Slapti Kremliaus dokumentai atskleidė Rusijos planus Ukrainoje  (16)

Maskva jau pernai vasarį, dar prieš Krymo aneksiją, planavo užimti dalį Rytų Ukrainos. Nepriklausomas Rusijos dienraštis „Novaja gazeta“ gavo slaptų Kremliaus dokumentų ir skelbia, kad V.Putino patarėjai iš anksto suplanavo, kaip galėtų aneksuoti Krymą ir kai kurius rytinius Ukrainos regionus. Tuo metu Viktoras Janukovyčius dar buvo Ukrainos prezidentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip skelbiama „Novaja gazeta“ gautuose dokumentuose, Rusija pernai vasarį jau vadino V.Janukovyčių „politine prasme bankrutavusiu“ ir buvo sukurpusi planą, pagal kurį „perversmas“ Kijeve pasėtų dirvą Maskvos agresijai.

Patarėjai slaptą planą V.Putinui esą įteikė kažkada tarp praėjusių metų vasario 4 ir 12 dienos. To paties mėnesio pabaigoje V.Janukovyčius pabėgo iš Ukrainos į Rusiją.

O praėjusių metų įvykiai Ukrainoje, „Novaja gazeta" teigimu, „stebėtinai panašūs į žingsnis po žingsnio suplanuotą Rusijos kišimosi į Ukrainos reikalus ir Krymo bei rytinių sričių atskyrimo strategiją“.

Dokumente apibrėžiama, kad V.Janukovyčių, kurį Rusija vėliau vadino perversmo Kijve auka ir „vieninteliu teisėtu Ukrainos lyderiu“, vis dėlto reikėtų vertinti kritiškai.

„Prezidentas V.Janukovyčius nėra labai charizmatiškas asmuo. Jis bijo netekti prezidento posto. Rusijos politikams, diplomatams, verslininkams ir žiniasklaidai nebėra jokios prasmės toliau remti jo režimą“, – pastebima slaptajame plane.

Kas toliau? Chaoso Ukrainoje sėja.

„Rusija turėtų pasinaudoti proga ir susitarti dėl bendradarbiavimo su Ukrainos teritorijomis, kur gyvena stabilus prorusiškas elektoratas. Rusijos parama toms teritorijoms būtų našta biudžetui, bet, žvelgiant iš geopolitinės perspektyvos, būtų neįkainojama. Atsirastų naujų demografinių išteklių, pramonės darbininkų“, – raginama dokumente.

„Novaja gazeta“ neabejoja, kad omenyje turimas Donbaso regionas Rytų Ukrainoje, taip pat – Dniepropetrovsko sritis.

Vienoje dokumento dalyje kalbama ir apie situacijos destabilizavimo jau ne Rytų, O Vakarų Ukrainoje poreikį – kad atsirastų pretekstas bruzdesiams Donbase.

„Kad būtų galima pradėti prorusišką dreifavimą Kryme ir Rytų Ukrainoje, reikia sukurstyti įvykių, kurie tam procesui suteiktų politinio ir moralinio teisėtumo“, – skelbiama dokumente.

Patarėjai V.Putiną ragino veikti greitai ir suskaldyti Ukrainą į dvi dalis – proeuropietiškus vakarus ir prorusiškus rytus kartu su Krymu. Vėliau Rytų Ukrainą – beje, kartu su Charkovu – būtų galima prijungti prie Rusijos.

Beje, jau anksčiau skelbta, kad Rusijos užsakytuose slaptuose Krymo visuomenės nuomonės tyrimuose respondentai iš tiesų smarkiai abejojo, jog Rusijoje jiems būtų gyventi geriau nei Ukrainoje.

Ypač daug abejonių krymiečiams buvo kilę dėl valdžios kontroliuojamos žiniasklaidos. Tuo tarpu Maskva tvirtina, kad „referendumas“, kuriuo Krymas „grįžo“ į Rusiją, visiškai atspindėjo tikrąjį vietos gyventojų pasirinkimą.

Kaip tvirtina „Novaja gazeta“, vienas pagrindinių dokumento autorių greičiausiai yra konservatyvių nacionalistinių pažiūrų oligarchas Konstantinas Malofejevas, iki šiol finansavęs separatistus Rytų Ukrainoje.

Beje, dokumente minimos ir demonstracijos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje – Maidane. Rašoma, kad „protestuotojų lyderius kontroliuoja ne Ukrainos oligarchai, o Lenkijos ir Jungtinės Karalystės slaptosios tarnybos“.

Rusija nuo to laiko pakeitė taktiką ir dėl revoliucijos Ukrainoje kaltina JAV.

Parengė Gintaras Radauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(58)
(8)
(50)

Komentarai (16)