Tai tiesiog beprotiškai fantastiška sparta: 65 Tbps viena gija! Nokia pasiekė naują informacijos perdavimo spartos rekordą ir svarbiausia, tai bus prieinama vartotojams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Evaldasp 2016-10-14 17:59
Mane visada stebino tautieciu nesekmingi bandymai isversti techninius terminus is angli i lietuviu kalba, sitas straipsnis ne issimtis, gal verciau palikti originalo kalba tada? "Žinome, kad tai vienos modos gija (SMF)" 1. Klausimas kas ta moda? Pagal vikipedija tai: Moda (angl. mode) – tai dažniausiai pasikartojanti požymio reikšmė imtyje. Skirtingai nei aritmetinis vidurkis, moda nebūtinai turi būti viena reikšmė. Moda ypač naudinga atvejais, kai vidurkis bei mediana nėra lengvai apibrėžiami, pavyzdžiui, aibės {bulvė, bulvė, morka, ridikas, ridikas, ridikas, svogūnas} moda yra reikšmė 'ridikas'. "kas yra svarbu, nes dauguma esamos šviesolaidžių infrastrukltūros yra būtent tokia, kas reiškia, kad tokia technologija turi daugiau šansų komerciškai pasiteisinti." 2. Tai yra svarbu ne todel, kad dauguma sviesolaidziu infrastrukturos yra butent tokia ir kad tokia technologija turi daugiau sansu pasiteisinti. Single mode fibre yra naudojami lazeriai kurie paleidzia viena sviesos spinduli per stiklo pluosta, Multimode fibre yra naudojami LED ir jie injectina daug spinduliu visom kryptim paprastai per plastiko pluosta kuris yra netinkama ilgom linijom, tai reiskia gal multimode fibre yra neimanoma pritaikyti tokiu atveju apskritai, o ne del to kad "technologija turi daugiau šansų komerciškai pasiteisinti".
NerijusŠiaulys 2016-10-15 03:04
Evaldasp, dėja, bet Jūsų bandymas įnešti aiškumo verčiant terminus taip pat nebuvo sėkmingas. 1. SMF (single mode fiber) lietuvių kalboje - vienamodis šviesolaidis arba vienos modos šviesolaidis (straipsnio autorius buvo pakankamai arti). Be to šiame kontekste "moda" neturi nieko bendro su tuo ką parašėte. Vikipedijoje Jūs iš tikrųjų ieškojote straipsnio pavadinimu: Skersinė Moda (angl. Transvere Mode). Rekomenduoju antruoju bandymu susilaikyti nuo šios sąvokos paaiškinimo komentaruose, nes teks lįsti į mišką kur yra dar daugiau medžių. 2. Daugiamodžiai šviesolaidžiai (Multimode fiber) taip pat gali būti gaminami iš stiklo ir į juos taip pat sėkmingai galima įvesti lazerio pluoštą. Be to naudojant WDM (wave division multiplexing) technologiją į vieną vienamodžio šviesolaidžio skaidulą yra įvedamą daug spindulių iš skirtinga spalva šviečiančių lazerių (tiesa tie skirtumai yra labai maži). Tad jūsų samprotavimas yra mažų mažiausiai klaidinantis ir niekaip nepadeda suprasti, kodėl vienamodžiai šviesolaidžiai yra labiau tinkami perduoti ypač spartų optinį signalą dideliais atstumais. Pradžiai siūlau geriau susipažinti su amplitudine moduliacija (angl. Amolitude modulation), impulsiniais lazeriniais pluoštais bei grupinių greičių dispersija (angl. group velicity dispersion). Tada suprasite vieną iš priežasčių, kodėl daugiamodžiai šviesolaidžiai netinka perduoti sparčiam optiniam signalui dideliais atstumais. Manau, kad technologijos.lt skaitytojai Jus supras, jei greitai negrįšite su tikslingomis pastabomis tautiečiams
Anonimiausias 2016-10-17 01:05
O kas yra ebio jonų emisija?
punktyras 2016-10-19 00:39
Ne ebio, o erbio. Erbis – cheminis elementas. Jis – kaip ir bet kurio kitas elementas ar junginys – turi savo dažnį, kuriuo virpančias elektromagnetines bangas sugeria ir išspinduliuoja. Erbio jonų savitasis emisijos dažnis toks, koks naudojamas lazerinėje komunikacijoje, tad patogu naudoti lazerio signalo stiprinimui.
Myslius 2016-10-19 08:10
O tai negalima tiesiog pavadinti - Vieno režimo/daugiarežiminiu kabeliu? Nes man atrodo čia ne su matematika turima omeny, o būtent su režimu.
- 2016-10-19 08:21
yra terminas, ir jis yra normalus. Kalbainiai jį net patvirtino.
Myslius 2016-10-19 08:46
Ar patvirtintas ar ne, ne čia klausimas. Buvo teiginys kad objektas pavadintas nesuprantant jo reikšmės. Manau neteisingai pavadinta moda nes tai nieko bendra su matematika neturintis pavadinimas. Čia man panašu į sakykim kompiuterį pavadint trikampiu. Tas multimode tai praktiškai yra panašus į daugiagijinį principą. Čia praktiškai pasiekta sparta viena gija. Tik gijos žodis tikriausiai vengtinas dėl to kad nemaišyt su fizine gija. Prie ko čia matematika? A, tai čia naują terminą sugalvojo, kuris su matematika neturi nieko bendro, ok.... ... Prisigalvoja kur nereikia, ir negalvoja kur reikia. Kam čia tą "modą" reikėjo išvis įvest? Į barbarizmą panašu.