Sakote, Lietuvoje nėra gerai apmokamo darbo? Darbuotojų paklausa tokia, kad jau galvoja juos vežti iš Baltarusijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2017-06-06 11:27
Jau tik nereikia įsivaizduoti kad baltarusių geri specialistai čia labai nori. Geriausi į Vakarus, blogesni į Čekiją ar Lenkiją mieliau važiuoja. Pas mumis kas liko. Aišku kas. Nevažiuos čia geri specai.
glodrax 2017-06-06 12:46
Labai dėkoju už suskirstymą. Kitaip būčiau nesupratęs, kur važiuoja geri, kur blogi ir kokie lieka...
technologas 2017-06-06 13:47
Geram žmogui negaila Straipsnį paskaičius galima įsivaizduoti kad eilės dorų ir gabių baltarusių prie sienos laukia kada gi čia galės įvažiuoti pasidarbuoti.
jijami5 2017-06-06 15:19
Atsibodo jau tie propagandiniai straipsniai apie tai kaip IT srityje viskas rožėmis klota ir jog studentai nespėja baigti antro kurso o jau su gerai apmokamais darbais... Kodėl tada i kiekvieną poziciją IT srityje yra tikrai pakankamai kandidatų, o į apmokamas praktikas šimtais, darbo skelbimų palyginti mažai, ieškoma su minimaliai 2 metais darbo patirties ir mažai kas apsiima mokinti(nebent programuoti 6mėn dirbant už dyką už pažadą jog gal įdarbins). Nenorint dirbti programuotoju, bet IT srityje išvis košmaras norint pradėti karjerą, o pila ištisai straipsnius koks gyvenimas IT sferoje nuostabus, atrodo jog rašo ne tam kad patenkinti trūkumą, bet kad sumažinti algas IT sferoje.
Rukis 2017-06-06 17:44
Būtent. Kas čia tokie prisisvaigo, kad priima studentus ir apmokina dirbt patys. Be abejo jei turi patirties mažiausiai 2 metus, tada darbo paieškoms daug vargo dėti nereiks, bet jei esi žalias studentas tu esi niekam nereikalingas. Čia yra faktas ir nieko nepadarysi. Kas dėl pabėgimo į kitas įmones, tai duok studentui sutartį, pagal kurią jis bus apmokintas darbui ir pasižada dirbti įmonėje tarkim 2 metus. Kame problemos sutartis sudarinėt? Mielu noru pasirašyčiau 2 metus dirbt jei mane pilnai apmoko.
Arthuras 2017-06-06 18:09
Eini dirbt už minimalią algą pradžioj, pramoksti - prašai atlyginimo pakėlimo.
Rukis 2017-06-06 18:36
Mielu noru, tik kuri IT įmonė pasiryžusi mane apmokyti darbui ir mokėti minimalų atlyginimą? Esmė ta, kad net neapmokamos praktikos neima be kažkokios patirties ar įgyvendintų projektų. Visi nori kad turėtum kažką parodyt. Logiška, jei ateini dirbti už atlyginimą, o ne NEMOKAMAI. Įsivaizduok, ieško įmonė praktikanto neapmokamai praktikai, reikalauja kad turėtum praktinių žinių su tokiais įrankiais, kurių "Universitetas" tikriausiai net nežino kad egzistuoja. Apmokyti, be abejo, neapsiima, nes kam gi reikia, atsiras kuris mokės ir sutiks nemokamai dirbt. O ar juk ne tai ir yra tikslas nemokamos praktikos, kad ateini į įmonę dirbti, pasisemti žinių ir kažką padaryti, įgyvendinti, kad galėtum vėliau sakyti "Aš moku" ir galėtum vėliau įsirašyti savo darbus į CV? Ir po viso to pradėti dirbti už pinigus? Po galais, yra UABėbų kurie galvoja, kad praktikantas turi mokėti viską. Tarkim įmonė užsiima puslapiu kūrimu, tai neapmokamos praktikos praktikantas turi mokėti sukurti 15min lygio puslapį nuo A iki Z. Neapmokamas Full-Stack profesionalas ieškomas? Kai paskaitai reikalavimus pradedi galvoti, kad nei vienas atitikdamas jų reikalavimus neeitų pas juos dirbti, o patys kurtų verslus ir būtų patys sau bosai. Įdomu ar tokiems pasiseka rasti vergų.
Arthuras 2017-06-06 18:49
Arba situacija pasikeitė per keletą metų, arba kažkur meluoji. Universitetui ir nereikia žinot įrankių - karkasų ar kt. šūdo. Universitete gali išmokti pačius principus, kuriais yra paremti tiek karkasai.
tomisk 2017-06-06 22:41
Papriestarausiu komentatoriams - straipsnyje yra bent dalis tiesos. Rimtu darbuotoju truksta, tad rimtos imones jau ima nesenai pabaigusius studijas, apmoko ir tuo paciu moka neprasta atlyginima. Darbdavio zodziais "su jais net paprasciau - nusilipdai specialista kokio tau reikia, o su tais kurie su patirtim kartais buna sunkiau, nes jie nenori keisti savo darbo stiliaus" Ziuriu i naujai iskeptus darbuotojus ir galvoju kad mano laikais butu buvusios tokios galimybes kaip kad yra dabar. Nemazai teko atvargt kol i dabartine pozicija pakilau, o jie dar zali ir jau ant kulnu lipa. Zodziu specialistu yra trukumas, tik mazos firmeles sito dar nezino matyt - nesistengia islaikyt darbuotojo - tipo eileje i darbo vieta desimtys zmoniu laukia. (deja jie klysta - situacija keiciasi) Tai va kai kuriems ir susidaro ispudis kad Lietuvoj nera normaliai apmokamu darbo vietu. Yra ir net gali rinktis.
FtBall 2017-06-06 23:15
Pritariu Arthuras'ui. Trumpai: Jei rodai iniciatyvą, tai lengvai įsiarbinsi. Ilgai: Man pradėt nebuvo sunku. Universitete pradėjau programuot. Buvo toks 15 kreditų dalykas "Problemų sprendimu grįstas projektas" - įmonių ar dėstotojų sugalvotos užduotys, kurias studentai daro susiskirstę grupėmis, o dėstytojai vadovauja. Grupėje buvom keturiese, dviese darėm android app'są, kiti du - api/web. Kažką tai suklijavom, lyg ir veikė... Kitą pusmetį, dėstytojas klausia, gal kas norėtų vieną projektėlį padaryt. -- why not? Tai su tokia pradžia siunčiau CV. Ir gavau porą pasiūlymų!! Nors norėjau su Java backend'ą daryt, bet pasiūlymai buvo darbas su duombazėm arba Javascript'as. Tai įsidarbinau front end programeriu.
kukulis4 2017-06-07 07:39
Mano patirtis, siek tiek is darbdavio perspektyvos, nes tenka dalyvaut darbuotoju atrankose. Buna visaip - ieskom kokiu analitiku arba testuotoju, reikia dvieju. Per menesi gaunam kokius septynis CV: du, panasu, kad siuncia visiem is eiles, kiti du aiskiai neturi reikiamu igudziu, dar du atrodo verti pokalbio, ir vienas, panasu, kad gali buti tinkamas. Kvieciam pastaruosius tris. Is ju du, principe butu tinkami, bet tas, kuris atrode geresnis, pasirodo, tiesiog sniukstineja darbo rinka, ir nera pasiryzes keist darbo be zenkliai geresniu salygu, nei kad turi dabar. Tai vat daugmaz toks pasirinkimas tarptautinei IT kompanijai, kur dirba arti 200 zmoniu ir vidutinis atlyginimas netoli 2k eur i rankas ir kruva kitu bonusu. Su programuotojais ar architektais situacija dar prastesne. Taip, jeigu mokam adekvatu atlyginima, mes norim zmogaus su patirtim. Del praktikos, ir galimybiu isidarbint. Priimam IT studentus praktikai, praktikos laikotarpiu mokam atlyginima, didesni nei kad MMA. Mes darom dar geriau - turim isteige akademija.it, kur ruosiam programuotojus ir testuotojus - cia gali kreiptis zmones absoliuciai be IT backgroundo - velgi, musu keturiu kompaniju geriausiu specialistu yra apmokomi, turi praktika, kurios metu mokamas atlyginimas, ir po jos - galimybe isidarbinti vienoje is kompaniju. Supraskit - imones daro daug, kad prisiviliotu gera specialista, ar jauna, nepatyrusi zmogu, taciau su perspektyvomis. Dar reikia suprasti, kad konkreciai tu nebutinai esi perspektyvus IT studentas, gal tau tik taip atrodo. Galbut tu, viso labo, esi ofisinis planktonas, ka darbdaviai puikiai mato ir supranta. As pats IT studijas baigiau pries 10 metu, ir galiu pasakyt, kad is musu apie 200 baigusiu bakalaura, labai nedidelis procentas tapo tikrai auksto lygio specialistais. Daugkas pardavineja "kazka su kompais", daugkas sukineja varztelius kokiam kilobaite ar panasiai, daugkas atrado save kitoje srityje, kur IT specialybe naudinga tik kaip keletas papildomu skillu. O tokiu, kas sendien dienai kuria tikrai auksto lygio hardware ar software galeciau suskaiciuot ant koju ir ranku pirstu. Apie Ukrainos ir Baltarusijos (taip pat ir rusijos) IT specu poola - taip, tiesa, ten galimybes pasisamdyti gera specialista yra didesnes nei kad Lietuvoje. Del to mazos kompanijos bando pasisamdyt zmoniu ten, kas apsimoka, nors ir yra sudetinga. Didesnes kompanijostiesiog steigia IT centrus tose salyse, kas yra daug paprasciau.
kernel_panikuoja 2017-06-07 09:41
Nezinau, ka tu vadini "planktonu". Jeigu tai jokio rezultato, arba labai prasta rezultata rodantys zmones - tai jie bet kuriuo atveju tam ofise ilgam ir neuzsilieka (bent jau dazniausiai). Jeigu tai patenkinama/vidutini rezultata rodantys zmones, su patenkinama/vidutine motyvacija ir zema/vidutine iniciatyva - absoliuciai normalus darbuotoju tipas tam tikrose darbo vietose, pvz., enterprise'e. Man tai visada buna kiek juokinga, kai klasikinio enterprise'o imones pradeda spangti kazkokias aukstas materijas apie inovacijas, modernumus, pasaulio keitimus ir super amazing life change'ing darbo pobudi, kai tas darbas yra elementari helpdesk'o operatoriaus ar eilinio JAVA/C# backend/application server platformer'io/koderio vieta. I ta maza pasauleli, sudaryta is dress kodu, formaliu proceduru ir taisykleliu, laginanciu Windows 7 remote terminalu i laginanti Windows 2008 servaka, zmones eina is esmes del vienos priezasties - auksto atlyginimo. Noreciau pamatyti statistika, kiek programeriu ten "gaudo kaifa" kodindami kazkokius backend'u modulius uzsienyje veikiancioms nuobodzioms sistemoms, taisydami kitu parasyta suda ir per "bandeliu diena" snekdami apie savo amazing darba. Didele dalis enterprise IT darbo tiesiog nera moraliskai "reword'inantis" - tad nereikia isivaizduoti, kad ypatingi talentai ar asmenybes eis i tokias vietas. Mano mintis stai kokia - enterprise'as turi daug pinigu ir moka gera alga uz padaryta darba. Zmones ten eina uz X rezultata pasiimti Y atlyginimo, is kurio moka paskolas namams ir nauju automobiliu lizingus. Toks yra "neformalus" deal'as ir cia nera daugau apie ka "lialiakint", o geru specialistu visada truko ir truks - ne tik IT srityje. Zinoma, kitokio profilio imonese situacija gali buti kitokia - netaikau savo komentaro visoms IT imonems, daugiau visokioms "Callcredit", "Intermedix" ir pan. tipo kontoroms.
immortallt 2017-06-07 10:09
FtBall, klausimas, tik kodėl tame projekte buvo tik 4 studentai. Kiti jau kitur patirties įgijo? Čia retorinis Planktonas, tai tie, kurie niekada nesukurs nieko gero, niekada nieko naujo nepasiūlys. Jokio progreso iš jų pačių. Robotukai, vergai, kurie galbūt atliks patikėtą užduotį. Tokių pridėtinė vertė nepalyginamai mažesnė, nei iniciatyvių. Ir algos skirtumas atitinkamas.
Arthuras 2017-06-07 10:58
Pritariu kernel_panikuoja. Motyvuoja ne tik pinigai, o įdomus, sudėtingas, kūrybiškumo reikalaujantis darbas. Tikėtis, jog aukšto lygio specialistas, kuris gyvena darbu, dirbs su entuziazmu monotonišką darbą... Naivu. Kad ir kiek jam bemokėtum.
kernel_panikuoja 2017-06-07 11:06
Planktonas naturaliai reikalingas, del to ir egzistuoja. Dazniausiu atveju rezultata ir implementuoja ne vienas zmogus, o armija mikimauzu, paskirai dirbanciu prie konkrecios sistemos dalies/komponento. Niekam nereikia 50 sistemos architektu (kurie menesi laiko iniciatyviai, inovatyviai gincysis del stringu pavadinimu) ir 1 koderio robotuko, kuris programuos 3 metus kazka, ko tada niekam nereikes. Reikia 50 koderiu, kurie short-time-to market aspektu darys kazka pagal suprojektuota architektura ir aisku timeline'a ir 1 gero architekto, kuris viskam diriguos (supaprastintas palyginimas). Siaip viskas remiasi i konkretaus darbo specifika ir negalima visko taikyti visiems. As ir netaikiau visiems, bet pilna IT srities darbu, kur darbo monotoniskumas, mechaniskumas ir pobudis nedaug skiriasi nuo maksimos kasos - sedi zmones kaburkese ir maigo PC pagal kasdieninius reikalavimus/ticket'us/specifikacijas. Planktonas nera savaime blogai (is kullis4 komentaro supratau, kad kaip ir negerai jis), nes dalis korporaciju vien ir laikosi ant to planktono, be jo net neturetu produktu.
immortallt 2017-06-07 11:08
Tai planktonas reikalingas, bet planktonas ir gauna planktono atlyginimą. Ir niekur niekas nesakė, kad planktonas yra blogai. Bet jo yra daug, trūksta visada išskirtinių.
kukulis4 2017-06-07 18:07
Butent. As niekur ir nerasiau, kad panktonas kaipo socialinis fenotipas yra blogai, ar nepageidaujamas. Blogai, kai jis pradeda save neadekvaciai vertint.
FtBall 2017-06-07 20:03
Iš ~50 studentų, ~20 pasirinkom projektą ir susiskirstėm į grupes po 3-5. O ką mes ten darėm - darbas kokybiškesnis už daugumą bakalaurinių darbų. Keli šio projekto dalyviai ir įsidarbino įmonėse, kurioms darė projektus.
alibaba 2017-06-07 23:12
Šitoj vietoj stipriai klysti. Galiu pasidalint asmenine patirtim. Šiuo metu pats dirbu IT srityje, programuotoju. Bakalauro studijas baigiau 2016m. Dirbti pradėjau po antro kurso. Antram kurse, pavasario semestro metu dirbom prie grupinių projektų, po 2-3 žmones. Dėstytojas pats buvo dirbantis įmonėje ir semestro gale paklausė ką planuojam veikti vasarą, ar neieškom darbo. Atsakius, kad esam atviri pasiūlymams, buvom pakviesti į darbo pokalbį. Kartu su manim priemė dar 7 žmones, iš kurių buvo 3 kursiokai. Pasikartosiu, kad visi buvom šviežiai užbaigę antrą kursą. Jokių CV siuntinėjimų, jokių nesamonių apie 2-3 metų patirtį, geresnis negu padorus atlyginimas: ~1,5k LT (buvo dar seni geri litai) į rankas. Noriu pabrėžt, kad prieš įsidarbindamas neturėjau jokios darbo patirties. Ne tik pagal specialybę, bet apskritai. Nebuvau ir programavimo genijus. Kas liečia apmokymus... Apmoko ir pasirašyt, kad išdirbsi tam tikrą laiką, tikrai neprašo. Žino, kad dėl IT specialistų konkuruoja daug įmonių ir jei tu jų nepriviliosi kažkaip tai jie nueis kitur. Čia nėra kaip kitose srityse, kad žmonės aukštuosius baigę drebėtų kur darbą gaut ( only in LT ;/ ). Tai tiek šiam kartui.
Rukis 2017-06-08 00:06
Man atrodo gyvenam skirtingose dimensijose. Gal man tiesiog nepasisekė su Universitetu/dėstytojais. Nežinau. Pabandęs pora kart savo iniciatyva kažkur nemokamos, bet realios praktikos gaut nusivyliau ir kaip sakant visas entuziazmas baigėsi. Nenoriu juodint nei Universiteto, nei savo dėstytojų, todėl tai paliksiu paslaptyje. Vis dar studijuoju. Mano fakultete tai vienintelės IT studijos, be mūsų daug matematikų ruošia. Kitaip sakant darbdavys paklaustų: O tai kaip čia IT specialistus ruošia pas jus? Kitas dalykas kažkokių tai projektų grupėse dar neteko daryt. Tikriausiai ir neteks. Egzaminų tvarkaraštį tik prieš savaitę gavom. Pamiršo kad egzistuojam Spėju baigėt Vilniaus Universitetą arba KTU. Visiems žinomos vietos, todėl ieškodami praktikantų įmonės ir kreipiasi pas jus. Ar ne? Ir kokiuose puslapiuose ieško praktikantų?