Programėlės, kurios moksleiviams tiesiog būtinos, tačiau patiks ir ne tik jiems  ()

Išmanusis telefonas ir mokykla vis dar sunkiai suderinami tarpusavyje. Tačiau mokinys be išmaniojo telefono jau beveik nebesuderinamas su savo pasauliu. Patarimų, kokių programėlių reikia mokiniams, galime rasti daugybę. Tik dauguma jų išties yra vieno ar kito gamintojo reklama ir dažniausiai tiesiog netinka lietuviškai specifikai. Todėl čia pateiksime tik tai, ką patys tikrai turėtume savo telefone, jei būtume moksleiviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Photomath“ – matematika be kančių

Šią programėlę galima pavadinti matematikos uždavinių žudike, o galima vadinti panacėja. Jei čia pristatytume tik ją vieną, ir tai būtų verta straipsnio, tuo pat metu net nežinia, ar norėtume, kad pačių vaikai savo telefonuose ją turėtų.

Mat geriausiu pasaulyje kalkuliatoriumi, kuris naudoja telefono kamerą, vadinama programėlė paverčia bet kokių formule išreikštų matematinių užduočių sprendimą netgi pernelyg paprastu.

Išties, tereikia nukreipti telefono kamerą taip, kad užduotis tilptų į specialų langelį, jis akimirksniu nuskaito ją ir iškart pateikia teisingą sprendimą. Viskas. Jokio galvos skausmo.

Akivaizdu, kad tai būtų tiesiog tragedija – kas gi nori auginti tinginius. Tačiau „Photomath“ turi ir vieną itin naudingą funkciją – paspaudus gautą atsakymą, pasirodo langas, kuriame nuosekliai parodoma visa sprendimo eiga.

Tad, jei nepiktnaudžiaus, o naudos tik susidūręs su neįveikiama užduotimi, moksleivis galės išvengti ilgų kančių ieškant pagalbos, o nesuprantamas dalis išsiaiškinti pats.

Programėlė turi ir tam tikrų apribojimų. Pirmiausia ji negali nuskaityti ranka užrašytų užduočių, tad jas reikėtų susivesti pačiam (yra ir įprasta kalkuliatoriaus klaviatūra).

Mūsų mėginimai nuskaityti spausdintas formules nuo kompiuterio ekrano taip pat nebuvo sėkmingi – ji puikiai atpažįsta tik tai, kas išspausdinta ant balto popieriaus lapo.

Antra, ji kol kas gana prastai skaičiuoja sudėtingesnes trigonometrines formules, integralus ir t.t. Kūrėjai sako, kad atsakymus pateikia, tačiau sprendimo būdo kol kas nerodo.

Kad ir kaip būtų, bet jei dar mokytumėmės mokykloje, „Photomath – Camera Calculator“ įsidiegtume nė negalvoję. „Android“ versija yra čia, o „iOS“ rasite čia.

„Math Tricks“ – nuostabus protas

Štai ši matematinė programėlė mokykloje tikrai nebūtina, bet jei būtume moksleiviai, įsidiegtume ją vien tam, kad bent kartais savo proto galia priblokštume visus. Ei, juk smagu pasakyti sudėtingo aritmetinio veiksmo atsakymą greičiau, negu tai padarys mokytojo kalkuliatorius? O ši programėlė moko būtent to.

Čia sukauptas tikras matematinių triukų lobynas. Triukų, kurie leidžia itin greitai atlikti bet kokius skaičiavimus. Pavyzdžiui, ar žinai, kad dauginant bet kokį dviženklį skaičių iš 11 pakanka sudėti abu jį sudarančius dėmenis ir gautą skaičių įrašyti tarp jų? 24x11? Skaičiuojame: 2+4=6. Atsakymas – 264. Ir tokių triukų čia šimtai.

Taigi, pasimokai, pritaikai praktikoje ir kokiose nors skaičiavimo greičio varžybose sunaikini tą pasipūtusį pirmūną. Gracingas būdas pasikelti reitingus nesusigadinant reputacijos.

Programėlė „Android“ yra čia, o „iOS“ – čia arba čia.

„Disco“ – formulės moksleiviams

Šios lietuviškos programėlės kūrėjai į diskoteką nieko nekviečia, tad iškart paaiškino: „Disco“ lotyniškai reiškia mokausi. Žodžiu, atrandu, „Discovery“.

Deja, bent kiek smagesnė dalis tuo ir baigiasi – ši programėlė yra gana blankus, tačiau vis dėlto naudingas darbinis arkliukas. Čia rasite tai, kas ir žadama – daugybę įvairiausių dalykų formulių.

Ne viskas surašyta vienodai suprantamai, pateikimo dizainas kartais atrodo net visai liūdnas, tačiau svarbiausia čia yra, ir už tai ačiū.

Nors programėlių parduotuvėse pilna puikiai parašytų, ir trigonometrijos, ir chemijos mokslus krimsti galinčių padėti aplikacijų, jos, deja, visos labai „angliškos“. Tad universalių parekomenduoti negalime – kiekvienam reikėtų prisitaikyti sau pagal kalbos žinojimo lygį.

O „Disco“ yra visiškai lietuviška. Čia rasite papildomos medžiagos ir lietuvių kalbos pamokai, ir fizikos projektams, ir biologijos ar istorijos pamokoms. Daug formulių, taisyklių pavyzdžių, faktų, datų. Šioks toks kratinys, tačiau yra paieškos funkcija, yra daug naudingų dalykų, tad nespjausime į nemokamą dovanėlę.

Programėlė „Android“ yra čia, o „iOS“ – čia.

„Snapchat“ – juk vis tiek reikia

Kol tėvai ir seneliai mirksta feisbuke, save gerbiantys moksleiviai jau seniai didžiąją dalį socialinės veiklos perkėlė į „Snapchat“. Bet ar žinai, kad šis greito bendravimo vaizdais socialinis tinklas gimė, kaip programėlė slaptai bendrauti pamokos metu.

Tikrai nereklamuojame nusirašinėjimo, tačiau savitarpio pagalba juk padeda ir susikaupti, ir žinias įsisavinti. O „Snapchat“ greitai susinaikinančios ir neišsaugomos telefone žinutės kažkada buvo skirtos tam, kad pamokos metu pasiųstum kažką draugui, o įtarus mokytojas net patikrinęs telefoną nieko jame neaptiktų.

Be to, mokykla yra ne tik pamokos, tenka daug bendrauti su įvairiausiais bendramoksliais. Ne visada ir ne visiems norisi siųsti nuotraukas, kurios vėliau gali virsti patyčių objektu, tuo pat metu aplinkiniai nesupras, jei jų visai nesiųsi.

Čia ir ateina į pagalba „Snapchat“ – saugesnis, nors ir klaikiai daug duomenų reikalaujantis socialinis bendravimo būdas vaizdais.

„Trafi“ – laiku būti ten

Mokykla turi vieną keistą reikalavimą – į ją reikia atvykti laiku. O tėvai turi vieną keistą savybę – vaikus leisti ne į artimiausią, o į, jų nuomone, geriausią mokyklą. Taigi nuvykti į ją laiku kai kada būna gana keblu. Prie to, aišku, netruksi priprasti. Daug sunkiau priprasti prie beprasmio stovėjimo žiemą stotelėje laukiant, kada gi atvažiuos tas autobusas.

Štai čia ir pravers lietuvių sukurta tiksliausia pasaulyje viešojo transporto navigacijos programėlė „Trafi“. Kam eiti į stotelę, jei čia puikiai matai, kur šiuo metu šliaužia tavo troleibusas, kad jis bus vietoje tik po 8 minučių, tad dar gali paplepėti su draugais?

Apie tai, kad ji padeda surasti optimaliausią būdą nuvykti iš bet kurio taško į bet kurią vietą mieste, kad veikia ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir Stambule, Maskvoje, Rio de Žaneire, Los Andžele ir t.t., kad buvo oficialia šios Olimpiados programėle, jau nekalbame.

Galime nebent užsiminti, jog ten įdiegtą socialinio bendravimo funkciją daugybė žmonių naudoja tam, kad praneštų, kur šiuo metu dirba kontrolieriai. Aišku, sąžiningam moksleiviui tai nesvarbu, bet vis tiek įdomu.

Kas dar?

Toli gražu ne tik moksleiviams įvairiausiais gyvenimo atvejais pravers telefoną visai neprastu skeneriu paverčianti „Fast Scanner – Free PDF Scan“ programėlė. Bet kuris dokumentas, nuskenuotas telefono kamera, paverčiamas PDF failu, tad jį patogiau siųsti elektroniniu paštu, išsispausdinti ir t.t.

Kiekvienam, norinčiam greičiau išmokti užsienio kalbą, pravers „DuoLingo“. Lietuvių kalbos čia nėra, bet padės mokytis ir ispanų, ir anglų, rusų, danų ar lenkų kalbų. Ne tik skaityti, bet ir klausyti, kalbėti bei rašyti.

Paprasčiausia „Google žemėlapiai“ ir gatvių vaizdai padės mokytis geografijos kur kas geriau, negu visi vadovėliuose skaitomi žodžiai – juk čia gali tiesiog apsidairyti bet kurioje pasaulio vietoje.

„Google Streetview“ sparčiai pildo savo panoraminių gražiausių pasaulio vietų vaizdų kolekciją. Ir jie dabar pritaikyti virtualiai realybei, tad įsigiję net pigiausią „Google Cardboard“ galėsite tiesiog virtualiai apsilankyti ir JAV nacionaliniuose parkuose, ir Petroje ar koralų rife.

Na, taip, geresnio pažymio tai neužtikrins, tačiau iš mokyklos kartais visai pravartu ne tik geresnių pažymių, bet ir šiokių tokių žinių, svajonių ar potyrių parsinešti. Kažkur girdėjome, kad mokomasi būtent dėl to…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(33)
(8)
(25)

Komentarai ()