Litgrid paaiškino, kodėl Lietuvoje negalima turėti daugiau vėjo jėgainių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

atskalūnas 2016-12-30 09:22
Ponas Daivi, Jūsų pareiga prižiūrėti ir vystiti elektros tinklų plėtrą ir inovativumą, tai nerikia čia skiesti. Užimate aukštas pareigas ir prašau dirbti (sukti galvą)kaip pasiekti kuo didesnį vėjo jėgainių gaminamos elektros įsisavinimą ir tuo siekti, o ne pasakoti ko reiks, kad. Męs jums mokame solidzią algą, prašau dirbti Lietuvos labui, o ne lobistų. Kuo daugiaum vėjo pagaminamos elektros tuo męs laisvesni. Dirbam.
immortallt 2016-12-30 09:42
Geriausias būdas sparčiai padidinti vėjo gamybos kiekį nesukeliant elektros kainų - surasti didelį sklypą vakarų Lietuvuoje (buvo Plungėje ~1,000ha prasto derlingumo žemės), jei dar neišskaidė į 500 sklypų ir neišpardavinėjo. Atitiesi iki ten kabeli, kad ir 2GW ir prijungi tiesiai prie aukštos įtampos tinklų. Tada sklypą išskaidai į 10 projektų po 200MW (nežinau ar į 1,000ha tilptų 2GW, bet iliustracijos pavyzdžiui, tingėjau ieškoti konkretaus skaičiaus). Skelbi kiekvienam plotui aukcioną kas pusę metų ar greičiau (priklausomai kaip kainos tenkina) ir varai. Dar galima pasiūlyti arba leisti įsiskolinti mokesčiams 10 metų periodui (atpiginant kaštus) arba geriau paprasčiau - sukurti valstybinį fondą, iš pasiskolintų lėšų tarptautinėse rinkose ir paskolinti 15 metų laikotarpiui iki 80% sumos išsimokant per tuos pačius 15 metų ir užsidedant itin mažą maržą. Ne tik elektros pasigamintume patys, bet dar ir valstybė uždirbtų tiesiogiai, o ką jau kalbėti apie darbo vietas ir geresnį prekybos balansą.
Creatium 2016-12-30 09:54
O tai kaip ten tada gaunasi su tuo balansavimu, apie kurį čia straipsnis yra?
immortallt 2016-12-30 10:46
O kaip gaunasi su balansavimu ir rezervavimu kitų elektrinių? O kas beje vėjo jėgainių savininkams sumokės už tai, kad jie numuša rinkos kainą? Vidutiniškai vėjo jėgainėms tenka 1ct/kwh ir panašiai (>90%) 1ct/kwh rinkos kaina numušta vėjo. Beje, investicijos į tinklus ir balansavimą siekia iki ~1/5 to, kiek reikia investuoti vėjui. O tų investicijų reiks bet kokiu atveju. Na nebent nutariame visai atsisakyti gamybos su visam. Bet rezervo vis tiek reikės ir investicijos bus šiek tiek mažiau. P.S. o šiaip pagrindinę keliamą problemą matau trūkumą elektros tinklų pralaidumo.
aislandas 2016-12-30 10:53
Tas pats fondas finansuotų SGD dujų elektrines / kogeneracines biomasės (kaip parašyta kas 100MW pastatyti po 1-2 10-20MW). Vėliau, siekiant dar didesnės (energetinės) nepriklausomybės vystyti uždaro ciklo biodujų tinklą / taip pat ir per ateinančius 5-10 metų atsiras po truputį ir pasaugojimo galimybė elektromobilių tinkle. Taigi, bent jau po 50-150MW per metus nesunkiai galima prijungti be didelių demagogijų. Planuojami +200MW per ateinančius 10 metų yra visiškas absurdas.
immortallt 2016-12-30 14:02
P.S. ką siūlot alternatyvai vėjui gaminti elektrą Lietuvoje? Atominę, kurią jau pripažino nerentabilia baltarusiai ir Toshiba, kurie panašu atsisakinės branduolinės energetikos segmento? Dujos, kurios apie trečdaliu brangesnės gaminant elektrą ir dabar, o ateityje garantuotai brangs (plius už taršą nemokama nieko). Anglys, kurios pigumu ir prilygsta vėjui Lietuvoje, jei nemokami taršos mokesčiai. O daugiau nelabai ir yra kas, tik importas. Viskam reikia rezervavo ir balansavimo, vieniem daugiau, kitiem mažiau. Pigiausia pagal kintamus kaštus turbūt anglys, tada vėjas. Pridėjus balansavimą ir rezervavimą - tas pats, anglys ir vėjas. Paėmus visą veikimo laikotarpį, anglys susikeičia su vėju vietomis. Dujos konkuruoja tik su atomine, o nauja atominė kažkur toli už jūrų marių. Panašu, kad 10-15 metų laikotarpiu, net dyzeliniai generatoriai Lietuvoje elektrai gaminti būtų pigiau, nei atominė.