Šiauliuose nusileido įspūdingas NATO orlaivis  ()

Ketvirtadienio popietę Šiauliuose nusileido vienas moderniausių NATO žvalgybos orlaivių. Jis vadinamas NATO akimis ore.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Taip pat ir toliau remsime čia vykdomas užduotis ir operacijas“, – sakė K. Stoye'as. Jis pasakojo, kad į Šiaulius atvykęs orlaivis yra ypatingas tuo, kad gali atlikti žvalgybos užduotis ir tuo pačiu vadovauti ir kontroliuoti orlaivius, kurie vykdo užduotis tame pačiame rajone. „Jis gali kontroliuoti tiek naikintuvus, tiek kitus orlaivius. Taip pat suteikti visą reikiamą informaciją tiek antžeminiams, tiek ore esantiems orlaiviams apie šalia esančius orlaivius ir jų vykdomus veiksmus“, – sakė brigados generolas.

Orlaivio komandą sudaro nuo 17 iki 20 narių, tarp jų pilotai, skrydžio vadovai, kurie būdami orlaivio gale vadovauja skrydžiams, technikai, kurie aptarnauja orlaivį ir skripto specialistai, dirbantys su radijo ryšiu.

Skrydžiai šiuo orlaiviu yra vykdomi pagal rytines NATO šalių sienas. Pagrindinis žvalgybos būdas yra rinkti duomenis, kurie pateikiami kaip nuotraukos. Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, tai – simbolinis NATO E-3A komponento ankstyvojo perspėjimo ir valdymo sistemos AWACS orlaivio apsilankymas mūsų šalyje.

Nuo Rusijos agresijos pradžios Ukrainoje jis atliko jau daugiau nei tūkstantį skrydžių, užtikrinant NATO rytinių sienų saugumą. Šie orlaiviai paprastai skrydžius vykdo 10 km aukštyje ir gali aptikti 400 km spinduliu oro erdvėje esančius orlaivius, bei valdyti ir savus lėktuvus. NATO E-3A komponentą sudaro 16 ankstyvojo perspėjimo ir valdymo sistemos AWACS orlaivių. Jie dislokuoti Geilenkirchene Vokietijoje.

Nusileidusį orlaivį ir jo įgulą pasitiko Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės vadas Marius Matulaitis, Šiaulių meras Artūras Visockas, vizito į bazę aplankyti misiją atliekančių karių atvykęs Prancūzijos ambasadorius Philippe'as Jeantaudas. Po viešnagės Šiauliuose orlaivis tęs skrydžius rytinių Aljanso regiono šalių oro erdvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Modesta Gaučaitė
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()