Kaip sukurti neatspėjamą slaptažodį? 7 patarimai  (2)

Pirmąjį gegužės ketvirtadienį buvo minima Pasaulinė slaptažodžių diena. Paprastai šios dienos proga stengiamasi diegti saugesnių slaptažodžių įpročius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slaptažodžiai yra esminiai mūsų skaitmeninio gyvenimo sargybiniai, todėl labai svarbu, kad jie būtų patikimi. Pateikiame septynis būdus, kaip sustiprinti savo slaptažodžius.

1. Stenkitės, kad slaptažodis būtų ilgas.

Rekomenduojama, kad slaptažodį sudarytų mažiausiai aštuoni spaudos ženklai, tačiau bus dar geriau, jei jūsų slaptažodis bus iš 14 ar net 25 simbolių. Tiesa, kai kurios svetainės yra įvedusios apribojimus slaptažodžio spaudos ženklų kiekiui.

2. Vartokite įvairias kombinacijas.

Naudokite raidžių ir skaičių, mažųjų ir didžiųjų raidžių kombinacijas, taip pat tokius simbolius kaip šauktukas. Kai kurios svetainės gali neleisti taip elgtis, tačiau stenkitės siekti kuo didesnės įvairovės. Pavyzdžiui, „PaSsWoRd!43“ yra kur kas geriau negu „password43“.

3. Venkite žodžių iš žodynų.

Venkite žodžių, kuriuos galima rasti žodynuose, net jei priduriate skaičius ar simbolius. Egzistuoja programos, kurios gali išsiaiškinti slaptažodžius, šukuodamos žinomų žodžių duomenų bazes.

Vienas iš triukų yra skaičius įrašyti žodžio viduryje („pas123swor456d“ yra geriau negu „password123456“). Dar geresnis variantas – susigalvoti sakinį ir slaptažodžiui panaudoti tik pirmąsias kiekvieno žodžio raides (pavyzdžiui, „greita ruda lapė šoka per tinginiaujantį šunį“: „grlšptš“).

4. Naudokite raidžių pakaitalus.

Slaptažodžio raides keiskite panašiais simboliais. Pavyzdžiui, vietoj raidės O naudokite skaičių 0, o vietoj S – dolerio ženkliuką.

5. Venkite lengvai atspėjamų žodžių.

Venkite lengvai atspėjamų žodžių, net jei jų nėra žodynuose. Slaptažodžiams nenaudokite savo vardo, pavardės, įmonės ar gimtojo miesto pavadinimo. Taip pat venkite savo naminių gyvūnų ar artimųjų vardų.

Skaičių kombinacijoms nesirinkite savo gimimo datos ar pašto kodo – šiuos duomenis galima lengvai sužinoti. Tačiau galite naudoti jų variacijas. Pavyzdžiui, pašto kodą ar telefono numerį rašykite atvirkštine tvarka ir įterpkite tarp raidžių. Vietoj slaptažodžio nesirinkite žodžio „slaptažodis“ ar iš eilės klaviatūroje einančių mygtukų, pavyzdžiui, „12345“ ar „qwerty“.

6. Niekada nesirinkite jau naudojamų slaptažodžių.

Niekada nenaudokite tų pačių slaptažodžių kelioms paskyroms. Išskyrus du atvejus. Bėgant metams, kiekvienas vartotojas susikuria šimtus paskyrų.

Daugelis jų būna vienkartinės, pavyzdžiui, kai naujienų svetainė paprašo prisiregistruoti, kad galėtum perskaityti visą straipsnį. Tokiu atveju nieko bloga, jei susigalvosite paprastą slaptažodį ir naudosite jį panašiems prisijungimo atvejams, jei tik jie nesusiję su mokėjimo informacija ar žinučių skelbimu. Tai leis jums geriau susitelkti ties svarbesnių paskyrų slaptažodžiais.

Kita išimtis yra naudotis centralizuota registracijos paslauga, pavyzdžiui, „Facebook Connect“. Daug svetainių suteikia galimybę prisijungti su „Facebook“ vartotojo vardu ir slaptažodžiu, užuot kūrus atskirą slaptažodį. Tai nereiškia, kad jūs antrą kartą panaudojate tą patį slaptažodį: tiesiog svetainė pasiskolina registracijos sistemą, kuri jau veikia tinkle „Facebook“.

Jūsų „Facebook“ paskyros informacija nebus saugoma toje svetainėje, prie kurios jungsitės. „Facebook“ tiesiog patvirtins šios svetainės kompiuteriams, kad tai tikrai jūs. Žinoma, jei registruojatės tokiu būdu, itin svarbu turėti stiprų „Facebook“ slaptažodį.

7. Papildomo slaptažodžio patvirtinimas.

Kai kurios paslaugos, pavyzdžiui, „Gmail“, netgi siūlo įvesti du slaptažodžius, kai pirmą kartą naudojatės nežinomu kompiuteriu ar prietaisu. Jei ši funkcija jums yra įjungta, mėgindami prisijungti prie „Gmail“ iš neatpažįstamo prietaiso, savo telefone sulauksite tekstinės žinutės su papildomu šešių skaičių kodu. Jums reikės jį įvesti, o vėliau jo galiojimas baigsis.

Ši funkcija yra pasirenkama ir reikalauja papildomo laiko, tačiau ji gali apsaugoti jus nuo potencialių nemalonumų. Įsilaužėliai negalės prisijungti prie jūsų paskyros, neturėdami jūsų telefono aparato. Šią funkciją galite įjungti savo paskyros saugumo nustatymuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai (2)