Būkite atidūs: bankai ėmė taikyti mokestį, apie kurį būtina žinoti keliaujantiems  ()

Atsiskaityti kortele ne euro zonos šalyje nuo šiol kainuoja brangiau – už valiutos keitimą bankas atsirieks 2,65 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su tuo nuo šiol susidurs SEB klientai. Tokį mokestį taiko ir kiti bankai, todėl būkite atidūs, atsiskaitinėdami kita nei jūsų kortelės valiuta.

Nuo birželio vidurio SEB bankas apmokestino atsiskaitymą „Mastercard“ kortele, jeigu atsiskaitoma yra ne kortelės valiuta, tai yra jeigu klientas turi sąskaitą eurais, o atsiskaito, tarkime, svarais.

Anksčiau „Mastercard“ savininkai valiutos konvertavimo mokesčio nemokėdavo, o dabar bankas atsiriekia net 2,65 proc.

Nemokama tapo mokama

„Visa“ kortelės savininkams ir anksčiau buvo taikomas mokestis – anksčiau „Visa“ klientams atsiskaitymas ne kortelės valiuta kainuodavo 1,25 proc. sumos. Dabar jie, kaip ir „Mastercard“ savininkai, mokės 2,65 proc.

„Nuo gegužės 16 d. SEB bankas suvienodina valiutos keitimo mokestį, kai atsiskaitoma ne kortelės sąskaitos valiuta tiek „Visa“, tiek „MasterCard“ kortelių (ir debeto, ir kredito) turėtojams“, – aiškino Romas Čereška, SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorius.

Atsiskaitant bet kuria „Visa“ ar „MasterCard“ mokėjimo kortele, kurios sąskaita tvarkoma eurais, eurai keičiami į tos šalies užsienio valiutą (atsiskaitymo sumą) pagal „Visa Europe“ ir „MasterCard International“ nustatytą atsiskaitymo kursą, kuris galioja operacijos duomenų tvarkymo dieną. Kodėl bankas taip elgiasi?

„Tai susiję su įvairiais kaštais ir vienas iš pagrindinių – valiutos konvertavimo rizika (nes atsiskaitoma ne kortelės valiuta). Dėl „MasterCard“ išduotų kortelių šiuos kaštus bankas patirdavo ir anksčiau.

Kadangi išduotų „MasterCard“ kortelių skaičius anksčiau buvo mažas, bankas kompensuodavo šiuos kaštus pats. Didėjant išduotų „MasterCard“ kortelių skaičiui, bankui teko peržiūrėti su tuo susijusius įkainius, kad paslaugų teikimas būtų ekonomiškai pagrįstas“, – aiškino R.Čereška.

Tiesa, jis tikisi, kad, daliai klientų įvedus, o kitiems padidinus valiutos konvertavimo mokestį, klientai ir toliau atsiskaitinės kortelėmis, nepaisant išaugusių to kaštų.

„Veždamasis grynuosius pinigus į tas šalis, klientas taip pat susiduria su papildoma rizika – ir dėl grynųjų saugumo, ir dėl valiutų kursų svyravimo“, – sakė jis.

Pataria mokėti vietine valiuta

„Swedbank“ tokį mokestį savo klientams taiko jau seniai. Visi „Swedbank“ klientai už atsiskaitymą kita nei kortelių valiuta moka po 2,45 proc. nuo sumos.

„Swedbank“ mokėjimo kortelių valiuta yra eurai. Kai atsiskaitoma kita valiuta nei eurai, konvertavimo kursas apskaičiuojamas taip: operacijos suma konvertuojama į eurus, naudojant operacijos apdorojimo (kliringo) dieną galiojantį „Visa Europe Services Inc“ / „MasterCard International“ tą dieną nustatytą euro ir atitinkamos valiutos keitimo kursą ir sumą didinant 2,45 proc.“, – sakė „Swedbank“

Sąskaitų ir mokėjimų valdymo departamento direktorius Ramūnas Strauka. Atsiskaitant mokėjimo kortele užsienio šalyje, kurioje valiuta yra ne eurai, kartais būna galimybė kortelių skaitytuve pasirinkti, kokia valiuta norite atsiskaityti – eurais ar vietine.

„Visuomet atkreipiame klientų dėmesį, kad neretai tokiais atvejais parankiau yra rinktis vietinę valiutą. Kitu atveju konvertavimo kursas vartotojui gali būti nepalankesnis“, – aiškino R.Strauka.

Kuomet mokėjimas atliekamas vietos valiuta, yra taikomas to banko, kuris išleido kortelę, valiutos konvertavimo kursas. Šis kursas klientui visada yra žinomas ir jis nekinta. Jeigu klientas pasirenka mokėjimą atlikti eurais, konvertavimą atlieka prekybininką aptarnaujantis bankas. Tokiu atveju valiutos konvertavimo mokestį nustato prekybininkas kartu su jį aptarnaujančiu banku. Kai kuriais atvejais šis mokestis gali siekti apie 5 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(6)
(13)

Komentarai ()