Suskaičiavo dabartinius Lietuvos vėjo jėgainių pajėgumus: įspūdingi skaičiai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

daktaras.hausas 2016-07-30 15:34
Gerai o tai kiek realiai mes sunaudojam? nes 50% pagamintos tai nera mazai kaip vien is vejo ir dar nevejuotoj lietuvoj
vanduo4 2016-07-30 16:52
Na ir kam reikalinga ta maksimali leistina riba? Kad nesudaryti konkurencijos dėdžių turimoms senoms elektrinėms?
Creatium 2016-07-30 17:24
Reikalinga, nes vėjo elektrinės yra remiamos valstybės. Prisiminkime koks bumas buvo su saulės jėgainėmis. Ribas galima naikinti mažinant arba visai naikinant subsidijas.
AAA000 2016-07-30 20:32
Neklaidink. Paramos - laikini dalykai. Pereinamuosiuose etapuose, kad sustipretu visas atsinaujinancios energetikos sektorius. Kazkada jos baigsis. Vejui jau butu galima ir naikint. Aisku pas mus kaip visada be aferu nepraejo net sitai... Galingumo ribos vejui reikalingos, kad nesudegint paciu tiekimo tinklu. Vejo energija nebalansuota. Faktiskai vejo energijos supirkime turetu but taikoma pamazintas tarifas, nes reikia islaikyt Kruoni del netolygaus vejo galingumo balansavimo ir statyt rezervines elektrines - kai nera vejo. Siti dalykai kainuoja. Arba vejininkai turetu patys kooperuotis ir uztikrint balansavima ir rezervavima savo sanaudomis. Ar ispirkinet kaip nors kvotas. Ten pajuryje visi galingumai jau isnaudoti i prieki, like tik nepatraukliose vietose Taip kad cia reikes valstybei investuot ar kazkaip kitaip tvarkyt situacija, jei ziuret i Lietuvos nepriklausomos energetikos ateiti. Turetu but prioritetiniai tinklu suziedinimo projektai ir pan. O saules elektrines labiau subalansuotos. Tiekia energija kai labiausiai reikia. Va ju tai nereiketu visiskai ribot. Nes jos ir taip nepatrauklios komerciskai. O tie visi dirbtiniai ribojimai - tai veikimas pries Lietuva. Turi but skatinama gamintis energija kuo labiau salies viduje (liktu pinigai), kuo labiau isskaidytai (salies saugumas ir patikimumas), kuo labiau zalia ir atsinaujinancia (tersimo mazinimas ir pridetine verte), ir tame versle turi but prileista kuo daugiau lietuvos pilieciu (maksimali lygiateise konkurencija ir maksimalus pigumas vartotojams). Va tada Lietuva klestes. O visokios monopolines AE ir panasus projektai tai tiesus keliais suvaryt Lietuva i bankrota. Tie kur stuma tokius nenaudingus projektus - yra Lietuvos priesai.
shift 2016-07-30 23:48
Tai atominės jau nebereikės?
bahuriux 2016-07-31 18:59
Atominės nereikaligos Lietuvai, nes permaža rinka, atominė atsipirktu tik per didelius galingumus ir didelius suvartojimus ir jei nebūtu atkatų, dėja to pas mus nėra, nebuvo ir nebus. Šiaip atominė energija Lietuvos mastais keliskart brangesnė ir nesaugesnė už vėjo jėgainiu parkus.
sigun 2016-07-31 21:37
Lietuvoje per 2015 sunaudota ~11,8 TWh. Jeigu ir šiemet bus suvartotas panašus kiekis energijos, jame vėjo elektrinėse pagaminta užims ~ 7,7%. Palyginimui panašiai tiek buvo pagaminta pernai dviejose HE: Kruonio ir Kauno. O didžioji energijos dalis pernai buvo pagaminta 4-iose didžiosiose Lietuvos šiluminėse - 19,6%. Dar 2,5% pridėjo biokuru kūrenamos elektrinės. Visa kitų - šiukšlių deginimas, saulininkai, mažosios hidroelektrinės ir pan. nesiekia nei po procentą Lietuvai reikalingos energijos. Nuo praeitų metų savo kiekius padidinę pusantro karto vėjininkai, šiais metais užimti pusę pagamintos energijos rinkos galėjo tik vienu atveju - Lietuvoje buvo žymiai mažiau pagaminta elektros, o daug daugiau perkama iš užsienio. Tai gal ir gali būti teisybė, nes šiemet šiluminės elektrinės neteko kvotų, tad po sausio mėnesio šalčių jos ko gero sustojo ir būdavo įjungiamos tik tada kai numirdavo linijos su švedais ar su lenkais.
immortallt 2016-08-01 09:19
Nauja atominė neturi šansų konkuruoti net su dujų deginimu. Britai panašu net už 100€/MWh tarifo nepastatys atominės (indeksuojant). Vėjas šiuo metu Lietuvoje jau eitų po berods 50€/MWh ar gal net mažiau. Senokai aukciono nebuvo. Kalbat apie naikintinas subsidijas vėjo jėgainėms, o tai kada panaikinsim subsidijas iškastiniam kurui? Pasaulyje iškastinis kuras gauna 3x daugiau subsidijų nei atsinaujinanti. Lietuvoje taip pat subsidijuojame rusiškų dujų deginimą. Balansavimo ir rezervavimo kaštus turi visos elektrinės. Jokia elektrinė nedirba 100%. Jokia elektrinė neapsaugota nuo gedimų + Lietuva yra Baltpool ir Nordpool'e. Galima pasidengti deficitą ar eksportuoti perteklių. Ir šiaip vėjo jėgaines savo subsidijas daugiau nei pasidengė, kai dėl padidėjusios pasiūlos nukrito rinkos kaina. Efekto suma didesnė nei subsidijos. Kodėl vėjo jėgainių plėtra taip ribojama? Nes panašu LE planuoja čia savo monopolį sukurti. Supirkinėja jau ESAMUS vėjo jėgainių parkus, o ne vysto šalia savo. Ribojama plėtra ir panašu ta pati LE planuoja sau pasidaryti geras sąlygas statyti.