Tokių statybų kaip iki šiol, jau nebus: Lietuvoje įvyko ilgai lauktas lūžis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2016-11-02 14:13
Pratesiu sąrašą, 2024 m. tik 0 energijos namai, o 2028 m. pliusinės energijos namai, nežiūrint į tai, kad tai jums kainuos kažkokius niekingus +100% kiek A+ klasė ir dar banko palūkanos +100%, viso Energy+ namas jums tekainuos 300-500k EUR. Perfrazavus "Nuvarysim visus į laime su geležiniu kumščiu." Tarpkitko Lietuvoj individualiems namams šildymui naudojama 80-90% atsinaujinantys resursai, kaip malkos, granulės, briketai, geoterminis ir kitų rūšių šilumos siurbliai irgi iš dalies atsinaujinančius resursus naudoja, šilumą iš žemės. Tai ko čia laižo užpakalį mūsų biurokratai ES biurokratams nesuprantu. Gyvenu A, A+ klasės name, bet pasirinkimo laisvė turi būti visiems, proto ribose. Tie namai kurie buvo statomi su sienų varža R 5 ir visa kita atitinkamai, optimaliausias variantas daugeliui, tai kam tuos žmones prievartauti? Keista bet mano gatvėj visi namai savanoriškai pastayti nuo B iki A+, ta prasme net labiau apšiltinti nei reikalavo tuometinis STR. Žmonės patys paskaičiavo ko nori, ką gali ir kas optimalu.
Creatium 2016-11-02 15:06
Norint pasirinkimo laisvės, reikėtų leisti krosnyje deginti ką tik nori, o automobilį varyti anglimi. Arba kitaip tariant sukelkime chaosą, nes gi "žmonių laisvė". Pagrindinis tokių reikalavimų tikslas yra ne naudoti atnaujinančią energetiką, o apskritai naudoti mažiau energijos. Kai vartosi mažiau, reikės mažiau gaminti.
immortallt 2016-11-02 17:26
bahuriux, o šildymas E energetinės klasės namo malkomis aplinkos orui nekenkia? Jei žmonės yra durni ir patys nesugeba nei savo pinigų skaičiuoti, nei aplinkinius gerbti, reikia štai tokių įstatymų.
aurimokas 2016-11-02 18:16
Na ponas ekonomiste, paskaiciuok, per kiek metu atsipirks tas 0 energijos namas + banko palukanos zmogui. Suprantu kad turi buti kazkokie apribojimai, bet ne iki tokio nuprotejimo, kad namas jau turi ir pats siluma generuoti i aplinka ir dar kaimynus sugebeti apsildyti. B klase yra daugiau nei pakankama siuolaikiniam naujam namui. O toliau - jau nereikia lysti i kiekvieno zmogaus asmenine kisene. Nori zmogus lentom kurena, nori dviraciu mindamas elektrinem plokstem sildosi, nori - isvis nesildo ir gyvena prie +15 su kiaurais langais
bahuriux 2016-11-02 18:45
Čia taspats kaip ir su EURO 5, 6, 7 ir tt. mašinoms, tokių reikalavimų nebepatempia gamintojai, o jei ir patempia, tai pirkėjai nubalsuoja savo piniginėmis ne taip, kaip norėtusi gamintojams. Tas pats čytinimas ir su pastatais bus, kaip su visokiais dyzelgeitais. Ant popieriaus bus visi tokie kokių reikia, o realiai PX, koks bus toks gerai, svarbu sertifikatą nusipirkti nepamirškit.
kestutisz 2016-11-02 20:03
Kaip jau rašė - jei kas to lūžio ir laukė tai tik statybininkai ir bankininkai. Žmonės tikrai ne.
Arns 2016-11-02 20:40
Jei investuoti pinigai neatsiperka, reikia kažkam į kišenę įdėti, tada bus šokama pagal užsakytą muziką. Jau senai (ypač su buitine technika) "eko" naujovės niekaip neatsiperka, nes tiesiog tiek laiko prietaisai nebe ištarnauja. Statybose tas pats, gal norai ir geri, bet pagal žmonių pinigines (ir uždarbio siekius) naudojamos minimalius sertifikato reikalavimus atitinkančios medžiagos ar gaminiai. Rezultate labiausiai patenkintas lieka gamintojas, juk ne jį kaltina dėl prastų langų ar trupančio tinko.
Talkatif 2016-11-02 21:25
Vis tiek po dešimtmečio daugumai reikės kapitalinio remonto, o kitaip Ž klase taps.
kestutisz 2016-11-02 21:57
O kam tai įdomu kai popieriukas yra? Gi ne dėl kažkokios naudos daroma. Gal net atsiras paslauga - atsiveš popieriams gauti kokį lengvai surenkamą įdealų butaforinį namą, gaus popieriukus, o paskui pastatys kaip jau užsakovui reikia. Na kaip su amerikietiškom/europietiškom lempom ir TA darydavo :)
lizunas 2016-11-02 22:01
Straipsnyje paslėptai ir paminėta, kad norint turėti tą A, reiks samdyti tam tikras firmas, kad jos tau ką nors vis įdiegtų (pastatytų). Biznį varys oficialios firmos ir tiek, nebegalės paprasti ir ne prasti žmogeliai statyti namų...
jull 2016-11-03 02:44
"Dar vienas neaiškumas – klaidingas įsitikinimas, kad energiniam efektyvumui padidinti užteks tik storesnio šiltinimo sluoksnio. Anot V. Česnausko, norint pasiekti pastato didesnę energinę klasę, reikalingi suderinti kompleksiniai sprendimai, todėl į namo statymo procesą įsitraukus projektuotojui, statybininkui ir statybinių medžiagų gamintojui..." Cia kaip, reikalavimuose taip ir bus parasyta, "siukstu nestorinti siltinimo sluoksnio, reikalingi suderinti kompleksiniai sprendimai, itraukiantys projektuotoja, statybininka ir statybiniu medziagu gamintoja.."? Tai kokie gi tie "didesnes" energetines klases reikalavimai leiskit paklaust?
punktyras 2016-11-03 08:31
Gal sandarūs langai? Durys? Rekuperacinis vėdinimas? Sandūros be šalčio tiltelių?
immortallt 2016-11-03 09:38
Kiek padidina namo statybos kaštus, tik dėžutės, A energetinė klasė lyginant su C? Kokiais max 10%, jei pasirinktas sudėtingas projektas (tokius renkasi retai), o vidutiniškai, kiek kalbėjausi su architektais tai apie 7%. O su vidaus apdailos kaina - jau gaunasi iki 5% pabrangimas. O dabar, kiek per metus išleidžiama šildymui su C ir A klase? Skaičiuokitės. Tik kai skaičiuojat, lyginkite palyginamai, abiems namams energiją iš to pačio šaltinio. Nepamirškite savo darbo jėgos. Nepamirškite komforto - švarus ir nuolat pakeistas oras, jokių pelėsių. Asmeniškai planuoju statyti skydinį, ir šia technologija daugiausia domiuosi dabar, tai dar klausimas pigiau mūrinį B-C klasės ar skydinis A klasės. Kol kas panašu, kad apyligiai ir darbų kokybė turėtų būt aukštesnė. Ai tiesa, vidutinis lietuvis yra molinukas, jam reikia plytos, kuri tvirta. Dar tinka blokeliai. Tik va blokelį numetus iš metro jis sutrupa... Bet gi mūras!
lizunas 2016-11-03 14:13
immortallt, skydinių namų ne dėl to prisibijo, o nežino kaip jie laikys tarkim po 10 metų, kurios įmones paslaugas geriausia pasirinkti, kurios technologijos laikys geriau ir t.t.
immortallt 2016-11-03 16:23
lizunas, mačiau ištisus kvartalus mūrinių namų, kur dar net 5 metai nepraėjo, tinkas nutrupėjo, skienos suskilinėjo iki kiaurų skylių. Sienos apatinė dalis permirkusi ir supelyjusi kambaryje. O šiaip ne, žmonės tik išgirdę, kad skydinis namas AKA iš OSB plokščių, tai tiesiog pašėlsta. Gal kokie 4/10 durnium išvadina ir sako, kad vienkartinis ar vėjas nuneš, ar kažką pan. Dar įtariu 3/10 tiesiog nutyli, nes jiems iš esmės dzin ir linkę nekonfliktuoti. O technologija skydinių namų yra gan aiški ir paprasta, jei pasidomi. Bet net pateikus krūvą informacijos su visom nuorodom, moksliniais straipsniais, atsakius į visus klausimus, žmonės vis tiek nelinkę būtų į tai investuoti ir ant galo pasako kažką maždaug į: "Mūras, tai vis tiek investicija, o čia..."
jull 2016-11-04 15:47
Ok. Kiek suprantu bus reikalingas didesnis energetinis efektyvumas. Padidinsim langu silumine varza, panaikinsim salcio tiltus (pagerinsim vidutine silitinimo sluoksnio/konstrukcijos silumine varza). Kurio is siu dalyku negaletum pasiekti tiesiog padidines siltinimo sluoksnio stori/sumazines langu skaiciu/plota? Ar cia jau kompleksiniai sprendimai? Statau penkis litus, uz tai kad isitikinimas, kad energetiniam efektyvumui pasiekti uzteks padidinti siltinimo sluoksnio stori bus teisingas ir tiketina pats pigiausias.
immortallt 2016-11-04 16:22
jull, kas iš tavo padidinto šiltalo sluoksnio, jei langas bus blogai įstatytas ir per palangę trauks šaltis ir per palanges prarasi 80% šilumos, per sienas 8%, per lubas dar 8%, o likusius 4% per grindis? Nu sumažink praradimus per kitus galus apart palanges iki 0, tai tik 20% padidins efektyvumą. O jei pasirinksi užsandarinti palanges, o kitur nieko nedarysi, sumažinsi energetines sąnaudas 80% ir greičiausiai pigau. Didžioji dalis šilumos nuostlių yra dėl blogų techninių sprendimų. Blogai padaryti pamatai, blogi sujungimai, tarpai tarp izoliacinės medžiagos. Tarpai tarp konstrukcijų. Neteisingai sumontuoti langai/durys. Neteisingai pravestos komunikacijos ar įrengti pamatai. Anksčiau visas šitas brokas buvo vadinamas "namas turi kvėpuoti". Dabar tai yra statybų brokas.
kestutisz 2016-11-04 16:37
O tai nauji madingi su sertifikatais netaps tokiais pat? Pradinis variantas ok, atitiks projektą, gal su skolintais rekupais, papirktais vertintojais ar pan., bet paskui liks tas pats. Bare minimum jau toks dalykas, kad žmonės tuos dalykus kurie yra verčiami daryti patys to nenorėdami ir daro taip, kad ir liktų minimumas to rožinio vaizdelio kurį įsivaizduoja prievaizdas gyvendamas savo rožiniame pasaulyje. Juolab į šiaip kiaurą namą nu įmesi malka daugiau, na ir kas, visai pigu palyginus. O vat moderniam jau galvosi ką daryti elektros dingimo atveju (tiesa pasakius ir dauguma dabartinių automatikų turi tą pačia problemą kuri nesuprantama diedukui prie koklinio pečiaus - kad dingus elektrai ne tik sušalsi, bet dar ir vamzdžiai susprogs. O super moderniam dar ir uždusi :)
jull 2016-11-04 17:00
Silumos nuostoliai yra pastato isoriniu pavirsiu (isoriniu sienu, stogo, su gruntu besiliecianciu grindu) ploto funkcija. Tiketina, kad palanges tavo name sudarys tik koki 0.001% isoriniu pavirsiu ploto, jei tai nebus atvira skyle ir nuostoliai atsiras ne del vedinimo pro ta skyle, tu 80% niekaip neprarasi. Netgi pakeles savo palangiu silumine varza iki teorines begalines, tu viso labo pagerinsi pastato energetini efektyvuma 0.001% jei dabartine varza nuline ir tu nieko kito nekeisi. Netgi langai bei durys tesudarys kokius 5-15% (priklausomai nuo pvz, nuo to namo dydzio) isoriniu pavirsiu ploto, todel ir sakau, kad ka tu bedarytum, sienu/grindu/stogo silumines varzos didinimas bus praktiskai vienintelis kelias energetiniam efektyvumui padidinti. Del visu kvepavimu ir statybos broku pilnai sutinku su tavim:)
immortallt 2016-11-04 17:27
jull, jei langą sudės ne į šiltinimo sluoksnį, o į konstrukciją ir dar ant makroflex'o, sudės skardinę palangę netaisyklingai, turėsi šalčio tiltus. Tada turėsi didelius šiluminius nuostolius. Na ne 80%, perspaudžiau (blogas įprotis), bet sudarys didelę dalį. Va tik ką žiūrėjau sandarumo testą, tai 24kv.cm. likę skylių name. Kaip manai per vieną blogai įstatytą langą, kiek galima turėti skylių? Ir kaip tave gelbės šiltinimo sluoksnio didinimas nuo 25cm iki 35cm? Nieko nepadės. Aišku, jei siena yra tik 10cm, tada taip, bet jei jau yra 20-25cm, o namas vos siekia B, tai bėdos kitur. Pvz neapšiltinti pamatai, arba pamatas su siena blogai sujungtas ir per visą pamatą - šalčio tiltas. Stogas su siena blogai sujungtas ir t.t. Šitos vietos ir yra svarbiausia. Iš šiltinimo didinimo, kai jau yra 25cm, nauda bus labai maža. Ir nesvarbu, kad langai sudarytų tik 5%, bet svarbiausia sujungimai! Sujungs blogai, ir 50cm sienų apšiltinimas nepadės. Beje, su langais, jei jie į pietryčių/pietvakarių pusę nukreipti ir pridengti vasarą nuo saulės, tai nuostolių daug nesudaro. Kartais tas ant to gaunas. Šiaurinė pusė aišku ne kažką... Pats dabar pradedu kalbėtis su architektais, tai galvos skausmas kol kas yra ar židinį pasidaryti. Daugiau būtų dėl dekoracijos. Žmona nori labai, o man nepatinka, nes būtų vienintelis šalčio tiltas visame name. Bent jau kol kas neužtikau, kaip galima kaminą padaryti, kad nenaudojamas netaptų šalčio tiltu.