Ukraina - per plauką nuo dar vienos branduolinės katastrofos  (1)

Ekspertai skambina pavojaus varpais dėl tiesiai į orą išmetamų radiaciją skleidžiančių atliekų iš didžiausios Europoje atominės elektrinės, esančios Ukrainos mieste Zaporožėje. Prasidėjęs karas Rytų Ukrainoje verčia Kijevą kliautis senstančiose atominėse jėgainėse gaminama elektros energija ir tikėtis, kad šalies neištiks dar viena branduolinė katastrofa, rašo naujienų svetainė guardian.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau negu 3000 panaudoto branduolinio kuro strypų laikomi metalinėse statinaitėse, įmontuotose į betonines talpyklas, esančias po atviru dangumi Zaporožės atominės jėgainos teritorijoje. Zaporožės branduolinė elektrinė yra visai netoli karo draskomo Donbaso, vos 200 km atstumu nuo fronto linijos.

„Karui vykstant netoliese, šokiruoja tai, kad panaudoti branduolinio kuro strypai yra tiesiog po atviru dangumi, saugomi tik metalinių vartų ir pirmyn atgal vaikščiojančių apsauginių“, – teigė aplinkosauginės organizacijos „Friends of the Earth“ atstovė Patricia Lorenz.

Ji pridūrė, kad saugojant branduolines atliekas yra būtina jas laikyti po uždaru stogu.

Kai kurie Zaporožės gyventojai baiminasi, kad karo frontas gali atslinkti ir iki jų mieste esančios atominės jėgainės. Prieš tris dešimtmečius nugriaudėjęs sprogimas Černobylio atominėje elektrinėje, esančioje į šiaurę nuo Kijevo, radioaktyviais teršalais ilgam užnuodijo nemažą Ukrainos dalį.

„Žmonės bijo, nes konflikto zona yra netoliese. Jeigu Vladimiras Putinas nori Krymą sujungti su Rusija, toks kelias veda per Mariupolį. Rusijos pajėgos jau yra netoliese, jos turi raketas, kuriomis gali būti atakuota jėgaine“, – sakė buvęs policininkas, o dabar aplinkosauginės organizacijos savanoris Vasilijus Ivanovičius.

„Rusai naudoja didelius kiekius raketų, kurios ne visada yra taiklios, ir jiems nelabai rūpi, kur jos nusileidžia“, – apie raketą keliamą grėsmę Zaporožės atominei jėgainei kalba Europos užsienio reikalų tarybos atstovas Gustavas Gresselas.

Tiesa, Zaporožės atominė elektrinė gali būti ne tik prorusiškų teroristų taikinys, bet ir Ukrainos karių užuovėja.

„Žinoma, tai būtų katastrofa, jeigu kovos ateitu čia (į elektrinės teritoriją)“, – pridūrė G.Gresselas.

Zaporožės atominėje jėgainėje šiuo metu nustatytas „aukšto pasiruošimo“ pavojui lygis. Be to, Ukrainos vyriausybės atstovų teigimu, yra sudaryti veiksmo planai elektrinės puolimo atveju. Susiklosčius tokiai situacijai būtų užblokuoti į jėgainę vedantys keliai bei dislokuoti kareiviai.

„Žinant dabartinę kariuomenės būklę negalėčiau pasakyti kas galėtų būti padaryta norint apsaugoti įrengimus nuo išpuolių“, – sakė Valstybinės atominio reguliavimo inspekcijos pirmininkas Serhejus Božko.

„Ukraina planuoja atsilaikyti ir laimėti“, – pridūrė S.Božko.

Šaltiniai Europos rekonstrukcijos ir plėtros banke laikraščiui „The Guardian“ teigė, kad Ukrainai nusprendus paprašyti finansinės paramos senstančių atominių jėgainių remontui ar panaudoto branduolinio kuro laikykloms tobulinti, ji būtų suteikta be didelių svarstymų.

Vienas incidentas prie Zaporožės atominės jėgainės jau įvyko 2014 m. gegužę, kuomet apsaugos darbuotojai susigrūmė su kraštutinės dešinės grupuotės „Dešinysis sektorius“ atstovais, teigusiais, kad jie nori apsaugoti jėgainę nuo prorusiškų pajėgų.

Nuo 2014 m. Rusijos pradėto karo Ukrainoje, pastarojoje šalyje dešimtadaliu išaugo atominėse elektrinėse pagaminamos energijos kiekis.

Apie 60 proc. Ukrainos elektros energijos šiuo metu yra pagaminama 15 senų atominių reaktorių, esančių keturiose jėgainėse. Devynių reaktorių eksploatavimo laikas artėja į pabaigą , o dar trys jau privalėjo būti sustabdyti, tačiau veikia ir toliau.

„Istorija mus moko, kad istorija mūsų nieko neišmoko. Gali nutikti dar viena katastrofa“, – kalbėdamas apie senstančių branduolinių reaktorių keliamus pavojus sakė V.Ivanovičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(39)
(27)
(12)

Komentarai (1)