„Apple“ pakratė kišenes – patentų troliui teko sumokėti didžiulę sumą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gediminas Jurgaitis 2016-07-13 11:01
Pavadinimas turejo skambeti taip: didziausias patentu trolis pasaulyje pakrate kisenes
Nukainotas 2016-07-13 11:34
Siaubas, visiška nesąmonė. Suprantu užpatentavimą sudėtingesnio išradimo, bet galimybė užpatentuoti paprastą idėją, kurią, be jokių abejonių, gali nepriklausomai sugalvoti daug atskirų žmonių, tai jau absurdas.
Creatium 2016-07-13 13:03
Bet kurią idėją gali sugalvoti daug atskirų žmonių. Bet tik vienas žmogus tą padaro anksčiau ir ją užpatentuoja.
bahuriux 2016-07-13 13:39
Pavadinimas turi būti. "Didžiausias patentų trolis buvo pagaidintas kito tokio pat patentų trolio." Išvada, patentų sistemą reikia naikinti, nes ji senai jau nebeatlieka to, dėl ko buvo sukurta.
Creatium 2016-07-13 13:42
Kodėl neatlieka?
MindaugasV85 2016-07-13 19:28
Tik paspėliosiu (pažymėsiu * kur), jokių konkrečių faktų nežinau. Patentų sistema buvo sugalvota, kad galėtume apsaugoti savo intelektualinę* veiklą, t.y. kūrinius. Vieniems kūriniams kartais reikia daugiau finansinių išteklių, kitiems kūriniams reikia daugiau intelektualinės veiklos ir laiko, arba abiejų iš karto. Na ok, dar yra viena rūšis patentuojamų išradimų - "netyčiukai", na kad ir LSD Tačiau ir tie "netyčiukai" turi turėti vieną savybę: jie neturi būti akivaizdūs. Bet kokiu atveju į patentuojamų išradimų sąrašą turi patekti* išradimai, pasižymintis šiomis savybėmis. Tai tu man dabar pasakyk kokiomis savybėmis pasižymi patentuotas produktas, kurio sukūrimui būtų užtekę popieriaus lapo, flomasterio ir trimečio vaiko (čia abstrakčiai, o ne apie šį patentą)? Pamenu buvo kažkoks patentų karas dėl thumbnails'ų - ale matyti sumažintą nuotrauką yra išradimas Gal programuotojai komandines eilutes pradės patentuoti kaip savo išradimus? Reikėtų pradėti nuo "begin", "var" ir "end" - ir tu jau milijonierius. O kaip dabar vyksta patentavimas? JAV išvis užtenka* tik koncepto aprašymo (išmanusis laikrodis galėtų turėti tokias funkcijas... + neapibrėžtas paveiksliukas), Europoj* kiek "drausmingiau" žiūrima. Aš galvoju, kad nėra tokio dalyko kaip intelektualinė nuosavybė. Na jis yra, bet nereikia pamiršti, kad kurdamas savo intelektualinę nuosavybę aš panaudojau kitų žmonių (ypač praeities kartų) intelektualinį palikimą, kad ir kalbą, skaičiavimo metodus (daugybos lentelę), naudojau kitų žmonių kurtus įrankius ir t.t... Sukūrei, sykį uždirbai, judėk toliau, o ne versk visą pasaulį mokėti tau už tavo "nepakeičiamą darbą".
Shinigami 2016-07-13 21:48
Patentai gerai, bet patentuojami dalykai turėtu būti griežtai apibrėžti. Sūkuriai naujus vaistus? Gerai. Sūkuriai nauja akumuliatorių? Gerai. Bet patentuoti stačiakampi, gražiai slenkanti langą su atšokimu ir kitokias smulkmenas, tikrai nepatentuočiau. Aš patentą laikau, kaip didelių investicijų apsauga. Stačiakampio "išradimas" didelių investicijų nereikalauja. Smulkmenų patentavimas smarkiai pabrangina visas prekes, bet neapsaugo investicijų. Nes jų paprasčiausiai nebuvo. O tai kas buvo atsiperka per kelis mėnesius, nes pirmas tai išleidai.
Creatium 2016-07-13 23:30
Kiek žinau, tai elementarių dalykų niekas ir nepatentuoja, niekas ir neleidžia patentuoti. Nepamirškite, kad patentavimas nėra "užpildžiau anketą ir jau užpatentuota". Nuo patento pateikimo praeina (priklausomai nuo tipo) nuo kelių mėnesių, net iki kelių metų iki jo patvirtinimo ir realaus "užpatentavimo" fakto. Norėtųsi pamatyti tuos užpatentuotus "elementarius" dalykus, na, kad ir jų patentų ištraukas (jeigu tai plačiai aprašytas dalykas - tikrai bus nesunku surasti). Patentai naudojami keliais tikslais: 1. apsaugoti investicijas; 2. apginti autorių; 3. užtikrinti unikalumą. Labai abejoju, jog JAV leidžia patentuoti "koncepcijas". Greičiausiai ką mes matome tėra "koncepcijos", o reali patentuota informacija lieka patento viduje ir nėra pasiekiama. Jeigu Samsung užpatentavo besilankstantį telefoną (o jie tai padarė - pats prieš kurį laiką mačiau jų patento ištrauką PatentlyApple.com tinklapyje), tai mes matysime tik galutinę formą - besilankstančio telefo brėžinius, o ne pačio mechanizmo detales. Todėl norėtųsi daugiau objektyvumo ir argumentuotumo teigiant, kad "leidžia patentuoti koncepcijas/idėjas". Smulkius dalykus, kaip kažkokius unikalus elemento judesys ekrane, dažniausiai patentuoja su tikslu apsisaugoti nuo dizaino kopijavimo. Kitaip tariant, kad jeigu kompanija A sugalvojo labai gražų būdą "pašokdinti" kvadratą ekrane, tai ji turi teisę siekti tokio dizaino sprendimo apsaugos nuo konkurentų, kurie norėtų padaryti tą patį. Teiginys "išradai, uždirbai ir paleisk" yra neteisingas, nes būtent patentų sistema veikia tokiu principu: išradai > užpatentavai > uždirbai > naikink patentą/lauk senaties. Jeigu nebūtų patentavimo sistemos, tai viskas atrodytų taip: išradai > kiti iš to uždirbo > nieko negavai, nes kam kitiems mokėti tau už tai, ką jie gali tiesiog nukopijuoti.
MindaugasV85 2016-07-14 07:22
kuris nustatytų laisvo kritimo būseną, greitį, atstumą iki paviršiaus ir laiką iki kontakto". Galėtų dar ir skraidyti, galim patentuoti - o ar sukursim, tai kaip dievas duos.
Shinigami 2016-07-14 10:52
Aš šitų dalyku taip pat nelaikau patentuojamais. Dabar paimsiu nupiešiu šluota ir ant šluotos koto nupiešiu ekraną ir kelis mygtukus. Ir užpatentuosių kaip išmania šluotą. Paskui nukopijuosiu ta ekraną su mygtukais ant stalo, durų, spintos, kelnių ir t.t. ir viską užpatentuosiu. Nors realiai kaip tai padaryti fiziškai net nežinosiu. Tegu kiti galvoja. O kai kiti sugalvos kaip visa tai praktiškai įgyvendinti iš jų pareikalausiu patento mokesčio arba paduosiu į teismą. Su batais lygiai tas pats. užpatentavo batų idėja, bet ne išmaniųjų batų technologija. Suprasčiau jei užpatentuotu tuos jutiklius (jei tokie dar ne egzistuoja). O dabar užpatentavo idėja, bet nežino kaip ją įgyvendinti ir lauks kol kažkas tokia sistema realiai išras ir pagamins, kad galėtu paduoti į teismą. Su telefonų tai ten išvis viskas labai abstrakčiai. Ir kvailam aišku, kad apie telefono laisvą kritimą turi pranešti telefone esantys įvairus jutikliai kurie visa šia informacija perduos procesoriui, o jis viską apskaičiuos. Klausimas tik ar užteks telefone jau esančių davikliu ar reiks naujo, ypatingo, tik tam skirto daviklio. Va jei tokį ypatinga daviklį užpatentuotu tada sutikčiau, kad tai išradimas. Bet esamų davikliu informacijos perdavimas telefono procesoriui (visiems aišku, kad niekas naujo procesoriaus dėl to į telefoną nedės), nėra išradimas. Dar galima užpatentuoti pačia apsaugos sistemą (mechanizmą pakeičianti telefono kritimo kryptį, mechanizmą užspaudžianti ausines, kad neištrūktu, ar jau minėta parašiutą). Kitaip sakant užpatentuotu fiziškai egzistuojanti ir veikiantį mechanizmą, bet ne idėja. Ant daikto nupaišyti ekraną ir kelis mygtukas gali ir 3 metų vaikas (ir tokias "inovacijas" jau dabar tūkstančiai žmonių turi savo galvose), tik problema, kad jis nežino kaip praktiškai tai įgyvendinti. Kaip esamas technologijas sutalpinti į žiedo korpusą, kad jis veiktu ir nebūtu didesnis už ranką. Todėl niekas kitas (tik patentų troliai) tokių dalykų nepatentuoja. Nes nėra ką patentuoti. Nėra fiziškai veikiančio ir praktiškai naudingo įrenginio.
Creatium 2016-07-14 14:20
Nesutinku. Aš manau, kad jūs kalbat apie labai skirtingus dalykus ir darot vieną esminę klaidą. Jūs paimat tris paveiksliukus iš patento, kuriuose pavaizduotas žiedas su ekranu ir sakot - aha, Apple užpatentavo apskritimą su ekranu! Be abejo, kad tai absurdiškai skamba. Apskritimą su ekranu! O Samsung užpatentavo per vidurį persilenkiantį stačiakampį! Nors realiai patento dokumentacija gali užimti ir 20 lapų, kurie nėra visiškai viešai prieinami. O žiniasklaida ir nesistengia detaliau pasiknaisioti, užtenka įdėti vieną brėžinį "apskritimo su kvadratu". Jaučiat esmę? Lygiai tas pats su tuo telefono kritimo mechanizmu. Juk patentuoja ne informacijos perdavimą iš daviklių į procesorių, o mechanizmą, kuris telefoną, remdamasis daviklių duomenimis, apverčia į reikiamą pusę. O tas mechanizmas greičiausiai yra visiškai unikalus, jeigu jį leido patentuoti. Įsivaizduokit Microsoft logotipo registravimą prekių ženklų registre. Galima gi sakyti, kad Microsoft registruoja 4 spalvų kvadratą su paprastu fontu šalia. Ir tada dar prikurti juokelių, kaip nuo šiol bus draudžiama piešti spalvotą kvadratą. Nors kas realiai yra registruojama, tai visų elementų visuma, įskaitant atstumus, dydžius, santykius ir t.t.
MindaugasV85 2016-07-14 18:27
Mainais už išradimo paskelbimą, patento įstatymas suteikia išradėjui riboto laikotarpio monopolį naudotis išradimu. Tuo metu patento savininkas turi išskirtinę teisę į išradimą (šiuo metu tai yra 20 metų laikotarpis). Taip išeina, kad patentas turi būti viešai prieinamas! Bet 20 metų technologiniame amžiuje yra gerokai per daug! Net ir farmacijos sektoriuje tai yra per daug. Verslas yra padaromas kur kas greičiau. Prieš 100 metų gal tie 20 metų nebuvo toks ilgas laiko tarpas, bet tik ne šiandien!
Creatium 2016-07-14 20:03
Kodėl tau atrodo, kad aš maišau patento dokumentaciją su produkto dokumentacija? Patente turi būti aiškiai apibrėžtas unikalus veikimo principas (kai patentuojama technologija), kuris tikrai nebus aprašytas viename A4 lape ar tuo labiau dviejuose paveiksliukuose, kuriuos įprastai viešina žiniasklaida. Aš nežinau kokiu principu vyksta patentų viešinimas. Gal visi patentai iš karto yra vieši, su pilna dokumentacija? Tikrai nežinau. Ką turėjau omenyje, tai, kad tai nėra bet kuriame forume randama informacija, t.y. ji nėra iškelta į viešumą - gal taip bus aiškiau. Patentavimas neįpareigoja produkto išleisti į rinką. Visada gali būti įvairių problemų su išleidimu. Tas pats ir su logotipo registravimu: norint atspausdinti gali tekti koreguoti spalvas, kurios 100% nebeatitiks registruoto ženklo. Bet tai nieko nesako, nes registracija galioja bet kokiu atveju. Tas pats ir patento atveju. Kai registruojamas naujas patentas, yra tikrinamas jo (ne)panašumas į kitus jau esančius patentus ir komisija sprendžia ar bus leista patentuoti ar ne. Jeigu tu leisdamas produktą jį pakeisi visapusiškai, tai jis greičiausiai nebeatitiks patento. Bet jeigu vietoje 1mm skylutės padarysi 1.2mm skylutę, kuri nedaro esminės įtakos visam veikimo principui, tai patentas nuo to nesikeis. Man čia panašiau į kabinėjimąsi prie oro. Įmonių bėda, jeigu jos skiria R&D lėšas kažko sukūrimui, užpatentavimui ir galiausiai to niekada nepanaudoja. Mano problema bus, jeigu aš užregistruosiu logotipą ir jo niekada nenaudosiu. Taip, neleisiu to daryti kitiems, bet tai nekeičia esmės. Tie kiti jo negalės naudoti nepriklausomai aš jį naudoju ar ne. O aš, nenaudodamas logotipo, tiesiog prarasiu registracijai skirtus pinigus ir tiek. Niekas manęs neįpareigos to logotipo panaudoti, jeigu man jo nereikia. Dar kartą: patentai skirti apsaugoti autorių teisėms ir produkto unikalumui. Nėra ir negali būti jokios prievolės patentuotą dalyką būtinai išleisti į rinką per kažkokį laikotarpį. Juoba, kad užpatentuota telefono ekrano technologija nereiškia, kad aš sugebėsiu gerai pagaminti bateriją ir laiku tą telefoną išleisti. Jeigu turit omenyje konkrečius atvejus, tai būtų įdomu, jeigu atrastumėt ir parodytumėt pačią patento dokumentaciją ir ja galėtumėt pagrįsti savo mintis dėl "beprasmių" ar "elementarių" dalykų. P.S. Patento galiojimą galima pratęsti berods iki 4 kartų, t.y. iki 50 metų. Jeigu aš patentavau produktą šiandien, aš jį galiu išleisti po 50 metų, nes tokie yra mano planai produktų išleidimo atžvilgiu. Ir ką tu man padarysi, kai mano toks biznio planas?