Vaizdo įrašas, demonstruojantis fantastišką JAV raketų tikslumą (Video)  ()

Internete pasirodė senas informacinis filmukas, kuriame demonstruojamas amerikietiškos tarpžemyninės raketos „Minuteman III“ tikslumas. Kadaise į vaizdo kasetę įrašytas filmukas net ir praėjus 30 metų po vaizduojamo bandymo atrodo gana įspūdingai. Pasauliui tebekalbant apie branduolinio karo grėsmę, „Minuteman III“ ir kitos balistinės ginkluotės tikslumas tampa vis aktualesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo įraše užfiksuotas bandymas, kuomet „Minuteman III“ yra paleidžiama iš netoli Los Andželo esančios bazės, nuskrieja per Ramųjį vandenyną iki Kvadžaleino atolo ir ten MACH12 greičiu rėžiasi į taikinius. Šįkart balistinės raketos galvutė nebuvo ginkluota branduoliniu ginklu. Devintajame dešimtmetyje įvykdytas bandymas buvo labiau skirtas nuotoliui ir tikslumui išbandyti.

Šiuo atžvilgiu „Minuteman III“ pasirodė puikiai. Tai patvirtina ir salojeįrengtos kameros, kurios fiksavo smūgių vietas. Beveik 15 tūkstančių kilometrų per valandą greičiu skriejusios galvutės smogė į beveik tą patį tašką. Taikiniui buvo priskirta maždaug amerikietiško futbolo stadiono dydžio teritorija. Aplinkui yra ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė ir keletas pastatų, tačiau JAV taip pasitikėjo savo tarpžemyninės raketos tikslumu, kad pažadėjo sugrąžinti salą po bandymų tokios būklės, kokia ji buvo prieš tai. Dėl to ir dabar bandymų pėdsakų ten neaptiktumėte - krateriai jau tada buvo užpildyti gruntu ir išlyginti. Aplinkiniai pastatai nenukentėjo.

Nors šįkart galvutėse nebuvo jokio sprogstamojo užtaiso, jos vis tiek sukėlė nemažą sprogimą - iš kosmoso krentantys metaliniai daiktai veikia kaip kinetiniai sprogmenys. Grumstai ir nuolaužos kito kelis šimtus metrų į aukštį. Vėliau kelis jų mėginius ėmė mokslininkai tyrimams.

Senas informacinis filmukas „Minuteman III“ bandymą

„Missile Threat“ portalo duomenimis, „Minuteman III“ tikslumas yra maždaug 120 metrų. Aišku, šiame vaizdo įraše galvutės krito kur kas tiksliau, nors joms iki taikinio teko nuskrieti daugiau nei 7800 kilometrų. Nuo šio bandymo filmavimo praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje praėjo net trisdešimt metų, todėl tikėtina, kad šiuolaikinėmis navigacijos ir valdymo sistemomis ginkluotų tarpžemyninių raketų tikslumas yra dar didesnis. Tai - vienas iš didžiausių JAV raketinės ginkluotės privalumų, nors ir reikia tikėtis, kad tikromis sąlygomis to išbandyti nereikės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai ()