Ką reikia žinoti perkant „Xiaomi“ išmaniuosius telefonus: kuo skiriasi Kinijos ir pasaulinei rinkai skirtos versijos, kaip galima tapti testuotoju ir kodėl būtina patikrinti programinę versiją  (3)

Visai neseniai pasiūlėme susipažinti su pagrindinėmis „Xiaomi“ modelių šeimomis ir kaip jos skirstomos. Tačiau išmaniųjų telefonų pavadinimai nėra vienintelė problema. „Xiaomi“ savo įrenginiuose naudoja kelias operacinės sistemos versijas, todėl šiandien siūlome susipažinti su esminiais skirtumais ir panašumais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-06-29 Ką reikia žinoti perkant „Xiaomi“ išmaniuosius telefonus: kuo skiriasi Kinijos ir pasaulinei rinkai skirtos versijos, kaip galima tapti testuotoju ir kodėl būtina patikrinti programinę versiją  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pradžių, vertėtų žinoti tai, jog „Xiaomi“ savo įrenginiuose naudoja „MIUI“ operacinę sistemą, kuri yra sukurta „Android“ operacinės pagrindu. Tačiau pati „MIUI“ skirstoma dar į keletą grupę. „Xiaomi“ operacinė sistema turi dvi versijas pagal regioną - tai kinų (China) ir pasaulinę versiją (Global). Tad jei prie telefono pavadinimo rašoma „International Version“ arba „Global Version“, tai tarptautinei rinkai pritaikytas telefonas. 

„China“ ir „Global“ - kuo skiriasi?

Iš esmės šios dvi versijos skiriasi labai nedaug. Kinijos rinkai skirta versija neturi „Google“ aplikacijų ir pasižymi nemažu kiekiu kiniškų programėlių, kurios naudingos tik tuo atveju jeigu gyveni pačioje Kinijoje ar kažkur Azijoje. „China“ versija taip pat pasižymi tik trimis kalbomis - anglų ir dvejomis kinų kalbomis.

Jeigu gyvenate Europoje arba tiesiog už Azijos ribų - Jums derėtų naudotis „Global“ programine įranga. Kodėl? Nes ji yra skirta tiems, kurie „Xiaomi“ įrenginiais naudojasi už Kinijos ribų. Standartiškai ši versija pasižymi visomis „Google“ aplikacijomis, tokiomis kaip „Gmail“, kontaktai, muzikos programėlė ir pan. Taip pat „Global“ versija neturi jokių Kinijos rinkai būdingų programėlių.

Verta paminėti ir tai, jog „Global“ versija pasižymi ir daugiakalbystės galimybės ir turi pasiūlyti ganėtinai nemažai kalbų. Standartiškai „MIUI Global“ pasižymi tomis kalbomis, kuriose „Xiaomi“ telefonai parduodami oficialiai. Tačiau tai dar ne viskas ką reikėtų žinoti apie „MIUI“, nes tiek „China“ tiek „Global“ versijos turi dar keletą pasirinkimų.

Tiesa, renkantis telefoną taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ar Jūsų norimas modelis turi užsienio rinkai skirtą operacinės sistemos versiją ar yra skirtas tik Kinijos rinkai. Pavyzdžiui, toks telefonas kaip „Xiaomi Mi4c“ turi tik Kinijos rinkai programinės įrangos versiją, tačiau „Xiaomi Redmi Note 4“ turi ir „Global“ versiją.

„Stable ROM“ ar „Developer ROM“? Ką pasirinkti?

Be to, tiek Kinijos rinkai, tiek pasaulinė versijos turi dvi skirtingas variacijas.

Pirmoji - stabili versija (Stable), kuri naudojamuose visuose oficialiai parduodamuose įrenginiuose pagal atitinkama regioną - pavyzdžiui, perkant iš oficialaus platintojo Kinijoje ar Lietuvoje - Jūs turėtumėt gauti įrenginį su „Global Stable“ versija.

Antroji versija – kūrėjo (Developer), kuri iš esmės skirta tiems, kurie nori išbandyti naujas planuojamas funkcijas ar aktyviai prisideda prie operacinės sistemos tobulinimo (ieško sistemos klaidų, praneša apie patirtus nesklandumus ar rastus trūkumus ir pan.).

Bene didžiausias skirtumas tarp šių dviejų versijų yra tas, jog stabilioji versija (Stable) atnaujinimus gauna maždaug kas mėnesį, o kūrėjo versija (Developer) atnaujinama kiekvieną savaitę. Vertėtų paminėti ir tai, jog kūrėjo versijoje visi įrenginiai turi lietuvių kalbą, tačiau tokiu atveju reikia nepamiršti pasirinkti „Global“ programinę įrangą.

Svarbu atkreipti dėmesį, jog norint naudotis kūrėjo versija, reikėtų ją patiems įsirašyti, nes dažniausiai telefonai parduodami su stabilia versija. Jeigu ketinate eksperimentuoti su savo telefonu ar tiesiog norite išbandyti vadinamąją „Developer“ versiją – Jums ją reikėtų atsisiųsti iš oficialaus MIUI puslapio, kuriame rasite ir visas instrukcijas kaip ją įdiegti.

Pirkote telefoną iš Kinijos – pasitikrinkite ar naudojama oficiali programinė įranga

Būna ir taip, jog perkant „Xiaomi“ išmaniuosius telefonus iš mažiau žinomų Kinijos internetinių parduotuvių galima susidurti su netinkama programine įranga. Kinų pardavėjai nesivargina įrašyti oficialios operacinės sistemos ir tiesiog nurootina, ištrina jų nuožiūra nereikalingas programėles ir negana to, turi keistą pomėgį į telefoną įkelti nereikalingas, o kartais net ir kenkėjiškas programas - visa laimė, kad jas galima ištrinti ir įrašyti teisingą programinę įrangą.

Todėl nusipirkus „Xiaomi“ išmanųjį telefoną visuomet pravartu pasitikrinti ar Jūsų telefone įdiegta tinkama programinė įranga. Kaip atskirti oficialią programinę įrangą nuo neoficialios?

Visų pirma – reikėtų žinoti, jog stabili „MIUI“ versija turi keturis skaičius savo pavadinime (pavyzdžiui, jeigu naudojate „Xiaomi Mi 5“, tai Jūsų programinės įrangos pavadinimas turėtų būti: V8.2.2.0.NAAMIEB). Jeigu Jūsų telefone naudojama kūrėjo programinės įrangos versija – ji turėtų turėti tik 3 skaičius.  

Aukščiau esančioje iliustracijos Jūs matote neoficialios programinės įrangos pavadinimą - „MIUI“ versijoje nurodyti net 5 skaičiai, o taip pat papildomai dėmesį galima būtų atkreipti ir į raides.

Nors rašoma, jog tai yra „MIUI Global“ versija, tačiau serijos numeris yra MAACNDD. Paryškintos CN raidės rodo, jog tai iš tikrųjų yra Kinijos rinkai skirtas modelis. „Global“ versija dažniausiai serijos numerio viduryje turi raides MI - pavyzdžiui, NAAMIEB. Taigi, norint atskirti ar tai yra oficiali ar ne versija - svarbiausia atkreipti dėmesį į skaičių kiekį ir serijos numerio raides.

Jeigu įsigyjote modelį su netinkama programine įranga - rekomenduojame kreiptis į pardavėją, jog jis pasirūpintų, jog Jūsų telefone būtų įdiegta tinkama ir oficiali įranga. Neretai tai gali reikšti, jog įrenginį teks siųsti atgal į Kiniją, o tai užtruks nemažai laiko, todėl galite pabandyti apsilankyti oficialiame MIUI puslapyje, kuriame rasite ne tik Jums reikiamą programinę įrangą, tačiau ir visą informaciją kaip ją atnaujinti ar įrašyti iš naujo. 

 

Tik nemanykite, kad šita situacijų įvairovė liečia tik „Xiaomi“. Pasigilinus paaiškėja, kad pas „Xiaomi“ kaip tik viskas labiausiai sutvakyta, tiesiog reikia žinoti taisykles ir produkcijos spektrą. Pas kitus gamintojus chaoso dar daugiau, tačiau apie tai dar rašysime kituose straipsniuose. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Lukas Snarskis
(43)
(4)
(39)

Komentarai (3)