Bioreaktorius jūsų virtuvėje stovės jau labai greitai - per savaitę vaisius ir daržoves iš ląstelių užauginantis įrenginys nebėra vien laboratorinis prietaisas (Video)  (5)

Sveikai maitintis greitu metu bus daug lengviau. Įsivaizduokite kaip pasikeistų jūsų mitybos įpročiai, jei visas savo daržoves ir vaisius užsiaugintumėte patys savo virtuvėje. Dabar daugelis miesto gyventojų dėl vietos ir laiko stokos neaugina nieko. Bet jau dabar egzistuoja prietaisų, kurie savarankiškai gali užauginti saują uogų vos per savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maistą auginančios technologijos iki šiol atrodo kaip mokslinė fantastika. Visgi, dabar tai jau yra labai netolimos ateities realybė. Iš tikrųjų, Suomijoje VTT techninių tyrimų centre jau bandomas bioreaktorius, galintis auginti augalų ląstelių kultūras. Daugiau žinių šioje srityje turintys skaitytojai pasakys, kad augalų ląstelių auginimas bioreaktoriuose anaiptol nėra naujovė. Visgi, šis suomiškas „CellPod“ yra pirmasis prietaisas, paruoštas naudoti kiekvienuose namuose.

Tai nėra laboratorinė įranga, „CellPod“ – tiesiog modernus virtuvės prietaisas. Nors kol kas mokslininkai dirba tik su 3D spausdintuvu pagamintu prototipu, tikrasis „CellPod“ pasižymės moderniu kompaktišku dizainu. Žinoma, šis prietaisas neaugins viso vaisiaus ar daržovės – bus kultivuojamos tik atrinktos ląstelės. Nemanykite, kad dėl to bus prarasta maistinė vertė. Mokslininkai specialiai atrinks tas ląsteles, kurios yra maistingiausios ir turi didžiausią naudingųjų medžiagų koncentraciją. Teigiama, kad jas valgyti bus daug sveikiau, nei visą vaisių ar daržovę.

Visgi, šioje bandymų stadijoje vis dar yra problemų. Blogiausia tai, kad pirmoji bioreaktoriuje užauginto maisto partija beveik visiškai neturėjo skonio. Mokslininkai teigia, kad šioje srityje būtinai reikės daugiau padirbėti, nes skonis maisto kultūroje yra labai svarbus. Kol kas bandymai atliekami tik su keletu vietinių uogų rūšių, bet ateityje maistui bus galima auginti ir visai netradicines ląstelių kultūras, pavyzdžiui, beržo. „CellPod“ suteiks galimybę užauginti tobulai subalansuotą maistą, kuris bus pritaikytas prie kiekvienos virtuvės individualių poreikių.

Daugiau informacijos apie „CellPod“ bandymus video siužete

Greičiausiai vienas iš didžiausių sunkumų, kuriuos teks nugalėti – neigiama visuomenės reakcija. Dirbtinai auginamas maistas dėl žmonių įsitikinimų ir nepatiklumo vargiai gali konkuruoti su natūraliu. Tačiau tokios technologijos kaip „CellPod“ yra būtinos darniam žmonijos vystymuisi užtikrinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(8)
(19)

Komentarai (5)