„Potencialas yra beribis“: statomas didžiausias pasaulyje saulės jėgainių parkas. Beveik 4 milijardų dolerių investicijos Egiptą pavers visiškai kita šalimi  (1)

„Benban Solar Park“ tikslas yra iki 2019 metų vidurio pasiekti, kad įrengtoji saulės jėgainių galia siektų 1,6-2 GW. Šis gigantiškas saulės jėgainių parkas užtikrins švarią energiją greitai besivystančiam Egiptui ir tvarų ekonomikos augimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam projektui nenumatyta jokių papildomų finansinių paskatų. Visgi, bus užtikrinta 25-erių metų sutartis, pagal kurią elektros energijos supirkimo kaina nebus mažesnė nei 7,8 ct/kWh. Ją supirks valstybinė Egipto Elektros energijos perdavimo bendrovė („Egyptian Electricity Transmission Company“ (EETC)). Elektros supirkimo kaina bus susieta su JAV dolerio verte.

Šį parką sudarys 32 saulės jėgainės. Šiuo metu 29 būsimo parko saulės jėgainės jau gavo viešajį finansavimą, kuris siekia beveik 1,8 mlrd. JAV dolerių. Pasak „New and Renewable Energy Authority (NREA)“ visas „Benban Solar Park“ kainuos 3,5-4 milijardus dolerių.

Pastačius šias 29 saulės jėgaines parko galia sieks 1,5 GW. Planuojama, kad pilnai parkas bus įrengtas iki 2019 metų, o įrengtoji elektros galia sieks ne mažiau kaip 1,65 GW.

Egipto oficialūs atstovai mano, kad iki 2022 metų Egiptas gali pasigaminti 20 % sau reikalingos energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Potencialas yra beribis“, - sako valstybės vadovaujamos EETC privataus sektoriaus vadovė Lamya Youssef. „Dėl didžiulio Egipto gyventojų skaičiaus didėjimo mums reikia didelių investicijų į infrastruktūrą, kurių vyriausybė savarankiškai negali sau leisti. Štai kodėl mums reikia privataus sektoriaus investicijų.“

Suformuotas 41 sklypas, kurių plotas yra nuo 0,3 iki 1 km2. Iš viso bendras parko plotas siekia 37,2 km2 (tai daugiau nei visas Druskininkų miesto plotas – 24 km2 aut. past.). Šiuose sklypuose vienu metu saulės jėgaines stato skirtingos įmonės.

Šiaurės Sacharos dykumos rytinis regionas yra gerai žinomas dėl savo puikių saulės spinduliuotės rodiklių. Jie yra geresni net už JAV ir Meksikos vakaruose esančioje dykumoje fiksuojamus rodiklius ir tik truputi atsilieka nuo Čilės dykumos aukštumose fiksuojamų rodiklių, kurie yra patys geriausi visame pasaulyje.

Elektros tinklų infrastruktūros, tokios kaip elektros linijos ir elektros pastotės centralizavimas leidžia dalytis brangios įrangos sąnaudomis, todėl elektros energijos kainos sumažėja. Nauji finansiniai modeliai, kai kurie iš dalies yra remiami vyriausybės, padeda investicijų grupėms kurti didelės apimties saulės energijos projektus už patrauklią kainą.

Pavyzdžiui, Daugiašalė investicijų ir garantijų agentūra („Multilateral Investment and Guarantee Agency“ (MIGA)), kuri yra Pasaulio banko organizacijos dalis, teikia privatiems kreditoriams ir investuotojams, dalyvaujantiems parko statyboje, 210 milijonų dolerių vertės „political risk“ („politinį rizikos draudimą“ aut. past.). Tai reiškia, kad investuotojai yra užtikrinti, jog šie pinigai juos pasieks nepriklausomai nuo Egipto politinės padėties.

Tarptautinė finansų korporacija („International Finance Corporation (IFC)) ir devynių tarptautinių bankų konsorciumas suteiks 653 milijonų JAV dolerių paskolos paketą, skirtą 13 saulės jėgainių statyboms finansuoti, o tai papildys 19 kitų saulės jėgainių. Visos jos priklausys „Benban Solar Park“ – didžiausiam privataus sektoriaus statomam ir finansuojamam saulės fotoelektrinių parkui Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Pačių saulės jėgainių statybos, pasak IFC, kainuos apie 823 milijonus dolerių. Bent 325 MW įrengs „NEXTracker“ kompanija, o 64 MW Vokietijos kompanija „Mounting Systems GmbH“. Šios kompanijos taiko unikalias saulės panelių konstrukcijas, dėl kurių visa konstrukcija pasisuka į saulę ir tokiu būdu užtikrinamas maksimalus jėgainių efektyvumas.  Šiuo metu iškart vyksta kelių saulės jėgainių statybų darbai. Jau įrengtos ir pradėjo veikti 165 MW galios saulės jėgainės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(35)
(0)
(35)

Komentarai (1)