Išgyvenimo ABC: ką daryti, kad jūsų kompiuteris ištvertų masinę kompiuterių ataką  (5)

Bent 200 tūkstančių adresatų, mažiausiai 150 šalių – tiek jau nukentėjo nuo penktadienį kompiuterius ir jų savininkų nervus pradėjusio ėsti kompiuterinio kirmino. Patekęs į kompiuterį su „Windows“ programine įranga, jis visus duomenis užblokuoja ir reikalauja išpirkos už jų grąžinimą. Lietuvoje taip pat yra šios kenkėjiškos programos aukų. Tad kaip nuo jos apsisaugoti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį pradėta ataka nesitaikoma į konkrečius taikinius, ji sparčiai plinta ir yra unikali tuo, kad kenkėjiška išpirkos reikalaujanti programa platinama kartu su kirminu.

Vadinasi, per vieną kompiuterį automatiškai užkrečiamas visas tinklas.

  • Pas svarbiausias punktas – iškart įdiekite „Windows“ atnaujinimus, nes „WannaCry“ virusas naudojasi programinės įrangos saugumo spraga. „Microsoft“ dar kovo mėnesį išleido atnaujinimą, kuri neleidžia kenkėjiškai programai prasmukti į kompiuterį, tačiau milijonai žmonių jo dar nėra įsidiegę. Atnaujinimą galite atsisiųsti čia. Nepamirškite po įdiegimo perkrauti kompiuterio. Ekspertai pataria, kad leistumėte „Windows“ automatiškai įdiegti svarbius atnaujinimus – taip išvengsite panašių problemų.
  • Patarimas, kurio visada reikėtų laikytis, ne tik siaučiant „WannaCry“ – neatidarinėkite neaiškių failų ir nuorodų, gautų elektroniniu paštu ar socialiniais tinklais. Programišiai dažnai taip mėgina suvilioti potencialias aukas – atsidarius užkrėstą failą ar svetainę, virusas iškart įšliaužia į jūsų kompiuterį.
  • Pasidarykite savo kompiuterio duomenų kopijas. Vėlgi, tuo turėtumėte rūpintis reguliariai. Jeigu daug informacijos kompiuteryje nekaupiate, galbūt užteks ją visą išsisaugoti į USB raktą. Arba pasvarstykite apie išorinio kietojo disko įsigijimą. Svarbu – duomenys turi būti ne tik perrašyti į kitą laikmeną, bet ir atjungti nuo kompiuterio, kad neužsikrėstų virusu. Internetinės duomenų saugyklos yra patogu, tačiau jos nėra visiškai atsparios kitokio pobūdžio programišių atakoms.

  • Nemokėkite išpirkos. Nėra jokios garantijos, kad nusprendę sumokėti reikalaujamą kelių šimtų dolerių išpirką, atgausite priėjimą prie savo duomenų. Taip pat nėra jokios garantijos, kad programišiai dar kartą jūsų neatakuos ir nepareikalaus didesnės sumos.

  • Turėkite antivirusinę programą. Daugelis mokamų antivirusinių programų itin operatyviai reaguoja į naujas kibernetines grėsmes ir apsaugo savo klientus. Jeigu dabar negalite leisti sau įsigyti tokios programos, nemaža dalis jų suteikia galimybę kurį laiką jos privalumais pasinaudoti nemokamai. Taip bent kuriam laikui apsaugosite savo kompiuterį.

  • Jeigu naudojatės viešu Wi-Fi tinklu, pažymėkite kompiuteryje, kad jis toks ir yra. Sistema paprastai paklausia, ar tinklas, prie kurio prisijungiate, yra namų, ar viešas. Taip operacinei sistemai pranešama, kad čia gali tykoti pavojai, ir ji automatiškai stipriau apsaugos pažeidžiamas programinės įrangos vietas.

  • Ryšių reguliavimo tarnyba sistemų administratoriams siūlo izoliuoti komunikaciją organizacijų tinkluose UDP prievadais 137 ir 138 bei TCP prievadais 139 ir 445, kuriais virusas plinta tinkluose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (5)