Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti kariai pastebi, kad jų telefonai ima elgtis labai keistai: mūsų regione jau vyksta nematomas karas?  (7)

Skaitmeniniai įsilaužimai, žinoma, nėra naujiena. Įvairios grupuotės taip stengiasi pasipelnyti. Kartais joms pavyksta išsisukti visai nepastebėtoms, tačiau centrinėje ir rytų Europoje dislokuoti JAV kariai susidūrė su netikėtais įsilaužimais, kuomet Rusijoje esantys hakeriai stengėsi paimti išmaniuosiuose telefonuose saugomą asmeninę informaciją. Telefonai tokiais atvejais elgiasi keistai, tačiau pasitaiko ir kur kas šiurpesnių įvykių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti kariai kartas nuo karto pastebi, kad jų telefonai elgiasi keistai. Visi požymiai perša vieną išvadą - tam tikros hakerių grupuotės bando įsilaužti į išmaniuosius telefonus, nustatyti jų buvimo vietą ir asmeninę jų savininkų informaciją. Tiesa, ne tik bando, bet ir įsilaužia. Tai kariai žino net tik iš keisto telefonų elgesio, bet ir iš ekspertų išvadų.

Vienas karininkas „The Wall Street Journal“ pasakojo, kaip kartą jo „iPhone“ pats įjungė funkciją, kuri turi padėti surasti pavogtą telefoną. Tai padarė įsilaužėliai, bandydami sužinoti šio karininko dislokacijos vietą. Buvo nesunku išsiaiškinti, kad tai padarė kažkas Maskvoje. Peršasi išvada, kad bandyta nustatyti, kur yra karininkas bei, kartu, jo vadovaujamas dalinys. Jis taip pat pasakojo, kad net šeši kiti jo dalinio kariai susidūrė su panašiomis problemomis, kuomet buvo įsilaužta į jų išmaniuosius arba „Facebook“ paskyras.

Keletas karių net pastebėjo, kad kai kurie jų turėti kontaktiniai duomenys buvo ištrinti. Tačiau įsilaužimo požymiai buvo akivaizdūs ne tik tyrinėjant savo išmaniuosius telefonus. Pranešama, kad Latvijoje ir Lenkijoje dislokuoti kariai susidūrė ir su keistais vietiniais, kurie prieidavo ir pradėdavo kalbėti apie karius ar net jų artimuosius, o tada pasišalindavo.

Išmanieji telefonai gali atskleisti tiek daug apie savo savininkus - vietą, šeimyninę padėtį, daugeliu atveju ir laipsnį, dalinį ar logistinę situaciją. Nekaltas pranešimas socialiniuose tinkluose apie norą išbandyti vietinius barus taip pat gali pasitarnauti tiems, kurie dega noru sužinoti apie dislokacijos vietas, karių skaičių ir kitą informaciją.

Kai kurios karinės pajėgos jau imasi veiksmų prieš tokį šnipinėjimą. Visų pirma, kariai yra informuojami, kad net ir nekaltai skambanti informacija gali pasitarnauti priešui. Estijoje karių prašoma iš telefonų pašalinti SIM korteles. Begalinis Rusijos susidomėjimas JAV pajėgomis centrinėje ir rytų Europoje rodo ne tik siekį rinkti sau naudingą informaciją, bet ir norą įbauginti, parodyti, kad ir jie čia yra. Tačiau tai turi ir teigiamą poveikį - kariams po truputį darosi aišku, kad jie toli nuo namų dislokuoti ne be reikalo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(61)
(9)
(52)

Komentarai (7)