Ohoho! Milžiniško krano mėginimas į orą pakelti krovinį, svoriu prilygstantį... bendram visų Gariūnų turgaus automobilių svoriui? (Video)  (4)

Kelių kilogramų svorį pajėgtumėte pakelti į orą? 20 kg? 50 kg? Sunkiosios atletikos asai rauna ir stumia šimtą, kitą. O čia – pusantro milijono kilogramų. Taip, tonomis tai skamba nuobodžiai – "tik" 1 500 tonų. Arba – 1 000 lengvųjų automobilių. Kiek parduodamų automobilių telpa Gariūnuose ar kitoje automobilių turgavietėje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ši žinutė -  ne apie automobilių turgų talpumą ir apimtis, o apie vieno didžiausių planetos kranų pajėgumą ir galią.

Vogtle branduolinėje jėgainėje netoli Vainsboro (Džordžija, JAV) baigiami statyti du naujutėlaičiai branduoliniai reaktoriai. 3-iasis ir 4-asis blokai veikti pradės per artimiausius metus. O kol kas... Kol kas branduolinės jėgainės statybų aikštelėje vyksta herakliški darbai.

Praėjusią savaitę čia buvo įrengtas 4-ojo bloko branduolinio reaktoriaus modulis CA-20. Jame bus saugomos įvairios medžiagos, taip pat ir branduolinės atliekos. Tai – didžiulis pastatas, aukščiu prilygstantis penkiaaukščiui pastatui, o svoriu… Sveria toks plieno modulis minėtus banalius 1,5 tūkst. tonų. Arba pusantro milijono kilogramų.

Sarkofagas buvo sukonstruotas NASA raketų angarą primenančiose dirbtuvėse Modular Assmebly Building. Iš ten surinktą plieno gremėzdą teko kažkaip transportuoti į jėgainės teritoriją. Kad inžinieriai turi transporto, galinčio gabenti itin sunkius ir didelių gabaritų krovinius, jau žinome. Tačiau kaip 1,5 tūkst. tonų Gargantiuą nukelti nuo transportavimo platformos ton vieton, kurioje jis liks stovėti per amžius?

Štai čia scenoje pasirodo kranų pasaulio Heraklis – 170 metrų aukščio (maždaug pusė Vilniaus TV bokšto?) supersunkiasvoris kranas, kuris yra vienas didžiausių kranų planetoje. Ir tik opa – ir 1 520 tonų metalo masyvas į orą pakyla lyg niekur nieko. Net tik pakyla, bet ir pastatomas ten, kur reikia. Be jokio skubėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(6)
(17)

Komentarai (4)