„Rusų daliniai“ JAV kariuomenėje – pamatykite, kas pratybose atstoja Rusijos kariuomenės ginklus (Video)  ()

Pratybos yra būtina kareivio išsilavinimo dalis. Jos padeda mūšiui paruošti mintis ir kūną ir saugioje aplinkoje įgyti patirties. Tačiau juk potencialus priešas kartu pratybose dalyvauti negali. Todėl naudojamos specialios imitacinės mašinos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kažkur giliai Kalifornijos dykumoje JAV karinės pajėgos dešimtmečius treniruojasi Trečiajam pasauliniam karui - ši praktika atsirado dar Šaltojo karo laikais ir niekur nedingo.

Fort-Irvinas (Fort Irwin) – didžiulis pratybų poligonas, jau beveik 40 metų leidžiantis treniruotis ateities konfliktams. Pratybos yra būtinos ir turi būti kiek įmanoma realistiškesnės, todėl kažkas turi vaidinti priešininką. Aišku, potencialiai priešiškos šalys savo karinės technikos tokiems veiksmams neskolina, todėl tenka pasikliauti vaizduote ir išradingumu.

Būtina paminėti, kad kariai turi pereiti sudėtingus teorinius mokymus, kurie leidžia atpažinti priešo ginkluotę. Per pratybas naudojamos mašinos nėra tam skirtos, todėl didelis dėmesys jų tikslumui nėra skiriamas. Daug svarbiau yra tai, kaip jos juda ir kaip yra naudojamos priešo ginkluotėje.

Skirtingos kariuomenės dažnai pasižymi skirtingomis strategijomis ir doktrinomis. To paties tipo šarvuotos mašinos gali pasižymėti skirtingomis paskirtimis skirtingų šalių pajėgose. Tačiau kariams vis tiek reikia suteikti galimybę atpažinti kai kuriuos bruožus mūšio lauke. Todėl JAV ir turi keletą specialių mašinų, sukurtų apsimesti Rusijos karine technika.

Pirmoji straipsnio nuotrauka – geras pavyzdys. Tai – „Humvee“ visureigis su papildomomis kėbulo plokštėmis, kad galėtų vaidinti BRDM-2 – amfibinį žvalgybinį šarvuotį. Visureigio priekyje pritvirtintos kelios papildomos plokštės sudaro įspūdį, kad tai – amfibinė karinė technika. Viršuje taip pat matomas tipiškas BRDM-2 bokštelis.

Toliau – BMP-2 pėstininkų kovos mašina. Tiksliau, jos kopija, sukurta ant M113 šarvuotos pėstininkų mašinos. Vėlgi, matyti, kad viršuje buvo pridėtas bokštelis, modifikuotas kėbulas, kad šarvuotis primintų amfibinę mašiną. Nors su tikru BMP-2 šio pratybų įrankio nesupainiosi, jis nuo originalaus M113 gana stipriai skiriasi.

Galiausiai, pateikiame ir vieną ne antžeminės technikos pavyzdį. Tai - UH-1H sraigtasparnis, įprastai skirtas karių ir krovinių transportavimui, nors turėjo ir kulkosvaizdį ar net raketų paleidimo sistemas. Tačiau čia jis paruoštas ne tikram mūšio laukui, o pratyboms.  Matyti pridėta nosis ir JAV karinėms pajėgoms kiek neįprastos spalvos. Šis UH-1H apsimetinėja rusišku Mi-24 sraigtasparniu, nors panašumų tikrai nedaug. UH-1H nuotrauka daryta dar 1985 metais, bet ta pati praktika tęsiasi ir šiandien.

Žinoma, panašių priešus atstojančių technikos vienetų yra ir daugiau. Rusijos kariuomenėje gausybė ginklų, kurie gaminami dar nuo Šaltojo Karo laikų, todėl JAV savo priešus atstojančių mašinų dažnai neatnaujina - tam tiesiog nėra poreikio. Juk kariams ir taip reikia vaizduotės, kad persirengęs „Humvee“ virstų BRDM-2.

Štai važiuojantis netikras BMP-2

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()