklą. Tiesa, mažiau aktyvūs sportiniai užsiėmimai, pavyzdžiui, joga ar pratimai su svoriais, gali ir nebūti užfiksuoti.

Taip pat „Alta“ neturi aukščio matuoklio, tad bėgimą ar ėjimą laiptais apyrankė interpretuos, kaip horizontalų ėjimą. Viena simpatiškesnių „Alta“ funkcijų – priminimai pajudėti. Jeigu savininkas ilgesnį laiką sėdi stacionariai ir nejuda, apyrankė švelniai suvibruoja ir primena, kad reikėtų pajudėti.

Nuo kitų panašių apyrankių „Alta“ skiriasi tuo, kad turi OLED ekraną, kuriame rodoma paprasčiausia informacija – laikas, skambučiai, žinutės, priminimai apie kalendoriuje įrašytus įvykius, žingsnių skaičius. Keisti tai, kas turi būti rodoma ekrane galima tiesiog jį lengvai patapšnojus pirštu.

Tiesa, ekranas tikrai siauras, tad viską reikės skaityti bėgančios eilutės pavidalu – laimė, kad joje nėra vaizduojamas elektroniniai laiškai. Pats ekranas yra pakankamai ryškus, bet saulėtą dieną atspindžiai gan stipriai trukdo įžiūrėti, kas ten rašoma. Nors ir ryškus, „Alta“ ekranas yra taupus ir apyrankės bateriją reikės įkrauti kartą per šešias ar net septynias dienas – pakankamas laiko tarpas, kad pamirštume, kur pasidėjome įkrovėją.

Ekranas įsijungia ne tik į jį pastuksenus, bet ir pasukus riešą. Deja, ta funkcija ne visada suveikia, todėl kartais tenka gan aktyviai sukinėti riešą, kol įsižiebia ekranas. Užtat naktį ši funkcija lyg tyčia kažkodėl gan dažnai suveikia ir ryškiai suspindintis ekranas puikiai pažadina iš saldaus miego. Tiesa, ją galima išjungti, bet tą reikia daryti atskirai kas vakarą. O miegoti su apyranke yra naudinga, nes ji fiksuoja ir miego kokybę – kada užmigome, kiek miegojome, ar naktį daug vartėmės.

Visus duomenis apie fizinį aktyvumą ir miego kokybę „Alta“ siunčia į išmaniajame telefone ar net asmeniniame kompiuteryje įdiegtą „Fitbit“ programėlę. Joje galima stebėti savo pasiekimus sportuojant ar tiesiog judant, sužinoti savo miego ritmą, taip pat nusistatyti fizinio aktyvumo tikslus ar tiesiog rungtis su draugais, kas daugiau sportuos per tam tikrą laiką.

Tiesa, „Fitbit“ sukurta aplikacija patogumu nusileidžia trečiųjų šalių sukurtoms programėlėms, tokioms kaip „MapMyRun“, „RunKeeper“ ar „Strava“. Gaila, kad „Alta“ neveikia su „Apple Health“ ir „Google Fit“ aplikacijomis, kurias rasite „iPhone“ ir „Android“ telefonuose.

Išvados

„Fitbit Alta“ – tai išmanioji apyrankė, skirta ne tik mėgstantiems sportuoti ar šiaip aktyviai leisti laiką, bet ir nori tuo pačiu atrodyti stilingai. Elegantiškai ir skoningai atrodantis aksesuaras nerėš akies net ir prie kostiumo ar kokteilinės suknelės.

Deja, už grožį teks papildomai susimokėti. Ir nors apyrankė turi visus būtiniausius atributus bei kokybišką ekraną, širdies ritmo bei altimetro nebuvimas priverčia šiek tiek suabejoti gan aukšta „Alta“ kaina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(7)
(-3)

Komentarai ()