Europos miestus užplūs nemokamas internetas: įstatymą priėmė pats Europos Parlamentas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

zipper 2017-09-18 17:04
Nemokami Wifi prieigos taskai gal ir geras dalykas, tačiau reiktų nepamiršti ir kibernetinio saugumo pavojų naudojantis laisvai prieinamais Wifi taškais. Kam dažnai tenka naudotis nemokamu Wifi patariu nusipirkti VPN kuris ne tik neatskleidžia vartotojo vietos internete, bet ir užšifruoja duomenis, dėl ko juos daug sunkiau pavogti. Ir aišku prieš perkant vertėtų įsitikinti ar VPN tiekėjas yra patikimas.
immortallt 2017-09-18 17:32
Man atrodo, efektyviau ir naudingiau būtų, jei pinigus skirtų mobiliųjų tinklų plėtrai. Interneto kaina tiesiog būtų mažesnė, ir ne tam trijų metų laikotarpiui, o su visam. Dabar max 5 metus pastovės įranga, nusidėvės, ją išmes ir nebebus interneto. Ir Lietuvoje tai iš vis mažai kam aktualu, kai už 8€ gauni ~5GB duomenų ir neribotus pokalbius su m. parašu.
AAA000 2017-09-18 19:00
mobilus neturi tokiu pralaidumo gaimybiu kaip wifi. techniskai neimanoma suteikt dideles siuolaikines interneto spartos miesto tankumo gyventoju kiekiui. ten kitokia technologija. siaip galetu but kazkoks kitoks grandiozinis planas nemokamam internetui. sutiestu kabelius ir sustatytu wifi taskus kvadratiniu tinkleliu kas 200m, pvz visose vietovese, kur sakykim gyventoju tankumas nuo 100 iki 500 vnt/kvadratiniam kilometre. jei tik bendruomene surenka sakykim 20% norinciu parasu. ar kazkaip panasiai. dabar panasu kad cia wifi irangos tiekejai pramuse parama, o ne gerove rupinasi aisku geriau negu nieko visai nebutu siuloma.
UTF16 2017-09-18 19:42
Kas yra beveik visiškai bevertis dalykas vos tik iškeli koją iš Lietuvos, nepaisant tų visų „nerealiai fantastinių“ tarifų Europos Sąjungoje su penkiom išimtim, visokiom „sąžiningo naudojimo nuostatom“, sutarties pasirašymu metam ar ilgiau, plėšikiškais mokesčiais viršijus tų gigabaitų limitą, tuo, kad reikia specialaus modemo ir kad jis kainuoja, galimais greičio ribojimais nuo tokios iki tokios valandos ir t. t. ir be galo. Ar Lietuvoje mažai kam aktualu keliauti ir užsiiminėti bizniu užsienyje, tai čia jau kitas klausimas.
Finalfour 2017-09-19 01:07
5 Gb yra labai mazai, ir tas nervina. O uz neribota +neriboti pokalbiai ir sms - 21 eu, tele2, ir cia pigiausia kol kas...
FtBall 2017-09-19 08:26
Atsižvelk į tai, kad 6 mėnesius nemokėsi. Tai vidutiniškai mokėsi 15.75 už neribotą internetą. Prieš porą metų tiek už 15GB mokėjau. O dabar - 16GB Tele2 - ~9€.
immortallt 2017-09-19 09:32
Kur užsienyje nėra naudos? Į metus iki 6 kelionių, visur viskas veikia ir kainuoja palyginus pigiai. Tai yra, net pigiau, nei pirkti vietinę kortelę daugumoje šalių. O jei užsiimi verslu, tai susimokėti 5€ už 1GB yra juokas pro ašaras. Naudojant internetą su reikalais, o ne "katinukus" žiūrėti, tau to 1GB užteks daugiau nei mėnesiui. 4GB mažai? Ką jūs ten darot? Kiaurą dieną youtube žiūrit? Aš neišnaudoju niekaip. Aišku, namie turiu kitą internetą, bet kalba eina ne apie namie. Neribotas internetas? Jei namie turi šviesolaidį, nesuprasiu, kam jums toks reikalingas... Beje, pasižiūrėkit, kiek užsienyje kainuoja 20GB internetas. Vokietijoje šviesolaidis namie, priklausomas nuo regiono, laisvai ir 70€/mėn gali kainuoti. Ir torrent'ų nebandyk siųstis, atjungs internetą. Tikrai nesakau, kad mobilus internetas pakeičia namie ir darbe šviesolaidį, bet kalba eina apie ES pinigus kišamus į internetą viešosiose erdvėse.
Ar_as? 2017-09-19 09:41
Žodžiai "Europos parlamentas" ir "įstatymą" iškarto parodo, kokios vertės straipsnis ir autorius...
UTF16 2017-09-19 10:14
Kiti žmonės gali dirbti kitokius darbus, kas čia tokio nuostabaus? Bent pusę tiek per mėnesį išnaudoja elementarus prisijungimas nuotoliniu būdu prie kito kompo, apie TeamViewer aš net nekalbu. Dar yra duomenų bazių eksportai, skenuoti ir visokie kitokie dokumentai klientams, audio failai, vaizdo konferencijos, pokalbiai Skaipu ir t. t. Jei labai susispausčiau, grynai darbui vienai savaitei 4 GB gal ir užtektų.
immortallt 2017-09-19 10:40
Nemokamo nėra nieko, tik sumoki per kitur. Ir sumoka ir tie, kuriems to visai nereikia. Tai gal geriau tuos pinigus panaudoti suteikiant maksimaliai daug naudos, o ne sukuriant neva nemokamą, bet nesaugų ir ribotai panaudotiną paslaugą? Jei prie darbo jungčiausi per viešąjį internetą, būčiau atleistas tą pačią sekundę. Apie duomenų bazių importą/eksportą net nekalbu. Ir šiaip, dirbti parke ar bibliotekoje? Kalba ne apie internetą ofise, ir net ne namuose. O viešosiose erdvėse.
UTF16 2017-09-19 11:41
Aš pats sau ponas, jungiuosi kur tik noriu per kur tik noriu. Jūsų firmoje aš dirbti neketinu, todėl atleidimo tą pačią sekundę nebijau. O jei tau kažko neleidžia ir tai labai trukdo, bandyk ieškotis kito darbo.
immortallt 2017-09-19 11:59
Siūlo, nes mažai kainuoja tai įrengti, o marketingas geras. Pagrinde naudojasi vaikučiai, kuriems tėveliai interneto mažai nuperka ar iš vis neperka. Ir dar kartą, kam investuoti į interneto įrangą parkams ir bibliotekoms bei kitoms viešoms erdvėms, kai realiai tą naudą pasiims absoliuti mažuma, naudotis bus nesaugu, o po 3-5 metų tos investicijos bus nurašytos? Tai lėšų švaistymas. ES lėšos turėtų būt investuojamos ten, kur sukurtų naudą visuomenei, ten, kur privatus kapitalas veikia neefektyviai dėl įstatyminių ar kultūrinių trūkumų, bet ne taškomi pinigai tam, kad vaikučiai galėtų pasižiūrėti katinukus per youtube. Jau geriau ES vykdyti šviesolaidžio plėtrą, kaip kad LT buvo įgyvendinta. Atpigins internetą visiems. Em, net ir pats nesijungiu prie wifi, jei tik reikia jungtis prie bet kokių savo duomenų. Vagia prisijungimus kaip pasiutę. Užteko VU univiere (konferencijos metu) kartą pasinaudoti specialiai sukurtu viešu interneto prisijungimo, nudžiovė prisijungimos prie pašto ir facebook'o. Įlindo į facebook, ir kaulijo iš mano draugų paskolinti pinigų. Nuo to laiko nebesinaudoju.
UTF16 2017-09-19 12:23
Kokie dar maži vaikučiai eis į restoraną pamokų metu, važinės trali vali iš Rygos į Vilnių ir atgal už beveik 30 €, kad tik pasinaudotų „nemokamu“ internetu? Net jei Wifi iš tikrųjų būtų aktualus mažumai (o taip greičiausiai nėra), tai niekaip nepaneigtų teigiamos įtakos mobiliųjų tinklų vartotojams. Jei tas ryšys būtų prieinamas beveik visur, sumažėtų mobiliųjų tinklų apkrovimas, be to, jie būtų priversti siūlyti dar geresnes ir pigesnes paslaugas, nes kitaip jos klientams netektų prasmės.
immortallt 2017-09-19 13:05
Tarpmiestiniuose maršrutuose paima tą patį 3g router'į ir padaro wifi ir čia nėra visai viešas Ir prasmės buvo šitiems wifi, kai nebuvo ES sulyginus interneto kainas. Teigiamą įtakama mobiliųjų tinklų vartotojams? Tu rimtai manai, kad sumažėję srautai atpigins kainą, nors tai reikš, kad įranga bus mažiau išnaudojama, ir tiek pat kainuojanti įranga turės ant mažiau žmonių atsipirkti? Pvz. Lietuvoje, tai internetas yra visiška piguva, būtent, kad tinklai pakankamai efektyviai išnaudojami. Kitur jų apkrova mažesnė. O jeigu investuoji, kad atpiginti mobiliųjų tinklų plėtrą bei paskatinti konkurenciją - visiems vartotojams pigs saugaus interneto ryšys, kurį drąsiai galėsi naudoti. Lietuvai tas jau nebeaktualu. Nuo tokių žemų ryšio kainų nėra kur mažėti.
UTF16 2017-09-19 13:36
Kalbant apie patį straipsnį, tai jis apie visą Europą, o ne apie Lietuvą. 99 % ES gyventojų jokio skirtumo, kad Lietuvoje ryšys žiauriai pigus.
immortallt 2017-09-19 13:59
Skirtumas, kas finansuoja, ir kas pasiima naudą. Kavinėse, autobusuose - tai privatūs pinigai, siekiant privilioti pirkėjus. Bibliotekos ar parkai - vieši pinigai. Tad kokią naudą sukuria visuomenei wi-fi parke? Dar suprantu bibliotekoje - darbo zona. Jei daugiau nei pusę laiko praleidi užsienio šalyje, tai įsigyji tos šalies kortelę. Normalu. Kaip ir jei gyveni ilgiau nei pusę metų užsienyje, tai ir mašinos draudimą perki užsienyje. Ir mašiną registruoji užsienyje. Kažkodėl vieniems, tai savaime suprantama, kiti yra gudručiai. Viešas ir nemokamas internetas bus ribotose viešose erdvėse, ne visur. Tai nėra taip, kad išėjai pasivaikščioti Vilniaus senamiesčiu, ar važiuoji savo mašina ir naudojies nemokamu viešuoju internetu (žemėlapiams, GPS). WiFi napakeičia 4G. Nežinau nė vieno iš bendradarbių Lietuvoje, ar draugų užsienyje, kurie viešą wifi (ne namie ir darbe) naudotų. Na nebent prispirti bėdos užsienyje būdami anksčiau įsijungdavo. Tai rašant, kad Lietuva internetas piguva, tai ir turiu omeny, kad Lietuvos pavyzdys nėra pats tiksliausias čia, nes dėl infrastruktūros gero išnaudojimo, čia jau ryšys pigus. Ir tą patį būtų galima pasiekti likusioje Europoje. Vietoje to, kad būtų kišami pinigai tam, kad parkuose, stotyse ir bibliotekose būtų kurį laiką nemokamas wifi, kuris dažniausiai dar ir stipriai apribotas.
UTF16 2017-09-19 14:45
Kiek kortelių normalu turėti, jei po ketvirtadalį laiko praleidi skirtingose šalyse? 3? 4? Gal dar daugiau, kiekvienam gyvenimo atvejui? Taip, tokių žmonių būna, bet tu tokių nepažįsti.
immortallt 2017-09-19 16:36
Tai pavyzdžių prašom? Diskusija ir yra tam, kad praplėsti savo žinių ribas. Aš kalbu apie maksimalią naudą visuomenei, kad su tais pačiais pinigais daugiau naudos būtų galima pasiekti ir būtent visuomenei sumažinti interneto suminę kainą. Tai jei tavo darbo specifika, kad keliauji daug, nemanau, kad tau papildomai 30€ sąskaitą už ryšį yra taip jau blogai ir nepakenčiamai. Tuo labiau, kad būtent, mano pasiūlytas variantas padėtų šią sąskaitą ir toliau mažinti, o viešieji wi-fi to niekaip nepadarytų. Ir reiktų turėti omeny, kodėl tie kaštai užsienyje didesni, nei Lietuvoje. Pvz., kad 1GB interneto didmeninė kaina Vokietijoje didesnė, nei mažmeninė kaina Lietuvoje.
UTF16 2017-09-19 17:15
Dėl visuotinai išplėtoto Wifi šiuo metu mano papildoma sąskaita už bevielį internetą yra lygi ~0 € per mėnesį. Aš peržiūrėjau, ką siūlo operatoriai, ir visiškai nesusižavėjau. Yra tiesiog puiku, kad mobilus internetas daugeliui pigus ir plačiai prieinamas, bet mano situacijai jų siūlomi planai šiuo metu neverti tokios kainos. Jei nebūtų kitos išeities, tai aišku, kad reikėtų primokėti papildomai 30 € ir gal net daugiau, neįskaitant vienkartinių išlaidų įrangai ir pan.
immortallt 2017-09-19 17:30
Nesu užsiciklinęs ant konkrečios technologijos. Net nesu tikras, kad pačių bokštų statymą reiktų subsidijuoti, tik šviesolaidžio plėtrą, leidžiant kiekvienam tiekėjui juo naudotis už nuomą. Na pagal šitą suformulavimą atrodo, kad kalba tik apie wifi stoteles. Matau esi atkaklus ieškoti nemokamo wifi