Sertifikuotas pirmasis gyvenamasis A++ klasės namas Lietuvoje: papasakojo apie jo statybas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2016-12-08 15:07
Gal ir neblogas. Medį teks nugalabyti, nes jis užstoja saulės paneles ir langus. Ko nepadarysi dėl ekologijos Turim kaip minimum 9 pavyd0lius.
Audrius 2016-12-08 15:18
Kas zino, kaip LT yra su namuose pagamintos energijos pardavimu atgal i tinkla? Atsimenu kazkda buvo subsidijos, bet dabar lyg nera. Ir siaip idomu, kaip su yra su leidimais ir licenzijom..
AAA000 2016-12-08 15:31
Gali parduot, bet turesi uzsiregistruot kaip elektros gamintojas, mokesi mokescius, atskira apskaita ir ten kruvos kitokiu reikalavimu. Arba gali dovanot uz dalinius suvartojimo kompensavimus, bet irgi ten daug reikalavimu... Biurokratija valdo vnz
Audrius 2016-12-08 15:33
nu na***u.. (cia keiksmazodis rusiskas) Taip sakant "visos salygos" zmonems patiems gamintis elektra.. (cia ironiskas sakinys su nusivylimu gale).
immortallt 2016-12-08 15:47
Jo, visos sąlygos. Liepia susimokėti už aukštos įtampos laidų naudojimąsi (akivaizdžiai nereikia), už vidutinės įtampos laidų naudojimąsi (akivaizdžiai nereikia), gauna elektrą vidutiniškai 6% pigiau, nei po to reikia grąžinti, bet šį skirtumą pasilieka sau Lesto. Jei pagaminsi daugiau, nei suvartosi per metus, Lesto sau skirtumą nusisavina. Taip, teisingos sąlygos. P.S. įstatymai Lietuvoje draudžia susijungti su kaimynu elektros tinklus ir neprisijungti kiekvienam atskirai (ir iš viso) prie Lesto
Ar_as? 2016-12-08 16:24
Nesupratau: draudžiama neprisijungti prie elektros tinklo? ke? Aš savo sodybos niekaip prijungti negaliu, nesusiderinam, tai šitas p.s. kažkaip su tikrove mažai susijęs. Gaminkis tą elektrą, krauk baterijas, akumus, tikrai niekas į tinklą per prievartą nepajunginės. Net jei prisijungei, naudoti neprivers. O dabar trumpai apie tą gėrį "namo gaminamą ir tinklui perduodamą elektrą": 1. Tinklams tokie kiekiai yra juokingi, neturintys visai jokios praktinės prasmės ir reikšmės. Tinklo operatoriai neturi JOKIO suinteresuotumo priimti. 2. Jų apskaita, net nežiųrint techninių sąnaudų, kainuoja daugiau, nei visos tos elektros, paprastai pagaminamos, kai jos nereikia, vertė. 3. Jei tokių namų susidarytų reikšmingas kiekis, tinklų balansavimas kainuotų tiek, kad kiti vartotojai keiktūsi subsidijuodami tuos gamintojus. Trumpai - visi tokie mikro tiekimai į tinklą šiuo metu yra tik galvos skausmas, subsidijuojamas likusių vartotojų sąskaitą vien dėl žalios perspektyvos/svajonės, kad gal... kadanors....
immortallt 2016-12-08 16:45
Ar_as? Neprisijungti nėra draudžiama. Draudžiama su kaimynu pasidaryti savo tinklą. Tai yra pvz dviese nusipirkti vieną akumą. 1. Tinklai neturi jokio suinteresuotumo leisti augti decentralizuotai gamybai. Lesto ir LE vis dar elgiasi kaip viena kompanija. 2. Kuo tie apskaitos kaštai pasireiškia? Sėdi ir rašo kažkas, ar pastatomas protingas skaitkiklis? 3. Saulės energijos gamyba pakankamai stabili ir svyruoja nuspėjamai. Taip pat gaminama tada, kai poreikis didžiausias. Tikrai jau smulkiųjų gamintojų nesubsidijuoja dabar nė cento. Tai dar jie permoka, nes moka Lesto ne už kaštus, o už negautas pajamas.
Ar_as? 2016-12-08 17:01
Toks puikus verslas tinklams, o jie vistiek tokių gamintojų kratosi. Nu tiesiog siaubas. Arba: š... matyt jiems o ne verslas.
immortallt 2016-12-08 17:47
Nenorėjau hiperbolizuoti, neteisingais žodžiais tiesiog perteikiau. Su link'u problematiška, nes tai girdėjau konrencijoje. Bandžiau ieškoti, bet meta tik apie elektros jungtis su lenkais ar švedais Teisingumo dėlei tai pamirškime. Alegorija su kuru neteisinga. Jei elektros tinklams jokio skirtumo, tai kokios problemos kyla? Vartojimas ir gamybos skirtumas ir taip nepastovus, jį reikia nuolat skaičiuoti. Skirtumas ir toliau liks nepastovus. Skaitiklį pasistato pats jėgainės savininkas. Prižiūri taip pat (nebent pasikeitė kas staiga), sukčiauti su tokiu skaitikliu daug sunkiau, nei su paprastu. Apskaičiuoti sąskaitas kompu kainuoja kelis centus. Vat kur sutinku, tai programų atnaujinimo reikia, įrangos atnaujinimo reiks, bet to jau neišvengs, klausimas tik kada. Kainuoja, už tai niekas ir nesiginčija, kad turi mokėti. Bet kadangi tai valstybės monopolis, mokėti turėtum atsižvelgiant į kaštus, o ne pagal standartinę kainą. Čia kaip elektrą elektromobiliui iš krovimo stotelės parduoti už tokią pačią kainą, kaip kuras per kwh, nes tokia kuro kaina. Svyruoja net elektros gamyba biokuro katilinėse. Ir niekas nenori, kad nemokamai. Nori protingų sąlygų ir skaičiavimais pagrįstos kainos, ne tiesiog, kad pasiimtų savo įprastą komisinį už paslaugas, kurių nebeteikia. Kratosi, nes toks verslas ateityje atims duoną. Kaip bebūtų, jei nesiskaitys, po 10-15 metų apsimokės pačiam statyti savo fotovoltoninę, akumą ir naudoti elektrą tik vos kelis mėnesius metuose.
sigun 2016-12-08 19:56
Lesto (tiesą sakant jau beveik metai kaip ESO) ir yra valdoma LE, todėl stebėtis, kad jų vizija panaši kaip ir nereiktų. Berods pernai girdėjau Dalių Misiūną kalbant kaip jis įsivaizduoja LE ateitį. Jo nuomone kuo toliau tuo LE bus mažiau gamintoju ir tuo daugiau tik kaip skirstytoju. Kalbant apie skirstytoją buvo turima galvoje apie mikro gamintojus, energijos pasaugotojus.
immortallt 2016-12-08 20:55
Rimtai, vėl sujungė tinklus su gamyba? Net neatkreipiau dėmesio, tiesa, pastarieji pusantrų metų itin greiti, nespėjau visų naujienų sekti. Man matyti Lesto ir LE virtuvę teko kiek daugiau prieš 5 metus, tada jie vis tiek buvo persipynę. Oficialiai hierarchija viena, bet realiai tai ten viskas persipynę ir niekas nedarydavo kaip naudinga įmonei.
kestutisz 2016-12-08 21:31
O ten nėra kažkaip, kad negausi projektavimo sąlygų ar kaip ten tas biurokratizmas vadinasi, ir nieko negalėsi pasistatyt jei neturėsi kabelio?
Shinigami 2016-12-09 09:00
Kiek man teko susidurti... Dauguma rajonų valdininkų gyvena pagal savus, o ne Lietuvos įstatimus. Kai kurie yra atvirai "dėje" ant Lietuvos įstatimų ir jei nori jų rajone kažką daryti turi paklusti jų taisyklėms arba 10 metų sėdėti teismuose ir neaišku ar jie vykdys teismų sprendimus. Jau ne karta teko susidurti su valdininkais kurie ignoruoja ne tik įstatimus, bet ir teismų sprendimus. Bet dėl to nieko negali padaryti, kaip tik vėl duoti į teismą. Teismas vėl tik duos nurodimą, bet realiai valdininko nebaus, o valdininkas ir toliau teismo nurodimų nevykdys. Vienas verslininkas norėjo pradėti verslą kelis kilometrus nuo visu gyventoju ir komunikacijų. Tai valdininkas jam liepė planus derinti su telekomu. Tas paklausė, kam jam derinti planus su telekomu, jau ten telekomo nei kvapo. Artimiausi jų laidai už kelių kilometru. Bet valdininkas vis tiek liepė derinti su telekomu. Nežinau kaip baigėsi.